Άλλους ο – σαφώς πιο δύσκολος – δρόμος του εξωτερικό τούς τρομάζει. Άλλους πάλι, τους ελκύει και επιλέγουν να το μεταφράζουν σαν μία ευκαιρία, που θα ήταν ανόητο να αφήσουν να πάει χαμένη. Έτσι, αντιμετώπισε κι ο Βασίλης Παυλίδης την περίπτωση της Σάλκε, όταν πήρε και την απόφαση μόλις στα 15 του χρόνια να φύγει από την ακαδημία ποδοσφαίρου «Μπέμπηδες» με προορισμό τη Γερμανία και τα τμήματα υποδομής των «βασιλικών μπλε».

Ο ίδιος βέβαια, είχε για παράδειγμα τον αδερφό του, Βαγγέλη, που δύο χρόνια νωρίτερα από εκείνον, το 2015, δεν δυσκολεύτηκε να πάρει την απόφαση να ξενιτευτεί και να πάει να παίξει ποδόσφαιρο στην Μπόχουμ. «Κι ο Βαγγέλης να μην ήταν, θα έφευγα ό,τι κι αν γινόταν», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24.

Προτιμούσα να παίξω στο εξωτερικό παρά να πάω σε κάποια ελληνική ομάδα

Σε αρκετά σημεία της κουβέντας μας σημείωνε και τόνιζε το πόσο πολύ ήθελε να φύγει. «Και η Σάλκε να μην ήταν και να επρόκειτο για άλλη ομάδα σε άλλη χώρα πάλι θα έφευγα». Δεν είχε για εκείνον τόσο σημασία η ομάδα. Δεν τον ενδιέφερε τόσο ο προορισμός, αλλά το ταξίδι ήταν εκείνο που είχε σημασία. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Η αγάπη, το πάθος, η θέληση και το πείσμα ήταν τα στοιχεία που τον καθοδηγούν. Ότι δεν θα ήταν εύκολο το γνώριζε εξαρχής. Αλλά ήθελε να δοκιμάσει, να παιδευτεί, να κάνει το ένα βήμα παραπάνω, που λέμε. Πήρε το ρίσκο λοιπόν και του βγήκε.

«Ήταν πολύ πιο δύσκολο για μένα να πάω σε μία ξένη χώρα εντελώς άγνωστη από κάθε άποψη. Αλλά είχα τουλάχιστον τον αδερφό μου και ήταν σαν να ήμουν στο σπίτι μου. Κι ο Βαγγέλης όμως, να μην ήταν στη Γερμανία θα έφευγα ό,τι κι αν γινόταν. Γιατί μία ευκαιρία σαν κι αυτή, να πας να παίξεις σε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Γερμανίας, δεν έρχεται τόσο εύκολα. Προτιμούσα να παίξω στο εξωτερικό παρά να πάω σε κάποια ομάδα στην Ελλάδα.

Το ότι στερήθηκα την οικογένειά μου και τους φίλους μου ήταν ένα τίμημα που ήθελα να πάρω. Δεν με πείραζε. Εφόσον όμως, ήταν και ο αδερφός μου και ήξερα τη διαδικασία, ήταν ακόμα πιο εύκολο.

Σίγουρα, ήταν περίεργο για ένα παιδία Α’ Λυκείου που έχει όλους τους φίλους του, τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη να τα παρατήσει και να φύγει. Χρειάστηκα λίγους μήνες προσαρμογής, αλλά μετά δεν το πολυσκέφτηκα και τώρα μου φαίνεται πολύ περίεργο να μένω για μεγάλο διάστημα στην Ελλάδα».

 

Οι ακαδημίες των ελληνικών ομάδων δεν έχουν οργάνωση

Η μεγάλη επιθυμία να μεταναστεύσει και να κυνηγήσει την τύχη του στο εξωτερικό ήταν μία καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε το γιατί, το σε τι διαφέρουν τα τμήματα υποδομής στο εξωτερικό από αντίστοιχα στην Ελλάδα.

«Οι μεγαλύτερες διαφορές είναι δύο. Η πρώτη είναι η οργάνωση που υπάρχει σε μία ακαδημία του εξωτερικού. Δεν συγκρίνεται καθόλου με τις ελληνικές ομάδες. Είναι πολύ καλύτερη σχετικά με όλο το επιτελείο που υπάρχει, τις εγκαταστάσεις, το προπονητικό κέντρο, σε τι μπορεί να βοηθήσει η ομάδα τόσο σε αγωνιστικά όσο και σε εξωαγωνιστικά θέματα. Το δεύτερο είναι το τέμπο, ο ρυθμός που υπάρχει στις ακαδημίες του εξωτερικού είναι πολύ πιο έντονος. Θυμάμαι είχα χρειαστεί αρκετό καιρό για να συνηθίσω τις ταχύτητες που παίζουν οι Γερμανοί».

 

Το 2017 λοιπόν, αφού δοκιμάστηκε από τους «βασιλικούς μπλε» και έπεισε τους ανθρώπους της ομάδας να τον κρατήσουν στο ρόστερ τους, αγωνίστηκε σε επίπεδο Κ16, Κ17 και Κ19, μέχρι που έκανε και το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Γραμμόζη.

Το βάπτισμα του πυρός στην Bundesliga το πήρε στην τελευταία αγωνιστική, όταν πέρασε ως αλλαγή στο 89ο λεπτό κόντρα στην Κολωνία.

«Ήταν απίστευτο συναίσθημα. Μου φάνηκαν δευτερόλεπτα. Θα μπορούσα να το ευχαριστηθώ πολύ περισσότερο, αλλά παρόλα αυτά ήταν ο πρώτος μου επαγγελματικός αγώνας. Πάντα θα το θυμάμαι. Είμαι χαρούμενος που πήρα την ευκαιρία, έστω και για λίγα λεπτά».

Στη Σάλκε πέρασε από πολλές θέσεις. Ξεκίνησε ως αριστερό μπακ/χαφ, αγωνίστηκε ως στόπερ, μέχρι που βρέθηκε στην κορυφή της επίθεσης και έζησε την εμπειρία του φορ.

«Είναι πολύ σωματικό και με πολύ τρέξιμο το ποδόσφαιρό τους. Εγώ είχα πάει ως αριστερό μπακ ή εξτρέμ, αλλά επειδή δεν μπορούσα στην αρχή να αντέξω και να βγάλω όλο το ματς με γύρισαν σαν στόπερ, ώστε να μην κάνω τόσα πολλά χιλιόμετρα. Έτσι, καθιερώθηκα στο κέντρο της άμυνας.

Ενώ έπαιζα τόσα χρόνια σαν αριστερό μπακ και στόπερ, πέρυσι σχεδόν σ’ όλα τα ματς που έπαιξα ήμουν σέντερ φορ. Ήταν περίεργη χρονιά. Υπήρχαν κάποια προβλήματα στην Κ19 και με έβαλαν για να με δοκιμάσουν. Μέσα σε δύο ματς έβαλα δύο γκολ και μετά στο τρίτο ματς έκανα και ασίστ και καθιερώθηκα σαν φορ. Μετά σταμάτησε το πρωτάθλημα λόγω κορονοϊού, οπότε δεν συνεχίστηκε για πολύ η πορεία μου ως σέντερ φορ (σ.σ. γέλια).

Και στο ντεμπούτο μπήκα ως φορ. Ο κ. Γραμμόζης με είχε ως αριστερό μπακ στην ομάδα, απλά επειδή χάναμε από την Κολωνία με έβαλε μπροστά, γιατί δεν υπήρχε ανάγκη για αμυντικούς.

Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν και οι τρεις θέσεις που έχω παίξει. Αν έπρεπε να διαλέξω μία δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποια.. Εγώ θέλω να παίζω και μετά η θέση είναι λεπτομέρεια για εμένα. Ωστόσο, θεωρώ πως οι θέσεις που μπορώ εγώ να ανταπεξέλθω καλύτερα και να δείξω τον καλύτερό μου εαυτό είναι σαν αριστερό μπακ σε τετράδα άμυνας ή σαν στόπερ ανεξαρτήτως συστήματος».

Η συνεργασία και η συμβουλή του Γραμμόζη

Στις 2 Μαρτίου η Σάλκε ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Δημήτρη Γραμμόζη. Όταν ανέλαβε ο 42χρονος Έλληνας τεχνικός τότε μπήκε και στην πρώτη ομάδα ο Βασίλης, με τους δύο τους να έχουν μία καλή σχέση για όσο κράτησε η συνεργασία τους.

«Είχαμε πολύ καλή συνεργασία. Εγώ ήμουν από τους παίκτες της Κ19 που πήγαιναν για να καλύψουν τα κενά στην πρώτη ομάδα και γενικά να βοηθήσουν στην προπόνηση και στους αγώνες, όπου χρειαζόμασταν. Με βοήθησε πολύ. Μου έδινε συνέχεια συμβουλές για το τι να βελτιώσω, τι πρέπει να κάνω καλύτερα. Αλλά επειδή εκείνη την περίοδο η ομάδα είχε πολλά προβλήματα, ελάχιστες φορές μιλήσαμε προσωπικά με τον προπονητή.

Μου εξήγησε όμως, πως σ’ αυτό το επίπεδο που παίζουμε και που στοχεύω να παίζω πρέπει να χρησιμοποιώ πολύ τις αρετές μου και να δείχνω τα καλά μου σημεία στο ποδόσφαιρο. Κι όταν έχω ή βρίσκω χρόνο τότε να βελτιώνω αυτά που μου λείπουν ή τα ελαττώματά μου. Γιατί σε αυτό το επίπεδο που είμαστε πρέπει πάντα να δείχνουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Ο υποβιβασμός της Σάλκε και η νύχτα «θρίλερ» με τους οπαδούς

Οι τελευταίοι μήνες όμως, στη Γερμανία δεν ήταν εύκολοι. Ο υποβιβασμός της Σάλκε στη δεύτερη κατηγορία έφερε το ξέσπασμα των οπαδών. Το βράδυ της Τρίτης 20 Απριλίου μετά την εκτός έδρας ήττα από την Αρμίνια Μπίλεφελντ η Σάλκε έχασε κάθε μαθηματική ελπίδα για να σώσει την κατηγορία, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί έπειτα από 31 χρόνια. Ο Βασίλης εξήγησε την ψυχολογία στα αποδυτήρια της ομάδας, αλλά και το πώς ο ίδιος έζησε το σκηνικό με το καλωσόρισμα της αποστολής από τους οπαδούς.

«Όταν εγώ πήγα στην ομάδα τερμάτιζε δεύτερη στο πρωτάθλημα, έπαιζε Champions League, έφτανε στους “16”. Ήταν ένα από τα καλύτερα κλαμπ του κόσμου, αλλά σιγά σιγά τις επόμενες χρονιές έπεφτε συνέχεια η ομάδα.

Πέρυσι θα έλεγα ότι ίσως ήταν η χειρότερη χρονιά που έχει κάνει η Σάλκε στο πρωτάθλημα. Οφειλόταν στην αλλαγή πολλών προπονητών, στην κακή ψυχολογία πολλών παικτών και την έλλειψη του κόσμου επίσης. Γιατί οι φίλαθλοι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην ομάδα και το ότι έλειπαν ήταν μεγάλο πλήγμα, οπότε συνέβαλε κι αυτό. Θεωρώ ότι δεν υπήρχε σταθερότητα και ψυχολογία.

Ήταν πολύ σοκαριστικό για εμένα να βλέπω αυτές τις σκηνές, έτρεχα μακριά από τους οπαδούς μας για να μην φάω ξύλο

Μετά από κάποιες ήττες πολλοί παίκτες είχαν πέσει πάρα πολύ ψυχολογικά και τους ήταν πολύ δύσκολο να βγάλουν το 100%, ενώ ήταν παίκτες πολύ καλοί με εκατοντάδες αγώνες στα κορυφαία πρωταθλήματα. Οπότε ήταν πολύ περίεργο να έχουμε τόσους καλούς παίκτες και να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με χειρότερες φαινομενικά ομάδες από εμάς.

Τη βραδιά που πέσαμε γυρίσαμε κατευθείαν στο γήπεδο. Ήταν 2-2:30 το βράδυ και μας περίμεναν περίπου 600 οπαδοί, εκνευρισμένοι που είχαμε ρίξει κατηγορία την ομάδα. Υποτίθεται είχαμε πάει να μιλήσουμε μαζί τους. Όταν όμως, μας είδαν μπροστά τους τρελάθηκαν και άρχισαν να μας κυνηγούν.

Κάποιοι από εμάς, παίκτες, προπονητές, φυσιοθεραπευτές, δέχθηκαν και ξύλο. Όποιον έπιαναν. Ήταν πολύ σοκαριστικό για εμένα να βλέπω τέτοιες σκηνές στο γερμανικό πρωτάθλημα. Έτρεχα χωρίς να έχω παίξει μακριά από τους οπαδούς μας για να μην φάω κι εγώ ξύλο.

Νομίζω ότι δεν έχω ξαναφοβηθεί τόσο στη ζωή μου. Ευτυχώς βρισκόταν η αστυνομία εκεί κοντά. Οπότε επενέβη και τους έδιωξε. Είχαν μαζί τους μπουκάλια και αυγά. Πολλούς τους πέτυχαν με τα αυγά, εγώ τη γλίτωσα (σ.σ. γέλια). Αλλά ήταν πολύ δύσκολο ψυχολογικά. Μετά δεν μπορούσα να γυρίσω σπίτι εκείνη την ημέρα, ενώ και για μία εβδομάδα μετά δεν κάναμε προπονήσεις. Και για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να ηρεμήσει η ομάδα ψυχολογικά. Μετά κάναμε προπόνηση με την αστυνομία δίπλα μας.

Η Σάλκε με τον κ. Γραμμόζη έχει ανέβει επίπεδα αγωνιστικά, μπορεί να ανέβει την επόμενη σεζόν

Πιστεύω ότι ο κ. Γραμμόζης θα φτιάξει την ομάδα και ήδη το κάνει. Η ομάδα έχει πειθαρχήσει, έχει ανέβει επίπεδα αγωνιστικά. Έχουν αλλάξει πολλοί παίκτες, έχουν γίνει πολλές μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι και θεωρώ ότι αυτός ο νέος αέρας θα ανεβάσει τη Σάλκε την επόμενη σεζόν, αλλά δεν θα είναι εύκολο γιατί η Β’ κατηγορία Γερμανίας είναι δύσκολη».

Το νέο κεφάλαιο, η μεταγραφή του που προηγήθηκε του Βαγγέλη και οι επαφές με τον Ολυμπιακό

Μετά τον υποβιβασμό η Σάλκε δεν ενεργοποίησε την οψιόν ανανέωσης και ο Βασίλης έμεινε ελεύθερος. Η Αλκμάαρ κινήθηκε άμεσα για να τον κάνει δικό της και η συμφωνία επετεύχθη με τον 19χρονο να πηγαίνει τις επόμενες μέρες στην Ολλανδία για να ολοκληρώνει τη μεταγραφή του στην ΑΖ. Εκεί συνάντησε τον αδερφό του, Βαγγέλη, και τον Παντελή Χατζηδιάκο.

 

«Το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό. Όλοι με έχουν υποδεχθεί σαν να με ξέρουν χρόνια. Μπορεί να είμαι μόλις μερικές εβδομάδες εδώ, αλλά νιώθω μέρος της ομάδας. Είναι ωραίο που είμαστε συμπαίκτες με τον Βαγγέλη. Δεν ξέρω βέβαια αν θα μπορέσουμε να παίξουμε φέτος μαζί, γιατί εγώ θα ξεκινήσω στην δεύτερη ομάδα, αλλά ελπίζω να πάρω και παιχνίδια στην πρώτη.

Το να έχεις βέβαια, Έλληνες συμπαίκτες είναι πολύ καλό. Βοηθάει πολύ στην προσαρμογή και γενικά το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλύτερο, όταν μπορείς να συνεννοηθείς στη δική σου γλώσσα.

Η αλήθεια είναι πως εγώ υπέγραψα πριν από τον Βαγγέλη, αλλά ανακοινώθηκε πρώτα εκείνος και μετά εγώ. Είχα κλείσει στην ομάδα πολλές ημέρες πριν υπογράψω και ανακοινωθώ, ενώ ο Βαγγέλης ήταν ακόμα στις συζητήσεις. Δεν ήταν δηλαδή σίγουρο για εκείνον. Και έγιναν όλα πολύ ξαφνικά. Έκλεισε δηλαδή το deal μέσα σε κάποιες ώρες και ήρθε από το Τίλμπουρ».

Δεν είχα πρόθεση να φύγω τότε από τη Σάλκε και έτσι δεν προχώρησε με τον Ολυμπιακό

Μπορεί βέβαια, ο επαναπατρισμός να μην είναι στα άμεσα σχέδιά του, ωστόσο υπήρξε ενδιαφέρον για την περίπτωσή του, με τον Ολυμπιακό να τον παρακολουθεί τη σεζόν 2020.

«Δεν υπήρξε κάποια επαφή μεταξύ εμένα και του Ολυμπιακού. Υπήρχαν κάποιες συζητήσεις μεταξύ των μάνατζέρ μου και κάποιων στελεχών της ομάδας. Αλλά δεν είχα πρόθεση να φύγω τότε από τη Σάλκε και έτσι, δεν προχώρησε. Δεν υπήρξε κάποια σημαντική συνομιλία.

Θεωρώ ότι το πρωτάθλημα της Κ19 στη Bundesliga μπορεί να σου προσφέρει πολλά περισσότερα από το αντίστοιχο πρωτάθλημα της Super League. Οπότε αποφάσισα να μείνω στη Σάλκε. Όνειρό μου είναι να παίξω με την Εθνική σε κάποια τελική φάση EURO ή Μουντιάλ ή να παίξω στο Champions League».