Η ΑΕΚ άλωσε το Μάκσιμιρ και έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στα playoffs του Champions League. Η Ένωση επικράτησε 2-1 της Ντίναμο Ζάγκρεμπ κάνοντας την ανατροπή μετά από ένα εκπληκτικό δεύτερο μέρος.

Ο Μπούλατ άνοιξε το σκορ στο 39ο λεπτό με απευθείας εκτέλεση φάουλ, με τον Στίβεν Τσούμπερ, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος στον αγωνιστικό χώρο, να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα για το 1-1 στο 59′. Ο Γαλανόπουλος στο 90′ έφερε τούμπα το παιχνίδι και αφιέρωσε το γκολ στην μνήμη του Μιχάλη υψώνοντας το μαύρο περιβραχιόνιο.

Η ρεβάνς θα πραγματοποιηθεί στην OPAP Arena το Σάββατο (19/8, 21:45). Σε περίπτωση πρόκρισης, η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει την Άντβερπ στα playoffs του Champions League.

Το ματς

Το παιχνίδι ξεκίνησε με έντονο ρυθμό και την Ντινάμο να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Έτσι, στο πρώτο λεπτό ο Μπουλάτ απείλησε με ένα σουτ εκτός περιοχής. Σταδιακά η Ένωση άρχισε να ανεβάζει την απόδοσή της, να πιέζει ψηλά και να κυκλοφορεί.

Κάπως έτσι, στο 16ο λεπτό σπατάλησε μία μεγάλη ευκαιρία για να προηγηθεί. Ο Τσούμπερ από τα δεξιά της περιοχής, έβγαλε εκπληκτική πάσα προς τον Λιβάι, ο οποίος έκανε την κίνηση στα αριστερά. Ο Γκαρσία πλάσαρε, αλλά ο Λιβάκοβιτς απέκρουσε, έχοντας κλείσει σωστά τη γωνία του.

Η Ντίναμο συνέχιζε να παράγει κινδύνους, με τον Λιούμπιτσιτς και τα… μπασίματά του να προκαλούν πονοκέφαλο στην ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ. Στο 25′ οι Κροάτες απείλησαν, με την προσπάθεια του Ριστόφσκι από το ύψος του πέναλτι, να σταματάει σε σώμα συμπαίκτη του.

Στο 32′ οι Κροάτες είχαν νέα στιγμή, με τον Στάνκοβιτς να αναγκάζεται σε εντυπωσιακή επέμβαση μετά το διαγώνιο σουτ του Σπίκιτς. Στο 39′ η Ντίναμο πήρε το προβάδισμα. Ο Μπουλάτ εκτέλεσε απευθείας φάουλ, η μπάλα πέρασε πάνω από το τοίχος, ο Στάνκοβιτς νικήθηκε και το 1-0 ήταν γεγονός. Μάλιστα στο 45+3′ ο Μιχαϊλιτσένκο απείλησε, αλλά ο Στάνκοβιτς μπλόκαρε.

Η ΑΕΚ στο δεύτερο μέρος μπήκε με την διάθεση να επιβάλλει τον δικό της ρυθμό. Έτσι, στο 59 έφερε την απόλυτη ισορροπία στο παιχνίδι. Η ΑΕΚ πίεσε ψηλά με τον Γιόνσον, ο Λιβάι Γκαρσία στη συνέχεια τροφοδότησε τον Τσούμπερ. Ο Ελβετός με τρεις επαφές, έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή και σκόραρε.

Αμέσως μετά το γκολ της Ένωσης, οι Κροάτες πήρε τα ηνία και είχαν μεγάλη στιγμή για να αποκτήσουν ξανά το προβάδισμα. Μετά από γύρισμα από τα δεξιά, ο Εμρέλι πήρε την κεφαλιά, με την μπάλα να χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι.

Στο 68ο λεπτό η ΑΕΚ ζήτησε πέναλτι. Ο Σιντιμπέ στην είσοδό του στην περιοχή ανετράπη από τον Μιχαϊλιτσένκο, ο διαιτητής δεν έδειξε κάτι, η φάση ελέγχθηκε στο VAR και δόθηκε συνέχεια. Στο 73ο λεπτό η Ένωση βρήκε δίχτυα με τον Γαλανόπουλο να τροφοδοτεί τον Πινέδα, ο οποίος σκόραρε, αλλά ήταν εκτεθειμένος.

Στο 90′ η ΑΕΚ έκανε την ανατροπή. Ο Αραούχο κράτησε στα δεδιά της περιοχής, τροφοδότησε τον Πισάρο, ο οποίος γύρισε στον Γαλανόπουλος, που σκόραρε με σουτ. Μάλιστα ύψωσε το μαύρο περιβραχιόνιο αφιερώνοντας το γκολ στην μνήμη του Μιχάλη.

Η Ένωση, απλώς θα μπορούσε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το προβάδισμά της ενόψει της ρεβάνς. Ο Άμραμπατ είχε καλή στιγμή, ενώ σε δύο περιπτώσεις ο Βίντα δεν κατάφερε να σκοράρει. Κάπως έτσι, η ΑΕΚ έχει το προβάδισμα για το δεύτερο παιχνίδι στην OPAP Arena.

ΝΤΙΝΑΜΟ: Λιβάκοβιτς, Μοχαράμι, Ριστόβσκι, Σούταλο, Λιούμπιτσιτς, Μπουλάτ, Μίσιτς, Σπίκιτς, Μιχαϊλιτσένκο, Ιβανούσετς, Πέτκοβιτς.

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Μουκουντί, Βίντα, Σιντιμπέ, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Ελίασον, Πινέδα, Τσούμπερ, Λιβάι Γκαρσία