ΤΟΚΙΟ 2020: Αρχίζουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες!
Κύριες Ειδήσεις

ΤΟΚΙΟ 2020: Αρχίζουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες!

Αρχίζουν σήμερα, και επίσημα με την Τελετή Έναρξης, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες «Τόκιο 2020», στους οποίους συμμετέχει και η Κύπρος με τρεις αθλητές. Πρόκειται για τον Αντώνη Αρέστη, αθλητή στίβου, την Καρολίνα Πελενδρίτου, αθλήτρια κολύμβησης και τη Μαρία Μάρκου, αθλήτρια παρά άρσης βαρών.

Η Τελετή Έναρξης θα αρχίσει στις 20:00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Κύπρου).

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2021.

Η Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΚΕΠΕ) επέλεξε ως Σημαιοφόρους τους Παραολυμπιονίκες, Καρολίνα Πελενδρίτου και Αντώνη Αρέστη, εναρμονιζόμενη με την απόφαση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, στο πλαίσιο της προβολής της Ισότητας των Φύλων.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που την κυπριακή σημαία θα κρατήσουν δύο αθλητές, ακολουθώντας τη σχετική απόφαση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Την επίσημη στολή επιμελήθηκε αφιλοκερδώς η Σχεδιάστρια Μόδας Στέλλα Μακρίδου, συνδυάζοντας αρμονικά την παλέτα χρωμάτων της κυπριακής σημαίας, με βασικό στόχο τη δημιουργία μιας δυνατής εικόνας ικανής να αποτυπωθεί στην μνήμη των θεατών και των τηλεθεατών των Τελετών Έναρξης και Λήξης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΚΕΠΕ) Ανδρέας Καμαρλίγγος εξέφρασε αισιοδοξία ότι η αποστολή θα στεφθεί με μεγάλη επιτυχία.

Από κυπριακής συμμετοχής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, πρώτη στη μάχη μπαίνει η Καρολίνα Πελεντρίτου, η οποία στις 27 Αυγούστου, θα συμμετέχει στα Προκριματικά 50μ. Ελεύθερο κατηγορία S11. Ο τελικός του αγωνίσματος θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα. Η Κύπρια Παραολυμπιονίκης θα συμμετέχει και την 1 Σεπτεμβρίου στα Προκριματικά 100μ. Πρόσθιο κατηγορία SB11.  Ο τελικός του αγωνίσματος θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα.

Στις 28 Αυγούστου,  η παρά άρσης βαρών Μαρία Μάρκου θα συμμετέχει στον Τελικό κατηγορίας 67κ.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, ο αθλητής στίβου Αντώνης Αρέστη θα συμμετέχει στα Προκριματικά 400μ. κατηγορίας Τ37 . Ο τελικός του αγωνίσματος θα διεξαχθεί στις 4 Σεπτεμβρίου.

Με 44 αθλητές η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Η ελληνική ομάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η οποία αποτελείται συνολικά από 44 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες και 4 συνοδούς αθλητές, οι οποίοι θα αγωνιστούν σε 11 αθλήματα, δηλώνει έτοιμη να αγωνιστεί στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της ελληνικής αποστολής θα συμμετάσχουν στα εξής αγωνίσματα: Στίβος, Κολύμβηση,  Άρση Βαρών σε πάγκο, Μπότσια, Ξιφασκία με Αμαξίδιο, Σκοποβολή, Τοξοβολία, Αντισφαίριση με Αμαξίδιο, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Ποδηλασία και Τζούντο

Σύμφωνα με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, στους αγώνες του Ρίο, το 2016, η Ελλάδα είχε συγκεντρώσει 13 μετάλλια (5 χρυσά, 4 αργυρά, 4 χάλκινα), καταλαμβάνοντας την 24η θέση στον πίνακα μεταλλίων. Ήταν η δεύτερη καλύτερη θέση στην ιστορία της ελληνικής αποστολής, μετά την 20η στο Πεκίνο.

Αύριο Τετάρτη θα ξεκινήσουν τρία αγωνίσματα στα οποία συμμετέχουν Έλληνες αθλητές. Η κολύμβηση, ξιφασκία με αμαξίδιο και επιτραπέζια αντισφαίριση θα μετάσχουν στην πρεμιέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020».

Ο χρυσός Παραολυμπιονίκης του Ρίο, Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης και ο κάτοχος τριών μεταλλίων σε Παραολυμπιακούς Αγώνες και ο Αριστείδης Μακροδημήτρης, είναι οι δύο από τους συνολικά τέσσερις Έλληνες αθλητές που θ` αγωνιστούν στα προκριματικά της κολύμβησης κατά τη διάρκεια της 1ης ημέρας. Το απόγευμα θα διεξαχθούν οι τελικοί. Οι άλλοι αθλητές είναι οι Γεράσιμος Λιγνός και Αλέξανδρος Λεργιός. Στον τελικό, λόγω μικρής συμμετοχής, έχει προκριθεί ήδη ο Δημήτρης Καρυπίδης.

Στην ξιφασκία με αμαξίδιο και συγκεκριμένα στην σπάθη Β` κατηγορίας αγωνίζεται ο «ασημένιος» Παραολυμπιονίκης του Ρίο, Πάνος Τριανταφύλλου, ενώ στην σπάθη Α` η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Βασίλη Ντούνη.

Τις υποχρεώσεις του στον όμιλο που δημιουργήθηκε στην κλάση 6 των ορθίων στην επιτραπέζια αντισφαίριση, θα ξεκινήσει και ο Μάριος Χατζηκυριάκος.

Στο μεταξύ, την Ελληνική Πρεσβεία στο Τόκιο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ), Χρήστος Καλούδης, ο οποίος έγινε δεκτός από την Πρέσβη της Ελλάδας στο Τόκιο, Κακιούση Κωνσταντίνο.

Εξάλλου, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε την ομάδα προσφύγων, η οποία θα αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και η οποία θα αποτελείται από μια αθλήτρια και τέσσερις αθλητές.

Σύμφωνα με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Χρήστος Καλουδάς παραβρέθηκε στην παρουσίαση.

Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία της ομάδας προσφύγων πριν από πέντε χρόνια με την παρουσία του αθλητή Ibrahim Hussein στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο δύο από τους πέντε αθλητές της ομάδας προσφύγων ζουν και προπονούνται στην Ελλάδα

Τόσο ο Ιμπραήμ Αλ Χουσειν όσο και η Αλία Ίσα, θα αγωνισθούν ο πρώτος στην κολύμβηση και η δεύτερη στον στίβο. Θα είναι και οι δύο σημαιοφόροι της ομάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Related posts