Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Μίλησε στο balla… για όλα!
Α' Κατηγορία

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Μίλησε στο balla… για όλα!

Ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, μίλησε στην ιστοσελίδα μας balla.com.cy, για τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 στον αθλητισμό. Αναφέρθηκε στο γήπεδο της Λεμεσού, τα έργα του οποίου συνεχίζονται κανονικά ενώ σχολίασε και την μάχη του πρωταθλήματος αλλά και τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Ανόρθωση.

Για τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στον αθλητισμό:
Η πανδημία προκάλεσε αμέτρητα προβλήματα σε όλο τον κόσμο και ήταν φυσιολογικό να πληγεί και ο αθλητισμός. Σε κάποιο στάδιο έκλεισε εντελώς εδώ στην Κύπρο και μετά άρχισε σιγά σιγά να επαναρχίζει. Αρκετοί τα έχουν με τον ΚΟΑ αλλά εμείς με την παρέμβαση, την πίεση και την συμβολή μας καταφέραμε έτσι ώστε να ανοίξει σε αρκετές περιπτώσεις ο αθλητισμός.
Άρχισαν να γίνονται προπονήσεις στα ατομικά αθλήματα των εθνικών ομάδων, (καταλόγου αθλητών ταλέντων του ΚΟΑ) ακολούθως η προολυμπιακή ομάδα. Επανήλθαν τα personal στα γυμναστήρια. Δεν είναι η λύση των προβλημάτων φυσικά, αλλά είναι κάτι περισσότερο από το μηδέν.
Ήμασταν συνεχώς σε επαφή και επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας. Να ξεκαθαρίσω ότι, κάναμε εισηγήσεις, εκφέραμε άποψη αλλά τις τελικές αποφάσεις τις έπαιρνε η επιδημιολογική ομάδα και το Υπουργείο Υγείας. Με κάποιες από τις αποφάσεις συμφωνούσαμε ενώ σε κάποιες άλλες δεν συμφωνούσαμε σαν Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού.
Δεν ήταν ο ρόλος μας να διαφωνούμε δημόσια. Είμαστε ένας δημόσιος οργανισμός και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, εκτός από παρεμβάσεις και εισηγήσεις.

Για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα.
Η μεγάλη μου επιθυμία είναι, να αρχίσει σταδιακά ο κόσμος να επιστρέφει στα γήπεδα. Τα πρωταθλήματα των ομαδικών αθλημάτων ολοκληρώνονται. Μια πολύ καλή ευκαιρία, αν τα δεδομένα βελτιώνονται, είναι ο τελικός Κυπέλλου. Να επιτραπεί δηλαδή ένας μικρός αριθμός οπαδών οι οποίοι θα ακολουθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Το καλύτερο όμως πεδίο, είναι το Κύπελλο «Μπρούνο Τζάουλι», οι αγώνες της τρίτης κατηγορίας που έχει κερδίσει η ΚΟΕΑΣ με την βοήθεια του ΚΟΑ. Θα γίνουν στην Κύπρο τον Ιούνιο και ίσως είναι μια καλή ευκαιρία, με όλα τα μέτρα από το Υπουργείο Υγείας, να μπορεί ένας μικρός αριθμός κόσμου να βρεθεί στα γήπεδα. Εδώ θέλω να τονίσω, πως όσα μέτρα και αποφάσεις αν ληφθούν αν δεν τα τηρούμε θα είμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Πρέπει να εμβολιαστούμε επίσης για να λύσουμε το πρόβλημα και δεν πρέπει να υπάρχει αντίδραση.

Για το γήπεδο της Λεμεσού
Τα έργα προχωρούν κανονικά. Είμαι σε συνεχή επαφή με τους μηχανικούς του έργου και επισκέπτομαι το εργοτάξιο κάθε εβδομάδα, όχι πάντα με τα φώτα της δημοσιότητας αλλά ενημερώνομαι. Δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και βρισκόμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από την αρχή.

Τι γίνεται με το πρόβλημα που υπάρχει με τα αποδυτήρια στα βοηθητικά γήπεδα της ΑΕΛ και του Άρη;
Το έργο του γηπέδου γίνεται όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί και με τα σχέδια που ήδη υπήρχαν. Η ΑΕΛ και ο Άρης έθεσαν θέμα για τα βοηθητικά και ότι δεν υπήρχαν αποδυτήρια, όμως, έτσι ήταν το αρχικό σχέδιο. Οι δύο αυτές ομάδες ανέφεραν ότι υπήρχε μια άγραφη συμφωνία. Εμείς σαν οργανισμός προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις και να βοηθήσουμε. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα άιτημα για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο κοστολογήθηκε και αξίζει αρκετά χρήματα. Η αλλαγή που ζητούν να γίνει θα στοιχίσει κοντά στα δύο εκατομμύρια. Απαιτείται αρχικά, να παρθεί απόφαση ότι υπάρχουν και θα πληρωθούν αυτά τα χρήματα και δεύτερο να γίνει ένα νέο συμβόλαιο, οπόταν θα χρειαστεί αυτόματα περισσότερος χρόνος. Δεν μπορεί να προστεθεί στο συμβόλαιο που ήδη υπάρχει, το νέο έργο καθώς θα υπάρχει καθυστέρηση έξι με δώδεκα μήνες για να ολοκληρωθεί το γήπεδο.

Για το θέμα του οδικού δικτύου;
Οι διαδικασίες για το οδικό δίκτυο προχωρούν κανονικά. Το γήπεδο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί πλήρως, τον Μάιο – Ιούλιο του 2022. Το οδικό δίκτυο θα είναι πλήρως ολοκληρωμένο και παραδομένο, τον Σεπτέμβριο του 2022. Δεν σημαίνει πώς όταν ολοκληρωθεί το γήπεδο δεν θα υπάρχουν δρόμοι. Θα υπάρχουν οι προσβάσεις με εισόδους και εξόδους. Δεν θα είναι 100% ολοκληρωμένο το έργο του οδικού δικτύου, όμως δεν θα υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία.

Για την μάχη του τίτλου;
Κούρσα για δύο άλογα. Πιστεύω ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική καθώς Ομόνοια και Απόλλωνας θα περάσουν εύκολα ή δύσκολα τα εμπόδια της ΑΕΚ και του Ολυμπιακύ αντίστοιχα, για την προτελευταία αγωνιστική. Για το ποδόσφαιρο μας αυτό είναι πολύ καλό και σίγουρα θα συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα. Δυστυχώς χωρίς την παρουσία.
Η Ομόνοια έκανε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα παίζοντας για μεγάλο διάστημα σε διπλό ταμπλό μαζί με τα παιχνίδια της Ευρώπης. Διαθέτει πολύ καλή ομάδα, μου αρέσει γιατί έχει επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, σταθερούς και πειθαρχημένους. Ήταν έκπληξη για μένα η κόκκινη του Χούμποτσαν στον αγώνα με τον Απόλλωνα καθώς όπως ανέφερα είναι όλοι πειθαρχημένοι. Δίκαια βρίσκεται στην κορυφή. Σημαντικό το γεγονός ότι δεν έχει αλλάξει προπονητή εδώ και δύο χρόνια και παίζει σταθερό ποδόσφαιρο.
Επίσης, η Ομόνοια κάνει πορεία πρωταθλητισμού, είχε την παρουσία της στην Ευρώπη με παιχνίδια που είχαν μεγάλη πίεση εντούτοις κατάφερε να βγάλει νεαρούς παίκτες που είναι βασικά στελέχη στην ομάδα.
Στο τέλος των πρωταθλημάτων βλέπουμε ομάδες να δίνουν κάποιες ευκαιρίες σε νεαρούς, όμως είναι δώρο άδωρων καθώς πρόκειται για αδιάφορα παιχνίδια και δεν τους δίνονται άλλες ευκαιρίες.

Ο Απόλλωνας ενώ άλλαξε προπονητή και κάπου έδειξε να χάνει τον δρόμο του, κατάφερε να επανέλθει δριμύτερος και με θετικά αποτελέσματα κατάφερε να διεκδικεί τον τίτλο μέχρι το τέλος. Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Ο Απόλλωνας τα τελευταία χρόνια κάνει πορεία πρωταθλητισμού, πήρε Κύπελλα όμως ο μεγάλος στόχος είναι το πρωτάθλημα που δίνει την μεγαλύτερη χαρά.

Θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Έχει ένα προβάδισμα η Ομόνοια καθώς με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή βολεύεται και με την ισοπαλία. Δηλαδή παίζει για δύο αποτελέσματα. Βλέπω και τις δύο ομάδες να μπαίνουν στο γήπεδο και να διεκδικούν την νίκη και αναμένω ένα ενδιαφέρον παιχνίδι. Σαν πρόεδρος του ΚΟΑ είμαι ουδέτερος, σαν Λεμεσιανός όμως, θα ήθελα ο τίτλος να έρθει στην πόλη μου.

Για την ΑΕΛ:
Η ΑΕΛ έκανε εξαιρετική πορεία αν υπολογίσουμε και το χαμηλό μπάτζετ που είχε. Μπορεί ο στόχος να ήταν η Ευρώπη (κάτι που κατάφερε) όμως μέχρι το τέλος διεκδικούσε τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο και τους αξίζουν πολλά μπράβο και συγχαρητήρια.

Για τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Ανόρθωση;
Είναι ένα παιχνίδι και οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να πάρει τον τίτλο. Αξίζουν πολλά μπράβο στον Ολυμπιακό για την πολύ καλή πορεία που έκανε φέτος παρά το γεγονός, πως όταν έφυγε ο Γιάννης Πετράκης από τον πάγκο, επηρεάστηκε αρκετά. Το ίδιο έγινε όταν παρουσιάστηκαν θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην ομάδα. Με τον Γιανέφσκι απέκτησε σταθερότητα και κάνει πολύ καλά παιχνίδια και σου αρέσει να τον βλέπεις. Η Ανόρθωση είναι πιο έμπειρη ομάδα. Άρχισε με περισσότερες προσδοκίες και φιλοδοξίες την φετινή χρονιά. Δίνω ένα μικρό προβάδισμα στην ομάδα της Αμμοχώστου καθώς όπως έχω αναφέρει, διαθέτει περισσότερη εμπειρία γενικότερα.
Αισθάνομαι ότι θα είναι ένα ανοιχτό και καλό παιχνίδι. Ο τελευταίος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες για το πρωτάθλημα, δεν νομίζω να παρασύρει κανένα. Ήταν ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι με αυτό που θα γίνει στον τελικό.

Θα έχουμε σίγουρα ξένους διαιτητές σε αυτό τον αγώνα. Το βλέπουμε και στα σημαντικά παιχνίδια πρωταθλήματος.
Λυπούμαι που υποχρεώνονται, ΚΟΠ και ομάδες να φέρνουν ξένους διαιτητές. Είναι ένα πλην για τους Κύπριους διαιτητές αλλά κακό του κεφαλιού τους. Φέτος που δεν υπήρχε κόσμος, χωρίς πίεση και με το VAR να τους διορθώνει τα λάθη τους, δεν κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και των διοικήσεων των ομάδων. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να βρουν τους τρόπους να βελτιωθούν.

Πότε ολοκληρώνεται η θητεία σας στον ΚΟΑ:
Η θητεία μου στον ΚΟΑ ολοκληρώνεται τον Ιούλιο. Μιλάμε για τα πρώτα 2,5 χρόνια. Υπό κανονικές συνθήκες όλοι κάνουν 5 χρόνια. Το έκανα εγώ 2,5 + 2,5 για να συμπίπτει με την προεδρία του κράτους και για να γίνονται οι αλλαγές. Συνεπώς προχωράμε με αυτό το δεδομένο.

Για την υπόθεση Ουζόχο:
Μόλις αναλάβαμε, πριν προλάβουμε να κάτσουμε στην καρέκλα ήρθε το μεγάλο πρόβλημα με την υπόθεση Ουζόχο. Ήταν πολύ δύσκολη περίπτωση και συνάμα σοβαρό θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε για αρκετούς μήνες. Πρώτο, ο ΚΟΑ δεν είχε καμία ευθύνη και δεύτερο συμπεριφερθήκαμε έντιμα και αντικειμενικά για να το αντιμετωπίσουμε.

Αντώνης Κέστας

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ