Ιστορική ήταν η χθεσινή βραδιά για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και το Champions League. Ο Λιονέλ Μέσι σκόραρε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν, απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα. Και τι γκολ…

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ και ο Καρίμ Μπενζεμά, έγιναν οι πρώτοι ποδοσφαιριστές στην ιστορία του Champions League που σκοράρουν τουλάχιστον ένα γκολ σε 17 συνεχόμενες σεζόν! Κι όμως, αυτοί οι δύο κύριοι δεν ήταν τα πρόσωπα της βραδιάς αυτής.

Διότι, όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης μιλάει για έναν Έλληνα τερματοφύλακα. Και όχι απλώς μιλάει, αλλά… παραμιλάει! Ο λόγος για τον Γιώργο Αθανασιάδη, που έκανε τη μεγαλύτερη εμφάνιση της καριέρας του μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και βοήθησε τη Σέριφ να φύγει με το διπλό και να γράψει την πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας της.

Ένας ποδοσφαιριστής που πριν από μόλις λίγους μήνες, δεχόταν στο ΟΑΚΑ πέντε γκολ από τον Ολυμπιακό. Ένας τερματοφύλακας που δεν ήταν ποτέ ο «βασικός» της ΑΕΚ και για τον συγκεκριμένο λόγο αποχώρησε από την Ένωση το περασμένο καλοκαίρι, πηγαίνοντας ως δανεικός στη Σέριφ που διανύει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της.

Προϊόν του Ηρακλή

Γεννημένος στις 7 Απριλίου του 1993 στο Κιλκίς. Ο Γιώργος Αθανασιάδης ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής του Ηρακλή, όπου παρέμεινε μέχρι και το 2012, προτού… μετακομίσει στον Εθνικό Σοχού, όπου έμεινε για μόλις έναν χρόνο.

Το μεγάλο πέρασμα από τον Πανθρακικό και η μεταγραφή στον Αστέρα Τρίπολης

Το 2012, ο Έλληνας τερματοφύλακας πήρε μεταγραφή στον Πανθρακικό, «σφραγίζοντας» έτσι το… άλμα στην Super League. Με την ομάδα της Κομοτηνής, ο Αθανασιάδης αγωνίστηκε μόλις δύο φορές την πρώτη σεζόν, πριν ακολουθήσουν ακόμη 60 συμμετοχές, οι οποίες είναι και οι περισσότερες που έχει κάνει με έναν σύλλογο στην καριέρα του.

Μάλιστα, τη σεζόν 2014/15, κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του 10 φορές στην Super League, πραγματοποιώντας 25 συμμετοχές.

Τον Ιούνιο του 2016, ο Αστέρας Τρίπολης ανακοίνωσε την απόκτηση του Έλληνα τερματοφύλακα με ελεύθερη μεταγραφή. Ήταν μία μεταγραφή που έδειχνε την καθιέρωση του πλέον 28χρονου τερματοφύλακα, στα… σαλόνια της Super League.

Παρότι στην πρώτη του σεζόν μέτρησε μόλις τρεις συμμετοχές στην Super League, ο Αθανασιάδης έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του τη σεζόν 2017/18. Με τους Αρκάδες εκείνη τη σεζόν, αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα 30 φορές, κρατώντας το μηδέν στο τέρμα του 11 φορές, το οποίο αποτελεί και προσωπικό ρεκόρ.

Η μεταγραφή για τον… πάγκο της ΑΕΚ

Αφού ολοκλήρωσε την τελευταία του σεζόν στην Τρίπολη με 8 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ο Έλληνας τερματοφύλακας συμφώνησε με την ΑΕΚ, κάνοντας δεκτό ουσιαστικά τον ρόλο του δεύτερου τερματοφύλακα στην Ένωση.

Και αυτό αποδείχτηκε στο 100%, καθώς στην πρώτη του σεζόν δεν κατέγραψε ούτε μία συμμετοχή, σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Η αλλαγή ρόλου και η… πεντάρα

Η μεταγραφή του Βασίλη Μπάρκα στη Σέλτικ, έφερε αλλαγή και στον ρόλο του Γιώργου Αθανασιάδη στην ΑΕΚ. Διότι, η φυγή του Μπάρκα και η αστάθεια του Τσιντώτα, έδωσαν την ευκαιρία στον Αθανασιάδη να βάλει γάντια βασικού και να μπει στον αγωνιστικό χώρο.

Συνολικά, τη σεζόν 2020/21, κατέγραψε 19 συμμετοχές (μαζί με τα play off), χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάσει σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, ήταν «παρών» στη βαριά ήττα της ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό (1-5) στο ΟΑΚΑ.

Σέριφ ως… από μηχανής θεός και εκτόξευση στα «αστέρια»

Οι μεγάλες ανακατατάξεις στο ρόστερ της ΑΕΚ, έθεσαν εκτός πλάνων τον Γιώργο Αθανασιάδη. Η Ένωση που έχει ακόμη τα δικαιώματα του 28χρονου, συμφώνησε με τη Σέριφ από τη Μολδαβία για απλό δανεισμό του ποδοσφαιριστή. Μία μετακίνηση που έμελλε να αλλάξει οριστικά την καριέρα του Έλληνα τερματοφύλακα.

Ο Αθανασιάδης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλη την πορεία της Σέριφ μέχρι τους ομίλους του Champions League. Εμφανίσεις που θα μείνουν στην ιστορία και αποκρούσεις που θα θυμούνται στο Τίρασπολ για πάντα.

Από τα οχτώ παιχνίδια που έδωσαν οι Μολδαβοί στα προκριματικά, ο Αθανασιάδης δέχτηκε γκολ μόλις στα δύο και κράτησε το «μηδέν» στα άλλα έξι! Στους ομίλους, ξεκίνησε με επική εμφάνιση απέναντι στη Σαχτάρ, ενώ χθες στη Μαδρίτη έγραψε ιστορία.

Ο Έλληνας τερματοφύλακας, ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής για την ομάδα από τη Μολδαβία και κέρδισε επάξια το βραβείο του MVP της αναμέτρησης. Και όπως φαίνεται και από τα στατιστικά, ο Αθανασιάδης έχει καταφέρει να κάνει μία ιστορική εμφάνιση που δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Τι έκανε; Έγινε ο τερματοφύλακας με τις περισσότερες αποκρούσεις στην ιστορία του Champions League, σε αγώνα ομάδας που φεύγει με τη νίκη από το ιστορικό «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», τελειώνοντας την αναμέτρηση με δέκα επεμβάσεις! Το προηγούμενο ρεκόρ το είχαν οι Ντίντα και Ακινφέεφ, οι οποίοι είχαν από οχτώ!

Μέσα σε μόλις λίγους μήνες ο Αθανασιάδης άλλαξε όλη του την καριέρα, δείχνοντας όχι μόνο στους ποδοσφαιριστές, αλλά γενικότερα σε όλους, πως όταν δεν τα παρατάς, θα δικαιωθείς…