Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

Καλοκαίρι 1989, έξω από τη Μητρόπολη Κιτίου…
Α' Κατηγορία

Καλοκαίρι 1989, έξω από τη Μητρόπολη Κιτίου…

Fonbet Powers you up! Πάρε το Powerbank σου τώρα!

Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στο δικαστήριο σε βάρος του τέως μητροπολίτη Κιτίου, συλλογίζομαι ορισμένα πράγματα και κυριολεκτικά συλλαμβάνομαι τόσο πολύ απορημένος που δεν μπορώ να πιστέψω ορισμένα γεγονότα, τα οποία βίωσα, σε μικρή έστω ηλικία.
Ήταν καλοκαίρι του 1989. Προς το τέλος Ιουλίου. Όλοι αγωνιούσαμε για την τύχη, όσων συνελήφθησαν στην πορεία των γυναικών στην περιοχή του Αγίου Κασσιανού στη Λευκωσία.
Μεταξύ των οποίων και ο 51χρονος τότε «Άγιος» Κιτίου κύριος, κύριος Χρυσόστομος. Η οικογένεια της συζύγου μου, είχε και ακόμα έχει εκκλησιαστικές καταβολές. Το σπίτι που διέμενε τότε, ήταν 50 μέτρα από τη Μητρόπολη.
Η αγωνία ήταν έκδηλη, για την τύχη του Κιτίου. Προσευχές, κλάματα και τάματα για να μην πάθει κάτι κακό ο «Άγιος».
Οι Τούρκοι αποφασίζουν να τον αφήσουν ελεύθερο. Αμέσως άρχισαν να ηχούν οι καμπάνες σε όλη την πόλη της Λάρνακας. Αποκορύφωμα το πανηγύρι χαράς που θα στηνόταν έξω από τη Μητρόπολη Κιτίου.
Σε λίγες ώρες από τα χαρμόσυνα νέα, έγινε κυριολεκτικά μικρό συλλαλητήριο για να υποδεχτούμε τον «ήρωα Κιτίου».
Με την άφιξη του στον χώρο, λίγο έλειψε να γίνει ο νέος Μακάριος! Τόσο μεγάλη ήταν η αποθέωση που γνώρισε ο «Άγιος». Είχαμε όλοι στο μυαλό και στην ψυχή, ότι μπροστά μας ήταν ένας άνθρωπος με τεράστια ψυχή και με τεράστια τόλμη.
Να όμως που η ιστορία καταγράφει πολλές φορές μία διαφορετική πραγματικότητα και συνήθως λέει την αλήθεια.
Ποια είναι όμως σήμερα η αλήθεια για τον άνθρωπο που αποθεώσαμε τότε; Ότι κατηγορείται για  βιασμό που διαπράχθηκε πριν δέκα χρόνια και έλαβε χώρα, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, στο γραφείο του, αφού η κοπέλα τότε είχε απευθυνθεί κοντά του για βοήθεια.
Υπάρχει επίσης ακόμα μία σε βάρος του υπόθεση, που αφορά άσεμνη επίθεση κατά γυναίκας, αδίκημα που διαπράχθηκε τον Νοέμβριο του 1981. Κατά τον επίδικο χρόνο η κοπέλα ήταν μόλις 16 ετών και ανέφερε στις Αρχές ότι τότε είχε μεταβεί στην Μητρόπολη για να λάβει εισφορά καθώς ήταν ορφανή. Αυτή η υπόθεση ορίστηκε προς εκδίκαση για τις 8 Ιουνίου.
Όταν δηλαδή το 1989 κτυπούσαμε τις καμπάνες για να υποδεχτούμε τον «ήρωα»  και ‘Άγιο» Κιτίου είχαν περάσει 8 χρόνια από την υπόθεση του 1981!!!

Πως να μην σε πνίγει η απογοήτευση; Πως μπορείς να συμβιβαστείς με τέτοιο γεγονός;
Μπορείς; Όχι βέβαια. Το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να νιώσεις αηδία και να διερωτάσαι αν τελικά ο «Άγιος» στην πορεία των γυναικών, πήγε σαν μητροπολίτης ή με άλλη ιδιότητα!!!

Υ.Γ: Ακόμα και αν ισχύει το αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, δεν αλλάζω καμία άποψη πλέον για τον συγκεκριμένο «Άγιο». Αισθάνομαι όπως αισθάνεται ο κάθε σωστά σκεπτόμενος άνθρωπος.

Μιχάλης Παπαγεωργίου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ