Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

Οδοιπορικό στην καμένη γη – Το κλάμα των κατοίκων των κοινοτήτων που πλήγηκαν (ΒΙΝΤΕΟ)
Α' Κατηγορία

Οδοιπορικό στην καμένη γη – Το κλάμα των κατοίκων των κοινοτήτων που πλήγηκαν (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Κύπρος σε κόκκινο συναγερμό…….

Ολόκληρες εκτάσεις γης παραδόθηκαν στο έλεος της πύρινης λαίλαπας….

Ο πόνος των κατοίκων αβάσταχτος.

Βρισκόμαστε στο χωριό Αρακαπάς. Στο σημείο μηδέν από όπου ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε και στο πέρασμά της κατέκαψε περίπου 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Χθες το βράδυ δεν αντιληφθήκαμε το μέγεθος της καταστροφής, διότι η έννοια μας ήταν να σώσουμε τις κατοικίες. Να τους βγάλουμε έξω από τα σπίτια. Σήμερα όμως με το πρώτο φως της ημέρας που αντικρίσαμε αυτό το μαύρο όλο, σήμερα καταλάβαμε πόσο τραγικά είναι τα πράγματα», δήλωσε ο κοινοτάρχης Αρακαπα, Βάσος Βασιλείου.

Οι αδηφάγες πύρινες γλώσσες κατάπιαν στο πέρασμά τους και το σπίτι που βλέπετε πίσω μας. Οι εικόνες αποκρουστικές.

«Είχα ζώα και έκρουσαν. Και δια μαγείας, δια θεού, είχα σκυλάκι που το είχα κλειδωμένο πάνω και κατάφερε και απελευθερώθηκε και το βρήκα δαμέ που ήρτα. Το βρήκα δαμέ κρουσμένο και το πήρα γιατρό στη Λεμεσό, και το έχω σπίτι μου τωρά. Το είχα δαμέ. Οι κότες, τα πουλιά, τα ορτήκια, δεν υπάρχει τίποτε», δήλωσε ο κάτοικος της κοινότητας Αρακαπά, Ολύμπιος Ξάνθος.

ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΟΠΟΙ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ

Η μανία της πυρκαγιάς το πέρασμά της έκανε στάχτη χιλιόμετρα γεωργικής γης. Οι αγρότες της περιοχής Αρακαπά, αδυνατούν να πιστέψουν πως οι κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«Θέλουμε μία δεκαετία να φέρουμε το νου μας, να ξαναπιάσουμε εισοδήματα. Εκαήκαν τα πάντα. Ελίες 100 χρονών, δεν στέκει μία, επέσαν όλες χαμέ. Μανταρινιές; Θέλουν 10 χρόνια να κάμουν καρπό πάνω.

Έχουν τα παιδιά μου δικά τους χωράφια. Κάηκε του γιού μου μία περίπτωση. Ακόμα μία το περβόλι που εφύτευκα από το 1990 εν νεκρό. Δεν υπάρχει τίποτε, μόνο χώμα.

Οι ζημιές είναι τεράστιες, δεν είδα ξανά τέτοια πράγματα, τέτοιο κακό», δήλωσαν κάτοικοι τξης περιοχής.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τους κατοίκους της ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας να μετρούν τις πληγές του αλλά και να ελπίζουν θα καταφέρουν να ξανά χτίσουν τις ζωές τους, με την ευχή πως ο σημερινός τους Γολγοθάς θα είναι η αρχή της ανάστασής τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ