Είστε όλο το γαλάζιο που λείπει απ’ την Ελλάδα!
Κύριες Ειδήσεις

Είστε όλο το γαλάζιο που λείπει απ’ την Ελλάδα!

Έγχρωμο ή ασπρόμαυρο;

ο Θοδωρής Βλάχος.

«Είμαστε πολύ μακριά, αλλά παρακολουθούμε τι συμβαίνει. Ζούμε το όνειρό μας, κάναμε πραγματικότητα πολλά όνειρα, όμως πολλές θυσίες συμπολιτών έχουν χαθεί και δεν ξέρω αν μπορέσαμε με αυτήν τη νίκη να δώσουμε χαρά σε κάποιους ανθρώπους. Δεν συγκρίνω συναισθήματα. Σε εμάς η ζωή 20 μέρες μας συμπεριφέρεται με τον καλύτερο τρόπο. Δεν ξέρω αν μπορούμε να βοηθήσουμε διαφορετικά. Μερικές φορές με τη φωτιά δεν μπορεί να βοηθήσει κανείς. Επιτρέψτε μας να είμαστε χαρούμενοι».

###

«Και μπορούσαν και έπρεπε να βρεθούν λύσεις για να μη μείνουν τα ερασιτεχνικά αθλήματα σε απραξία δεύτερο μήνα τώρα, είναι καταστροφή για τον ελληνικό αθλητισμό. Ναι μεν σε μας δόθηκε το δικαίωμα γιατί είναι μια ομάδα, η εθνική που διεκδικεί πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες να κάνουν 20 αθλητές προπόνηση από την πρώτη μέρα της καραντίνας αλλά δεν είναι 20 οι πολίστες σε όλη την Ελλάδα, είναι πολλοί περισσότεροι οι οποίοι είναι σε απραξία. Αυτό θα φανεί στην πορεία και στο μέλλον, άσχετα αν πάει καλά τώρα ή όχι η Εθνική ομάδα, νομίζω πως το ότι πολλοί αθλητές και πολλά σωματεία είναι ανενεργά εδώ και δύο μήνες με πολλά οικονομικά προβλήματα και ότι αυτό συνεπάγεται, πιστεύω ότι στη συνέχεια θα το βρούμε μπροστά μας. Είμαστε η μόνη ομάδα στην Ευρώπη γιατί το συζητήσαμε και με άλλους παράγοντες και προπονητές που δεν παίζουμε και όλοι απορούν γιατί στην Ελλάδα δε γίνεται τίποτα. Είναι κάτι στο οποίο… πρωτοπορούμε».

(Στις 12 Ιανουαρίου του 2021)

Έγχρωμο ή ασπρόμαυρο;

ο Γιάννης Φουντούλης.

«Με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας όλοι έχουμε επηρεαστεί πάρα πολύ. Πόσο πόνο έχει προκαλέσει στους Έλληνες όλο αυτό που γίνεται με τις φωτιές. Δεν μπορώ να αφιερώσω κάτι στους ανθρώπους αυτούς, γιατί εμείς εδώ παίζουμε πόλο. Στη χώρα μας κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, καταστρέφονται περιουσίες. Μία νίκη δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων με ό,τι συμβαίνει. Μας θλίβει πολύ. Ευχόμαστε να περιοριστούν όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας και να μην κινδυνέψει κανείς άνθρωπος, ζώα, η φύση. Εμείς, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ζητώ ένα συγγνώμη προκαταβολικά για τη χαρά που δείχνουμε να έχουμε, πόσο ενθουσιασμό. Αγωνιζόμαστε όλοι μας τη ζωή για να πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρο, οπότε με όλο τον σεβασμό θα πανηγυρίζουμε όσο μπορούμε. Το μυαλό μας, όμως, είναι στην Ελλάδα και στους ανθρώπους που περνούν δύσκολα αυτές τις ώρες».

###

«Τα νέα είναι εξαιρετικά δυσάρεστα. Για έναν ακόμη μήνα τίθεται σε καραντίνα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στον επαγγελματικό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Είχαμε την ελπίδα ότι οι προτάσεις και οι προβληματισμοί μας θα εισακουστούν. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δε συνέβη. Σεβόμαστε, τηρούμε και υιοθετούμε τα μέτρα τα οποία έχουν λάβει οι κυβερνώντες για την προστασία της κοινωνίας. Όμως, όπως έχουν έρθει τα πράγματα στην ελληνική επικράτεια μετά από τις αποφάσεις τον λοιμωξιολόγων, τίθενται πάρα πολλά ερωτηματικά.  Γιατί να συνεχίζονται πρωταθλήματα αθλημάτων επαφής, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και να μην συνεχίζονται τα πρωταθλήματα αθλημάτων μέσα στο νερό ή αθλημάτων όπως το βόλεϊ, όπου δεν υπάρχουν επαφές ανάμεσα στους αντιπάλους; Είμαστε έντονα προβληματισμένοι. Ελάχιστοι είναι αυτοί οι οποίοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει για έναν υδατοσφαιριστή να βρίσκεται έξω από το νερό για δύο ολόκληρους μήνες. Ρώτησε κανείς πως μπορεί να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση αυτός ο αθλητής; Ρώτησε κάποιος εάν κινδυνεύουν να πάνε στράφι οι επενδύσεις κάποιων ανθρώπων στο χώρο από την αρχή της χρονιάς; Ασχολήθηκε κανείς πως θα αμειφθεί ένας παίκτης του πόλο όταν τα σωματεία δεν λειτουργούν τις ακαδημίες τους και δεν έχουν από πουθενά πόρους; Ποιος μπορεί επιτέλους από τους ειδικούς που παίρνουν τις αποφάσεις αυτές να μας απαντήσει στο ερώτημα: Πως γίνεται να διεξάγονται κανονικά τα πρωταθλήματα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εκεί μάλιστα όπου τα κρούσματα είναι αισθητά μεγαλύτερα από ότι στην Ελλάδα και στην χώρα μας να έχει σταματήσει κάθε αγωνιστική δραστηριότητα;».

(Στις 12 Δεκεμβρίου του 2020)

Έγχρωμο ή ασπρόμαυρο;

ο Άγγελος Βλαχόπουλος.

«Ελπίζω ναι, να ξέφυγαν λίγο από τον πόνο που έχει προκληθεί αυτές τις μέρες, να πήραν δύναμη. Ως ομάδα τους ευχαριστούμε όλους: Πυροσβέστες, εκείνους που βοηθούν, τον κόσμο που προσπαθεί να λύσει με τον δικό του τρόπο όλο αυτό που περνάμε. Θεωρώ ότι δεν είναι ώρα να μιλήσουμε ούτε για πόλο ούτε για μετάλλια ούτε για τίποτα. Η σκέψη μας είναι μαζί τους και προχωράμε. Ελπίζω να βοηθήσαμε έστω και λίγο τον ελληνικό λαό. Κουράγιο, καλή δύναμη και ελπίζω να έρθουν καλύτερες μέρες. Τι να πω, ειλικρινά μακάρι να ήμασταν εκεί και να μπορούσαμε να βοηθήσουμε εμπράκτως».

###

«Πραγματικά οι ξένοι μιλάνε άσχημα για τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Δυστυχώς δεν αλλάζει τίποτα, όσο και αν έχει προσπαθήσει ο κ. Διαθεσόπουλος. Είναι θέμα κράτους. Τι να πω, η Εθνική γυναικών τώρα έπρεπε να κάνει γυμναστήριο στον Άγιο Κοσμά που δεν υπήρχαν βάρη».

(Στις 24 Ιανουαρίου του 2021)

Έγχρωμο ή ασπρόμαυρο;

Ο Γιώργος Αφρουδάκης και ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

«Σίγουρα είναι δικαίωση μιας γενιάς, αλλά το κυριότερο είναι ότι έχει υπάρξει μια φυσιολογική εξέλιξη της κάθε γενιάς που πηγαίνει αυτή την ομάδα κάθε φορά ένα βήμα παραπάνω. Τα επόμενα χρόνια, μάλιστα, θεωρώ ότι αυτή η ομάδα και με την ακόμα πιο νεότερη γενιά, θα εδραιωθεί στην κορυφή και θα κυριαρχήσει».

###

«Το πρωί μάθαμε ότι θα επιτραπούν οι λειτουργίες στις ανοιχτές πισίνες, με τρεις αθλητές ανά διαδρομή. Μέσα σε αυτόν τον χαμό, λοιπόν, είπαμε «ευτυχώς κάτι γίνεται» και κρατιέται ζωντανό το πράγμα. Μετά από λίγες ώρες πληροφορούμαστε ότι αυτό ανακλήθηκε και δεν ισχύει. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση, γιατί αυτή τη στιγμή που σας μιλάω παρακολουθώ το παιχνίδι της Basket League Περιστέρι – ΑΕΚ και βλέπω πάνω από 100 άτομα συνωστισμένα μέσα σε έναν χώρο 30μ.Χ20μ. Εκεί πέρα δεν εγκυμονεί κινδύνους για κορωνοϊό; Εγκυμονεί κινδύνους όταν θα είναι 30 παιδιά με πέντε προπονητές σε ενάμισι στρέμμα ανοιχτό, όπως είναι η πισίνα; Αυτά δεν έχουν εξήγηση, είναι πρωτόγνωρα και φυσικά παλινωδίες. Τελικά κοροϊδευόμαστε…».

(Στις 8 Νοεμβρίου του 2020)

Έγχρωμο ή ασπρόμαυρο;

Ο Άγγελος Παπαναστασίου.

«Η συμμετοχή μου σε αυτή τη διοργάνωση, είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Από τα πρώτα μου βήματα στο χώρο και από τότε που άρχισα να παίζω σε ανταγωνιστικό επίπεδο, είχα ως στόχο να δώσω το παρόν σε αυτούς τους αγώνες. Τώρα λοιπόν, αυτός ο στόχος εκπληρώνεται. Το όνειρο που μοιραζόμαστε όλα τα μέλη της ομάδας είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου, γιατί πιστεύουμε πως όλοι έχουμε τις δυνατότητες να το πετύχουμε. Οι Έλληνες αυτό που μπορούν να περιμένουν σίγουρα από εμάς, είναι ότι θα δώσουμε όλοι ανεξαιρέτως, τον καλύτερο μας εαυτό μέχρι και την τελευταία σπιθαμή ενέργειας. Γνωρίζουμε τη σημασία αυτών των Αγώνων, όπως και την βαρύτητα να εκπροσωπούμε την χώρα μας. Θα αγωνιστούμε λοιπόν για την Ελλάδα, για να προσφέρουμε στους Έλληνες χαρά και υπερηφάνεια».

###

«Και τώρα ας μου πει κάποιος, όταν την ίδια στιγμή που η φωτιά μπαίνει στο σπίτι σου στην Αγ. Άννα, ο γιος κερδίζει μετάλλιο στο Τόκιο, κλαις από χαρά ή από λύπη;»

(ο πατέρας του, Τάσος)….

Έγχρωμο ή ασπρόμαυρο;

Ο Ντίνος Γενηδουνιάς.

«Πράγματι, εγώ προσωπικά, πριν έρθω εδώ διάβαζα τα νέα και έβλεπα videos. Προσπαθούμε όλοι μας να μην το σκεφτόμαστε πολύ. Ένα αντίστοιχο γεγονός είχε γίνει το 2018 με το Μάτι και την Κινέτα. Είχαμε χάσει τον προημιτελικό από την Ισπανία επειδή το σκεφτόμασταν πάρα πολύ. Σίγουρα είναι στο πίσω μέρος του μυαλού μας, σίγουρα παίζουμε για όλη την Ελλάδα. Εδώ δεν είμαστε 13 αθλητές, οι προπονητές και το επιτελείο, είμαστε 12 εκατ. Έλληνες και παλεύουμε για όλους».

###

«Βάζοντας εκ νέου λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, δημιουργείται μια συνθήκη που μόνο προβλήματα μπορεί να αποφέρει για τους αθλητές του. Πρώτο και σημαντικότερο είναι το πρόβλημα επιβίωσης που προκύπτει, αφού οι ομάδες δίχως έσοδα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και να πληρώσουν τα συμβόλαια των αθλητών. Μπορεί να θεωρείται ερασιτεχνικό το άθλημά μας, αλλά για τους πιο πολλούς αθλητές υψηλού επιπέδου είναι η κύρια απασχόληση και το επάγγελμά τους. Από τη στιγμή που το κράτος δεν δείχνει τη διάθεση να αποζημιώσει κάπως αυτούς τους αθλητές, μιλάμε πλέον για ξεκάθαρο πρόβλημα επιβίωσης. Από την άλλη, μια εκ νέου παύση προπονήσεων και αγώνων θα μας πάει ακόμα πιο πίσω, γιατί θα είναι η δεύτερη μεγάλη διακοπή σε μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, για τους αθλητές που έχουν να αγωνιστούν με τις Εθνικές ομάδες σε Προολυμπιακά και στη συνέχεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα είναι καταστροφικό να μείνουν εκτός αγώνων για τόσο μεγάλο διάστημα».

(Στις 2 Νοεμβρίου του 2020).

Έγχρωμο ή ασπρόμαυρο;

Ο Μάριος Καπότσης.

«Η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν όνειρο ζωής και είμαι πολύ περήφανος που κατάφερα μαζί με τους συμπαίκτες μου να πάρουμε την πρόκριση. Πραγματικά νιώθω πολύ ικανοποιημένος, που παρά τις δυσκολίες, τα καταφέραμε. Έχουμε τις δυνατότητες σαν ομάδα, να πετύχουμε κάτι καλό στο Τόκιο. Όπως σε κάθε διοργάνωση, θα πάμε με υψηλούς στόχους. Έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα και προσπάθεια και πραγματικά πιστεύω οτι μπορούμε να φτάσουμε πολύ ψηλά, αλλά για να το καταφέρουμε αυτό πρέπει να επιδείξουμε συγκέντρωση, προσήλωση και πάθος».

###

«Για εμάς αυτή τη στιγμή το δεύτερο κύμα, με το να κλείσουν τα πρωταθλήματα, μας καταστρέφει. Είναι πολύ μεγάλη ζημιά και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει γυρισμός. Η ζημιά είναι μεγάλη, και οικονομική και σωματική. Οικονομικά εμείς έχουμε πάθει ζημιά από πέρσι, γιατί όλοι οι αθλητές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχασαν χρήματα από τα συμβόλαιά τους. Και σωματικά, γιατί αυτό το “σταμάτα-ξεκίνα” μπορεί να φέρει πολλά προβλήματα».

Έγχρωμο ή ασπόμαυρο;

12 οι αθλητές σήμερα. Αύριο. Χθες στον ημιτελικό με την Ουγγαρία. Πριν δώδεκα μέρες στο εναρκτήριο παιχνίδι και πάλι με την Ουγγαρία. Πριν έξι μήνες στην Ελλάδα. Τότε που παρακαλούσαν να αθληθούν. Τότε που παρακαλούσαν να ανοίξουν οι πισίνες και να επιτραπεί η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων τους. Τότε που συνυπόγραφαν ανακοινώσεις απαιτώντας ίση μεταχείριση. Τότε που τους κουνούσαν το δάκτυλο οι πολιτικοί και τους θύμιζαν ότι ο αθλητισμός δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα στην κοινωνία. Τότε που τους κουνούσαν το δάκτυλο αρκετοί πολίτες και τους θύμιζαν πώς την ώρα που άνθρωποι μάχονται στην εντατική, είναι εγωιστικό να σκέφτεσαι τον αθλητισμό. Μήπως τώρα καταλαβαίνουμε τι είναι αθλητισμός; Τι μπορεί να σημαίνει ο αθλητισμός στον κοινωνικό ιστό; Μήπως τώρα θα μάθουμε να μην τον στοχοποιούμε, να μην τον απομονώνουμε και να μην τον αλλοτριώνουμε;

12 οι αθλητές σήμερα. Σήμερα, ήρωες. Πριν έξι μήνες, αδιάφοροι. Γραφικοί. Ακόμα και εχθροί. Δημήτρης Σκουμπάκης, Κώστας Γαλανίδης, Γιάννης Φουντούλης, Γιώργος Δερβίσης, Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς, Κωνσταντίνος Μουρίκης, Μάριος Καπότσης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Κώστας Γκιουβέτσης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Μάνος Ζερδεβάς. 12 οι αθλητές που θα δώσουν μάχη για το χρυσό μετάλλιο. 12 οι αθλητές που θα δώσουν μάχη να ακουστεί ο Εθνικό Ύμνος σε όλο τον κόσμο, σαν ένα δραματικό soundtrack μιας Ελλάδας που παλεύει να μην αφήσει την τελευταία της ανάσα. Θα πάρουν το ασημένιο. Θα συνεχίσουν την παράδοση της Εθνικής Πόλο. Θα συνεχίσουν και θα φτάσουν εκεί που δεκάδες τεράστιοι αθλητές ονειρεύτηκαν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Λούδης, Χ. Αφρουδάκης, Χατζηθεοδώρου, Μαυρωτάς, Βλοντάκης, Σχίζας, Μαζης, Μυλωνάκης, Γ. Αφρουδάκης, Βολτυράκης, Σαμαρτζίδης, Λοράντος, Θωμάκος και πόσοι ακόμα ανάμεσα στους σπουδαιότερους που έπεσαν στην πισίνα με λευκό ή γαλάζιο σκουφάκι για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα. Για να διαφημίσουν την Ελλάδα.

Μεσογειακοί Αγώνες 1951: Χάλκινο
Μεσογειακοί Αγώνες 1991: Χάλκινο
Μεσογειακοί Αγώνες 1993: Χάλκινο
Παγκόσμιο Κύπελλο 1997: Αργυρό
World League 2004: Χάλκινο
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2005: Χάλκινο
World League 2006: Χάλκινο
Μεσογειακοί Αγώνες 2013: Χάλκινο
World League 2016: Χάλκινο
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2015: Χάλκινο
Μεσογειακοί Αγώνες 2018: Αργυρό
World League 2020: Χάλκινο
Ολυμπιακοί Αγώνες: 17 συμμετοχές
Ολυμπιακοί Αγώνες: 11 συνεχόμενες συμμετοχές
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: 15 συμμετοχές στις 18 διοργανώσεις (οκτώ σερί προκρίσεις στα προημιτελικά τουλάχιστον)

Να τη διαφημίσουν και να την αναδείξουν, κόντρα στις συνθήκες που πάντα έβρισκαν όταν επέστρεφαν πίσω. Κόντρα στις ανύπαρκτες υποδομές και στην αδιαφορία για δημιουργία ή έστω εκμετάλλευση εγκαταστάσεων. Κόντρα στις συνθήκες. Κόντρα στο κρύο. Κόντρα στη μιζέρια του ελληνικού αθλητισμού. Κόντρα στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Κόντρα στην απελπισία να μάχεσαι για τα αυτονόητα. Κόντρα στις κενές δεσμεύσεις. Κόντρα σε ξεχασμένα πριμ. Κόντρα στην αποξένωση. Κόντρα στην απομόνωση. Με μοναδική ελπίδα να γίνει το ασπρόμαυρό σου έγχρωμο…

Όμως αν το ασπρόμαυρο είναι ο κανόνας και έγχρωμο η εξαίρεση, εσείς πώς θα το ταξινομούσατε; Ποια εκδοχή είναι η αλήθεια τους, ποια εκδοχή είναι η πραγματικότητά τους; Σε ποια εκδοχή αποτυπώνεται περισσότερο η ζωή τους κι ακόμα κι αν πάρουν το χρυσό μετάλλιο αύριο, σε ποια εκδοχή θα επιστρέψουν;

Σε μια Ελλάδα που συνηθίζει το ασπρόμαυρο μόνο και μόνο γιατί η εναλλακτική της είναι το ολόμαυρο, ας αφήσουμε λίγο χώρο για τις έγχρωμες εικόνες. Κι ας μας τυφλώνουν…

Μαριάννα Αξιοπούλου

Πηγή: sdna.gr

Related posts