Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Πύραυλος βρίσκεται σε εκτός ελέγχου πορεία προς τη Γη…
Α' Κατηγορία

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Πύραυλος βρίσκεται σε εκτός ελέγχου πορεία προς τη Γη…

Αυτός είναι ο κινεζικός πύραυλος Long March-5Β… ελληνιστί “Μεγάλη Πορεία”… η ονομασία του θα μπορούσε – ομολογουμένως – να χαρακτηριστεί και προφητική, καθώς η ανεξέλεγκτη πορεία του στο διάστημα, έχει κατορθώσει να θέσει σε συναγερμό τον πλανήτη γη.

Ο διαστημικός πύραυλος, μήκους 32 μέτρων, εκτοξεύθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη και εκ τότε βρίσκεται ακυβέρνητος, σε εκτός ελέγχου τροχιά, με κατεύθυνση τη γη, όπου αναμένεται να προσγειωθεί εντός των επόμενων ωρών.

Πέραν των εκτιμήσεων, ωστόσο, ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε και που θα καταλήξουν όσα μέρη του πυραύλου δεν καταστραφούν με την είσοδό τους στη γήινη ατμόσφαιρα.

Τζιο Μπενιτες, Δημοσιογράφος ABC
Βλέπετε αυτό τον γιγαντιαίο πύραυλο πίσω μου; Ο κινέζικος πύραυλος είναι ακόμη πιο μεγάλος από αυτόν… ζυγίζει 23 τόνους. Κοιτάξτε αυτό τον χάρτη τώρα, επειδή είπαμε ότι μπορεί να προσγειωθεί οπουδήποτε… από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη, την Κίνα ακόμη και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι γνωματεύσεις ειδικών και αστρονόμων περιπλέκουν την κατάσταση. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα απομεινάρια του πυραύλου θα καταλήξουν στον ειρηνικό ωκεανό, κάπου κοντά στη Νέα Ζηλανδία. Κάποιοι άλλοι βλέπουν ως χώρο προσγείωσης πιθανότατα το Σουδάν… Κι αυτό, υπολογίζεται χρονικά γύρω στις 7 ώρα Κύπρου αύριο το πρωί, με απόκλιση, ωστόσο, τεσσάρων με εννέα ωρών.

Μιτσιο Κακου, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής
Ταξιδεύει με ταχύτητα 18.000 μιλίων την ώρα. Είναι 25 φορές πιο ταχύς από τον ήχο. Μπορεί να φτάσει στη γη μέσα σε 90 λεπτά.

Το ενδεχόμενο να καταλήξει σε κάποια κατοικημένη περιοχή είναι μεν υπαρκτό, αλλά απομακρυσμένο, κι αυτό γιατί η επιφάνεια της στεριάς είναι πολύ μικρότερη από την επιφάνεια της θάλασσας, η οποία καλύπτει το 70% του πλανήτη μας. Όλα, όμως, είναι πιθανά. Τις ανησυχίες σπεύδει να διασκεδάσει η Κίνα.

Γουανγκ Γουενμπι, Εκπρ. Υπ. Εξωτερικών Κίνας
Τα περισσότερα συντρίμμια θα καούν και θα καταστραφούν κατά τη διάρκεια επανεισόδου στη γήινη ατμόσφαιρα. Η πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στο έδαφος είναι πολύ μικρή.

Το αμερικανικό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας βρίσκεται επί ποδός και παρακολουθεί την πορεία του μεγαλύτερου κινεζικού πυραύλου, ο οποίος μετέφερε – προ 10 ημερών – στο διάστημα το πρώτο από τα τρία μέρη του μελλοντικού διαστημικού σταθμού, που επιχειρεί να δημιουργήσει το Πεκίνο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ