Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

Οι ΑΠΟΕΛίστες που έτρεξαν να υπερασπιστούν την πατρίδα…
ΑΠΟΕΛ

Οι ΑΠΟΕΛίστες που έτρεξαν να υπερασπιστούν την πατρίδα…

Ανάρτηση από το Μουσείο ΑΠΟΕΛ για τις ηρωικές φιγούρες της ομάδας το 1974.

Αναλυτικά:
Ανήμερα της αποφράδας αυτής ημέρας της τραγικής επετείου της τουρκικής εισβολής θυμόμαστε τις ηρωϊκες φιγούρες όλων όσων έτρεξαν για να υπερασπιστούν την πατρίδα, την ελευθερία, τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού της Κύπρου. Ανάμεσα σε αυτές τις φιγούρες ξεπρόβαλαν και παλικάρια που συνέδεαν το όνομα τους με το σωματείο του ΑΠΟΕΛ. Αυτά τα παλικάρια φάνηκαν αντάξιοι του Μιχαλάκη Καραολή και του Ονούφριου Κληρίδη που με την θυσία τους πότισαν το δέντρο της Ελευθερίας.
Δεν μπορούμε, λοιπόν, να ξεχάσουμε τον Τάσο Μάρκου, τον Μιχαλάκη Ζαμπά, τον Γιαννάκη Μαύρο και τόσους άλλους ΑΠΟΕΛιστες και μη που προσέτρεξαν να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και να σταματήσουν τις όρδες των βάρβαρων Τούρκων εισβολέων.
Δεν μπορούμε να μην κάνουμε αναφορά σε όσους πολέμησαν, επέζησαν, τραυματίστηκαν, αιχμαλωτίστηκαν και βασανίστηκαν κατά τις τραγικές εκείνες μέρες.
Ανάμεσα στους αιχμάλωτους της Τουρκικής εισβολής ήταν και ο τότε ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ, Τάκης Αντώνιου. Ο όποιος υπήρξε αιχμάλωτος από τις 22 Ιουλίου μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 1974. Εκεί στα μπουντρούμια του Αττίλα στα Άδανα και στην Αμάσεια δεν είχε νέα από την κατάσταση που επικρατούσε στην Κύπρο και η σκέψη του ήταν συνεχώς στην οικογένεια του, στους συμπαίκτες του στον ΑΠΟΕΛ και στο πως εκτυλίσσονται τα πράγματα στην πατρίδα του.
Ο Τάκης Αντώνιου, μια μέρα μετά την απελευθέρωση του πήγε στην προπόνηση και στις 14 Νοεμβρίου αγωνίστηκε σε επίσημο αγώνα όπου σκόραρε και δυο γκολ. Όπως μας ανέφερε το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός ηταν για αυτους ένα βάλσαμο στις πληγές. Ο κόσμος και οι πρόσφυγες άφηναν στην άκρη για λίγο τις κακουχίες και προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν.
Και είναι γι’ αυτό που και εμείς δεν μπορούμε να λησμονήσουμε ποτέ αυτά τα παιδιά, άγνωστους ήρωες, που προσέτρεξαν με αυτοθυσία, έτοιμοι να δώσουν την ζωή τους. Τέτοια παιδιά, όπως μας ανέφερε ο Τάκης Αντώνιου, ήταν ο Ευάγγελος και ο Άκης, αναπληρωματικοί στον ΑΠΟΕΛ που έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι κατά την διάρκεια της εισβολής.
Δεν γίνεται να λησμονήσουμε τις πατρογονικές μας εστίες, δεν γίνεται να λησμονήσουμε ποτέ τις πόλεις του Ευαγόρα και του Πράξανδρου.
Όσα χρόνια και αν περάσουν δεν ξεχνούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ