Τι φταίει; Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει τους φίλους της Ανόρθωσης, μετά το κάκιστο ξεκίνημά της στο πρωτάθλημα και την προβληματική εικόνα που παρουσιάζει. Προφανώς η ευθύνη ανήκει σε όλους.
Αφενός είναι στο χέρι του Τιμούρ Κετσπάγια να βρει, με οποιονδήποτε τρόπο, το αντίδοτο στις νωχελικές εμφανίσεις της ομάδας του, αφετέρου θα πρέπει και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να αντιληφθούν το εξής σημαντικό: ότι η πρόκριση στους ομίλους του Conference League, δεν θα αποτελέσει άλλοθι σε ενδεχόμενη αποτυχία στο πρωτάθλημα.

ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Η ευφορία από την ευρωπαϊκή επιτυχία, συν τις επιπλέον δύο μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν που ισχυροποίησαν περισσότερο το ρόστερ της, δημιούργησαν ταυτοχρόνως μία ανεξήγητη χαλάρωση, που της κοστίζει ήδη σε μεγάλο βαθμό.
Οι αποτυχίες στα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος της αφαιρούν το… δικαίωμα για-μεγαλύτερες απ’ ότι ίσως να υπολόγιζε αρχικά-απώλειες στα συνεχόμενα ντέρμπι που ακολουθούν, βάζοντάς της επιπρόσθετη πίεση.
Δεν είναι ψέμα το ότι η Ανόρθωση υπολόγιζε ότι στα τρία παιχνίδια με Δόξα, Εθνικό και Άρη, θα έπαιρνε από επτά μέχρι εννέα βαθμούς. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως βγήκε εντελώς εκτός υπολογισμών, τη στιγμή που ετοιμάζεται να δώσει μία σειρά από ντέρμπι, μέσα σε ένα πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα: Γάνδη, ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Φλόρα Ταλίν, ΑΕΚ, Ομόνοια, ξανά Φλόρα, Πάφος!
Όχι απλά βαρύ, αλλά πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ζυγίζει ήδη… εκατό κιλά, ακριβώς διότι τα τελευταία αποτυχημένα αποτελέσματα, την στέλνουν σ’ αυτή τη σειρά αγώνων με όχι και ιδιαίτερα καλές προοπτικές.
Εκτός κι αν καταφέρει να το γυρίσει κόντρα στο ΑΠΟΕΛ. Δεν της επιτρέπει, επίσης, ουσιαστικά, να ρίξει το βάρος (και) στην Ευρώπη, ασχέτως αν η ήττα από την Παρτίζαν στην πρεμιέρα των ομίλων μείωσε αισθητά τις πιθανότητές της για κάτι καλό…

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΟΥΡ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΠΟΝΤΑΙ
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της βδομάδας, ο Τιμούρ έλεγε στους παίκτες του να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά τον αγώνα με τον Άρη. Τους υπογράμμισε μάλιστα πως είναι καλύτερη ομάδα από τη Δόξα και τον Εθνικό.
Τους μίλησε στην προπόνηση, τους μίλησε και στα αποδυτήρια πριν από το παιχνίδι: «μην μπείτε χαλαρά. Αν χάσετε δευτερόλεπτα την αυτοσυγκέντρωσή σας, θα δεχθούμε γκολ. Είναι επικίνδυνη ομάδα». Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως αυτά ήταν τα λόγια του στα αποδυτήρια του Τσιρείου. Το τι συνέβη, είναι ήδη γνωστό.
Όταν λοιπόν οι ποδοσφαιριστές κάνουν οτιδήποτε άλλο πέραν απ’ αυτό που τους λέει ο (οποιοσδήποτε) προπονητής τους, είναι πρόβλημα. Και είναι στο χέρι του ιδίου του προπονητή, του Τιμούρ στην προκειμένη περίπτωση, να το αλλάξει. Ή πιο σωστά, να τους αλλάξει. Διότι με αυτή την εικόνα, αναμένεται πως θα υπάρξουν αρκετές διαφοροποιήσεις στα προσεχές παιχνίδια. Ο ίδιος είχε πει μετά το ματς με τη Δόξα πως έχει την ευθύνη γιατί δεν έδωσε σε κάποιους παίκτες να καταλάβουν πως το κυπριακό πρωτάθλημα δεν είναι εύκολο. Η ευθύνη παραμένει στα δικά του χέρια.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΕΘΝΙΚΕΣ, ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ
Η ανεπαρκής προετοιμασία λόγω των πολλών προβλημάτων που προέκυψαν ελέω κορωνοϊού είναι μια δικαιολογία, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται συνεχώς διότι πολύ απλά, στην τελική αυτά που μετράνε είναι μονάχα τα αποτελέσματα.
Αυτό που επίσης πληγώνει πάντως την Ανόρθωση, είναι οι… Εθνικές ομάδες. Ο Λάφερτι επέστρεψε από τη Βόρειο Ιρλανδία και δεν βλέπεται. Ο Αραγιούρι είναι αγνώριστος μετά τη Φινλανδία. Ο Αμπαρτζουμιάν θα κάνει ένα μήνα να επιστρέψει από τον τραυματισμό του απ’ την Εθνική Αρμενίας. Τραυματίας επέστρεψε και ο Χρυσοστόμου. Είναι ένα θέμα, αλλά η «κυρία» θα πρέπει να ζήσει μ’ αυτό, διότι οι διεθνείς θα ξαναφύγουν και δεν μπορεί κάθε φορά που πάνε στην Εθνική τους, να κάνει βήματα προς τα πίσω. Θα πρέπει ο Τιμούρ να βρει τον τρόπο και να διαχειριστεί, όπως πρέπει, το ρόστερ του.
Ένα ρόστερ με ξεκάθαρα προτερήματα, αλλά κι αδυναμίες. Καθαρό δεξί μπακ πίσω από τον Αμπαρτζουμιάν δεν υπάρχει κι αποδεικνύεται ότι κακώς δεν έγινε κίνηση ενίσχυσης της συγκεκριμένης θέσης.
Άλλος παίκτης με τα χαρακτηριστικά του Αρτυματά στο ρόστερ δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα ο Κύπριος μέσος να μοιάζει βιονικός και να παίζει μέχρι να… σκάσει! Όταν με τον Άρη βρίσκεσαι πίσω στο σκορ συνεχώς και δεν χρησιμοποιείς ούτε λεπτό τον έναν εκ των τριών επιθετικών σου, δηλαδή τον Κατσαράβα, ο καθένας βγάζει εύκολα το συμπέρασμα πως ο Κετσπάγια δεν πιστεύει πως ο συμπατριώτης του μπορεί να βοηθήσει. Τουλάχιστον επί του παρόντος. Όταν όμως δεν τραβήξει ο Λάφερτι ή ο Ρουσιάς, αυτό είναι πρόβλημα.
Το πρόβλημα μεγεθύνεται όταν κάποιοι ποδοσφαιριστές, απ’ τους οποίους η Ανόρθωση εξαρτιέται σε μεγάλο βαθμό, όπως οι Πόποβιτς και Χριστοδουλόπουλος, δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους.

ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ… ΧΘΕΣ
Εν κατακλείδι: η Ανόρθωση, όπως δεν ήταν η σούπερ ομάδα όταν έπαιρνε την πρόκριση στους ευρωπαϊκούς ομίλους, ούτε τώρα έγινε κακή ομάδα επειδή υπέστη δύο ήττες στο πρωτάθλημα, έστω κι εκτός προγράμματος. Είναι μια ομάδα που διαθέτει πολύ καλό ρόστερ, αλλά τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει το κακό αγωνιστικό της πρόσωπο.
Κανένα πρωτάθλημα στον κόσμο δεν κρίθηκε από τα πρώτα τρία ματς. Αν ωστόσο δεν συνέλθει… χθες, τότε το προσεχές διάστημα των ντέρμπι θα κληθεί να παίξει όχι μόνο τις προοπτικές της, αλλά ενδεχομένως ακόμη και ολόκληρη τη χρονιά στο πρωτάθλημα. Όσο νωρίς, ακόμη και τραβηγμένο, είναι να ειπωθεί από τώρα κάτι τέτοιο.

Ανδρέας Βεντούρης