ΔΡ.ΣΧΙΖΑΣ για Έρικσεν: «Το παν είναι η άμεση αντιμετώπιση» (ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΣΠ)
Α' Κατηγορία

ΔΡ.ΣΧΙΖΑΣ για Έρικσεν: «Το παν είναι η άμεση αντιμετώπιση» (ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΣΠ)

Ο γιατρός Κώστας Σχίζας μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και αναφέρθηκε στο περιστατικό με τον Κρίσταιν Έρικσεν.

Για τον Έρικσεν και τα βήματα πρόληψης: «Για τους αθλητές που είναι υγιείς, να το παθαίνουν αυτό που έπαθε ο Έρικσεν, είναι δυσάρεστο. Οι αθλητές μπορεί να έχουν μια συγγενή καρδιοπάθεια, η οποία σε συνδυασμό με την άσκηση, μπορεί να φέρει κάποιο καρδιακό επεισόδιο. Η άσκηση δρα σαν πυροδότης για καρδιακή ανακοπή, ειδικά αν υπάρχει κάποιο καρδιολογικό υπόστρωμα. Πρέπει να προβληματιστούν όλοι. Εμείς δεν τα λέμε έτσι, έχουμε γνώση του τι γίνεται και τι μπορεί να πάθει ένας οργανισμός σε υψηλές εντάσεις. Τέτοια επεισόδια μπορούν να συμβούν. Η φυσική εξέταση και η ατομική εξέταση του ιστορικού είναι κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν για την πρόληψη. Οι αθλητές πολλές φορές κρύβουν τον πόνο για να μη χάσουν τη θέση τους. Επίσης, το οικογενειακό ιστορικό είναι σημαντικό στην εξέταση του γιατρού. Μια αρρυθμία, ένας αιφνίδιος θάνατος ή μια αναπηρία μπορούν να μας πουν τι έχει ο αθλητής. Ο γιατρός πρέπει να τα ελέγχει όλα. Ένας αθλητής πάνω από 35 ετών έχει αυξημένες πιθανότητες για έμφραγμα του μυοκαρδίου».

Η άποψή του για το τι συνέβη εντός γηπέδου στο παιχνίδι Δανία Φινλανδία: «Η άμεση αντιμετώπιση είναι το παν. Στο γήπεδο θα πρέπει να υπάρχουν τα πάντα. Ο γιατρός πρέπει να είναι καταρτισμένος, για να αντεπεξέλθει των δυσκολιών σε 2-3 λεπτά. Θα πρέπει να δράσεις άμεσα, για να επαναφέρεις τον αθλητή σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο Έρικσεν μάλλον έπαθε μια κοιλιακή μαρμαρυγή, αλλά ο γιατρός της Δανίας έδρασε άμεσα και έσωσε τον Έρικσεν από τον θάνατο. Αν δεν δράσεις άμεσα, τότε ο αθλητής μπορεί να υποστεί μια εγκεφαλική βλάβη, με αποτέλεσμα την αναπηρία. Είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει, μπορεί να ασκείται φυσιολογικά, αλλά όχι ανταγωνιστικά και να παίξει ποδόσφαιρο. Του Πουέρτα του έκαναν μαλάξεις, σηκώθηκε να περπατήσει, αλλά στα αποδυτήρια πέθανε. Δεν είναι τόσο απλό»

Για το ιατρείο του ΓΣΠ: «Πρέπει να γίνεται και διά βίου εκπαίδευση για όλα αυτά τα θέματα. Το ιατρείο του ΓΣΠ είναι παράδειγμα προς μίμηση, υπάρχουν τα πάντα. Στο ΓΣΠ υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό, με πέντε απινιδωτές σε κάθε κερκίδα. Παίρνει και τα εύσημα από την ΟΥΕΦΑ σε κάθε αγώνα για αυτά που διαθέτει».

Related posts