Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

ΣΤΕΡΓΙΔΗΣ: «Έφυγα λόγω Τιμούρ…»
Α' Κατηγορία

ΣΤΕΡΓΙΔΗΣ: «Έφυγα λόγω Τιμούρ…»

Ο Μιχαλάκης Στεργίδης στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας balla.com.cy αναφέρθηκε και στην αποχώρηση του από την ομάδα.

–Πολλές χαρές ζήσατε στην Ανόρθωση, μα φυσικά και λύπες. έχετε κρατήσει; Ποια ήταν η μεγαλύτερη σας απογοήτευση;

«Η μεγαλύτερη μου απογοήτευση, κατά τη θητεία μου στην Ανόρθωση, ήταν η χρονιά που ήρθε το διαζύγιο με τον Κετσπάγια. Εκεί που μεσουρανούσαμε, κάποιοι, για κάποιους λόγους που δεν τους λέω, δεν ήθελαν τον Τιμούρ. Εκείνη την εποχή. Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι έφυγε μόνος του. Δεν είναι αλήθεια. Τον διώξανε. Δεν του υπογράφανε το συμβόλαιο. Αυτά φυσικά περάσανε».

– Αποχωρήσατε τότε ελέω Τιμούρ;

«Μάλιστα».

– Τον λόγο όμως δεν τον είπατε ποτέ. Τι συνέβη. Γιατί;

«Θα τον πω τώρα. Ενώ εμένα μου είπαν να πω στον Τιμούρ να πάει στη Λεμεσό να υπογράψει το συμβόλαιο, να συναντηθεί με τον πρόεδρο…».

– (τον διακόπτω) Ήταν ο Κρις Γεωργιάδης τότε.

«Μάλιστα. Συναντήθηκαν, φάγανε, αλλά δεν του υπέγραψε το συμβόλαιο. Στο τέλος σηκώθηκαν κι έφυγαν. Μου είπε εμένα ο Τιμούρ, όταν ήρθε πίσω… Μιχάλη, δεν με θέλουν».

– Ο λόγος που δεν τον ήθελαν;

«Κάποιοι είχαν βάλει στο στόμα του Τιμούρ λόγια, τα οποία παραποίησαν. Δεν ήταν έτσι».

– Κι έτσι αποχωρήσατε από το συμβούλιο.

«Ναι. Διαφώνησα».

– Μιλήσατε ποτέ με τον Κρις Γεωργιάδη γι’ αυτό το θέμα;

«Όχι, δεν μίλησα. Θα ήθελα μια μέρα να μιλήσω. Να μου πει κι αυτός γιατί δεν του υπέγραψε το συμβόλαιο τότε. Δεν έτυχε να βρεθούμε, είχα μετά και το πρόβλημα υγείας μου, θα ήθελα όμως να μου πει το γιατί. Το συμβόλαιο το έχω ακόμη στην κατοχή μου. Τότε ο Τιμούρ μου είπε γράψε ότι θέλεις. Μου είπαν να διαπραγματευτώ εγώ μαζί του. Είναι κουμπάρος μου ο Τιμούρ, του βάφτισα την κόρη, δεν είναι ποδοσφαιρικές οι σχέσεις μας. Δεν μπορούσα να πάω να συμφωνήσω και μετά να μην ισχύσει. Μία παράγραφος του συμβολαίου, έγραφε ότι αν έπαιρνε το πρωτάθλημα θα έπαιρνε… τόσα μπόνους. Του είπα δεν είναι λίγα; Μου είπε αν πάρουμε το πρωτάθλημα, πρώτα απ’ όλα είναι το πρεστίζ. Μου είπε επίσης και το βάλαμε όρο στο συμβόλαιο, ότι αν έφευγε από την Ανόρθωση, θα έπαιρνε λεφτά το σωματείο».

– Ναι αλλά να σας ρωτήσω κάτι; Πώς θα μπορούσε να συνυπάρξει με μία διοίκηση, που κάποιοι εξ αυτών δεν τον ήθελαν, όπως εσείς λέτε;

«Οι περισσότεροι τον ήθελαν, αλλά για το παραμικρό γινόντουσαν παρεξηγήσεις. Για παράδειγμα, ο Σάββας Κάκος και ο Αντώνης Δημητρίου, για παρερμηνείες, θεωρήθηκε ότι ήταν απέναντι του Τιμούρ. Δεν ήταν έτσι. Εγώ τους ξέρω. Όλος ο κόσμος νόμιζε το αντίθετο. Όχι, ήταν υπέρ του. Ακόμη είναι δίπλα στην Ανόρθωση σε ότι τους χρειαστεί. Οι εξελίξεις φυσικά ήταν τότε συνεχείς και προσπαθούσαμε συνέχεια να σβήναμε φωτιές».

 – Εν πάση περιπτώσει, περιμένατε ότι τα γεγονότα του 2008, θα είχαν κοστίσει τόσο πολύ στην Ανόρθωση;

«Ναι, το περίμενα. Διότι είχαμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία, η διοίκηση, οι παίκτες, οι φίλαθλοι, ήμασταν όλοι αγαπημένοι. Μετά χωριστήκαμε σε κομμάτια κι ακόμη υπάρχουν λίγα κατάλοιπα. Είναι μαύρη σελίδα για μας τους Ανορθωσιάτες. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας, διότι άλλοι ενήργησαν για γίνουν, άλλοι το δέχθηκαν κι άλλοι δεν αντέδρασαν. Ευτυχώς όμως ξεπεράστηκε, τα παθήματα μας έγιναν μαθήματα. Ελπίζουμε με μια κατάκτηση ενός τίτλου να φέρει τα πράγματα σε ακόμη καλύτερη μοίρα».

– Να αλλάξουμε θέμα; Το σημαντικό άλλωστε είναι να αφήνεις στην άκρη τα λάθη του παρελθόντος και να μαθαίνεις απ’ αυτά. Τι είναι για σας η Ανόρθωση;

«Βλέπεις ότι όλα εδώ είναι… Ανόρθωση»!

 – Μα το βλέπω, το σπίτι σας είναι βαμμένο… άσπρο και μπλε! Μέσα-έξω! Συγχωρήστε με αλλά… τόση τρέλα;

«Ναι, τόση τρέλα. Όλα μπλε. Μόνο οι πορτοκαλιές έχουν άλλο χρώμα (γέλια). Η Ανόρθωση είναι το μόνο πράγμα που φέραμε από την Αμμόχωστο. Οι Τούρκοι μας πήραν τις περιουσίες μας, τα ρούχα μας, τα σπίτια μας, τις γειτονιές μας, τα σχολεία μας, τις αναμνήσεις μας, τα πάντα. Εκτός από την Ανόρθωση και τη Νέα Σαλαμίνα. Είναι η μόνη περιουσία που φέραμε από τα κατεχόμενα»!

– Ποια ήταν τα αγαπημένα σας παιδιά στην Ανόρθωση; Για ποδοσφαιριστές μιλάω.

«Με όλους ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Ξεχωριστά παιδιά ήταν ο Πανίκος Ππούνας, γιατί εγώ κρίνω και τον χαρακτήρα και το τι μπορούσε να δώσει ένας παίκτης και τι έδινε. Ο Νίκος Νικολάου, ο Άντρος και ο Νίκος Παναγιώτου, ο Καστάνας, ο Άντρος Ιωάννου, δεν θέλω να πω άλλους γιατί θα αδικήσω κάποιους. Αυτοί ήταν διαμάντια για την Ανόρθωση. Ακόμη και ξένοι. Ο Ομπίκου, ο Κοστόφ, ο Τιμούρ, δεν έχω παράπονο από κανέναν».

 ΙΟΡΝΤΑΝΕΣΚΟΥ, ΤΙΜΟΥΡ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΜΕ ΑΛΕΦΑΝΤΟ

 – Συνεργαστήκατε με πολλούς προπονητές. Ποιον θα χαρακτηρίζατε ως τον κορυφαίο και ποιον ως τον πλέον… δύσκολο που συνυπήρξατε.

«Κορυφαίοι ήταν ο Τιμούρ και ο Ιορτανέσκου. Κάποια πράγματα, ο Κετσπάγια τα πήρε από τον Ιορτανέσκου. Το κατάλαβα με την πάροδο του χρόνου. Ο Άνχελ ξεχώριζε. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο Κετσπάγια είναι εχθρικός διότι φωνάζει στο γήπεδο, αλλά έξω από αυτό είναι διαφορετικός. Το ίδιο ήταν και ο Ιορτανέσκου. Ο πιο δύσκολος ήταν ο Αλέφαντος».

– Τον οποίο όμως αρχικά χαρακτηρίσατε διδάσκαλο.

«Ήταν πρωτοφανές πόσα πολλά ήξερε για το ποδόσφαιρο. Αλλά είχε… λόξα. Νεύρα. Ήταν προληπτικός. Μια μέρα, με ξύπνησε τα μεσάνυχτα. Μου λέει Μιχάλη σώσε με. Του λέω τι τρέχει; Μου είπε ότι δεν ξεκινάει το αυτοκίνητο! Η ώρα 12 τη νύχτα! Του είπα εντάξει κύριε Νίκο αύριο θα το φτιάξουμε. Μου απάντησε, θα το φτιάξουμε ε; μπράβο ρε γίγαντα, καληνύχτα»!

– Πρόσφατα η Ανόρθωση έχασε έναν άνθρωπο που πρόσφερε πάρα πολλά. Τον γιατρό Σέργη Σεργίου.

«Ήταν ένα κόσμημα για την Ανόρθωση. Ήμασταν και συμμαθητές. Στο σχολείο καθόμασταν δίπλα δίπλα. Ήμασταν και φίλοι. Ήταν ένας ανιδιοτελής άνθρωπος, ουδέποτε χρέωσε την Ανόρθωση για τις υπηρεσίες του, όχι μόνο επειδή ήταν στις προπονήσεις ή στο γήπεδο, ακόμη και στις εγχειρήσεις. Όταν τον ρωτούσα αν θα πληρώσουμε κάτι μετά από μία επέμβαση ενός πδοοσφαιριστή, χαμογελούσε και μου έλεγε… άτε ρε! Ήταν ένας εξαίρετος χαρακτήρας, πρόσφερε στην Ανόρθωση για τρεις δεκαετίες αμισθί».

– Ως μέλος της Ανόρθωσης, έχετε ξοφλήσει τις εισφορές σας ως μέλος μέχρι το… 2039! Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη τέτοια περίπτωση σαν τη δική σας. Γιατί προχωρήσατε σ’ αυτή την κίνηση; Κάποιος θα έλεγε, στα κυπριακά να το πω, άξιος που εννά ζει ως τότε!

«Τουλάχιστον αν πεθάνω, θα έχω… πληρώσει! Ψάχνω τρόπο να βοηθώ την Ανόρθωση».

– Πάμε και στο παρόν! Πώς βλέπετε την ομάδα; Μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα;

«Φυσικά και μπορεί».

 – Πού θα κριθεί το φετινό πρωτάθλημα; Τι χρειάζεται η Ανόρθωση για να το κατακτήσει;

«Ο προπονητής μας ξέρει τι χρειάζεται. Θα του πούμε εμείς;».

– Η παρουσία του Χρίστου Πουλλαΐδη, δίνει μία ασφάλεια στην Ανόρθωση;

«Ο Χρίστος Πουλλαΐδης δίνει μία οικονομική ασφάλεια στην Ανόρθωση. Μακάρι να είναι καλά. Δύσκολα βρίσκεις ανθρώπους στο ποδόσφαιρο που να είναι τόσο ανοικτοχέρηδες για την ομάδα τους. Από μένα, έχει την πλήρη υποστήριξη μου. Παρότι κάποια στιγμή με πίκρανε λίγο, αλλά το ξεπερνώ! Θα το πω του ιδίου. Σου λέω τα καλύτερα λόγια. Τον υποστηρίζω».

Ανδρέας Βεντούρης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ