Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ στο balla: Η προεδρία του Απόλλωνα και η υποψηφιότητα!
Α' Κατηγορία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ στο balla: Η προεδρία του Απόλλωνα και η υποψηφιότητα!

Ο Δώρος Αντωνίου είναι εδώ και μια δεκαετία στην δημαρχία του Δήμου Μέσα Γειτονιάς, κάνοντας ένα πολύ αξιόλογο έργο με γνώμονα τον συνάνθρωπο μας και καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών του, όπως θα διαβάσετε και πιο κάτω. Ένας δήμαρχος με ισχυρές απόψεις αλλά και μια τεράστια εμπειρία στα αθλητικά δρώμενα αφού υπηρέτησε για δέκα χρόνια τον Απόλλωνα.  Μέσα από την συνέντευξη που μας παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας balla.com.cy ο κύριος Αντωνίου μας ανέλυσε όλα όσα έγιναν στον Δήμο του, δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές δράσεις του δήμου, ενώ μας έκανε και την πρόβλεψη του για το φετινό πρωτάθλημα.

Πόσα αθλητικά σωματεία υπάρχουν στον Δήμο Μέσα Γειτονιάς; «Αυτή την στιγμή υπάρχουν τέσσερα σωματεία. Το πρώτο σωματείο είναι ο Ναυτικός Όμιλος Μέσα Γειτονιάς και διαθέτει δύο τμήματα, το τμήμα υδατοσφαίρισης και το τμήμα κολύμβησης. Γίνεται μια αξιόλογη δουλειά με αρκετά να παιδιά στις ακαδημίες. Επίσης έχουμε το καλαθοσφαιρικό σωματείο του  Αστέρα Μέσα Γειτονιάς, το οποίο αγωνίζεται στο Καλογεροπούλειο Γυμνάσιο του Δήμου μας. Τέλος έχουμε και δύο ποδοσφαιρικές ομάδες την Δυναμό και τον Παρθενώνα».

Τι συνεργασία υπάρχει ανάμεσα σε εσάς και τα σωματεία; «Έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία και με τα τέσσερα σωματεία. Ο Δήμος στηρίζει τον αθλητισμό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα αθλητικά δρώμενα του δήμου και ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει η ενασχόληση των νεαρών παιδιών και των αθλητών, καθώς είναι ένα μέσο που τους κρατάει μακριά από κακοτοπιές. Ως Δήμος προσπαθούμε να στηρίζουμε τόσο οικονομικά όσο και με άλλους τρόπους όταν χρειάζεται η δική μας η βοήθεια. Είναι πρωταρχικό μας μέλημα  η σωστή λειτουργία αυτών των συνόλων και χαίρομαι ιδιαίτερα να πω ότι και τα τέσσερα σωματεία λειτουργούν και παράγουν εξαιρετικό έργο».

Έχετε υπάρξει για αρκετά χρόνια στα ΔΣ του Απόλλωνα, πως προέκυψε αυτό;

Η συνεργασία στο συμβούλιο του Απόλλωνα ξεκίνησε το 2001 όταν με προσέγγισε ο φίλος και τότε πρόεδρος του Απόλλωνα, Γιώργος Παπάς και μου ζήτησε να βοηθήσω. Αποδέχθηκα με ιδιαίτερη χαρά την πρόταση του φίλου Γιώργου και από τότε ήμουν ανελλιπώς για μια δεκαετία στον Απόλλωνα όπου τον υπηρέτησα από διάφορες θέσεις. Πιο σημαντικές ήταν η διετία 2005-2007 όταν διετέλεσα πρόεδρος του σωματείου και το έτος 2009 όταν ήμουν πρόεδρος της ποδοσφαιρικής εταιρείας.

Η πρώτη ενασχόληση σας ήταν με τον Παγκύπριο Νέας Υόρκης;

Ασχολούμουν με το ποδόσφαιρο και στην Κύπρο ασχολήθηκα με τον αθλητισμό. Στον ποδοσφαιρικό χώρο ασχολήθηκα ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου καταρχάς σπούδασα με αθλητική υποτροφία, είχα την ευκαιρία και την τύχη να παίξω ποδόσφαιρο σε ένα όμορφο και καταξιωμένο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Στην συνέχεια έπαιξα ποδόσφαιρό και στον Παγκύπριο ενώ είχα και την ευκαιρία να είμαι προπονητής και στις ακαδημίες της ομάδας.

Παρακολουθείτε την φετινή πορεία του Απόλλωνα;

Μου αρέσει και βλέπω κυπριακό ποδόσφαιρο και παρακολουθώ τον Απόλλωνα. Θεωρώ ότι έχει μια πολύ καλή ομάδα, βρίσκεται στα ψηλά και πιστεύω ότι θα διεκδικήσει μέχρι το τέλος το πρωτάθλημα μαζί με την Ομόνοια, την ΑΕΛ και την Ανόρθωση.

Ποια είναι η γενική πολιτική του Δήμου σας;

Βασικός στόχος και μέλημα του Δήμου είναι να παραμένουμε ένα δήμος ανθρώπινος και δίπλα στους δημότες μας. Να καλύπτουμε τις καθημερινές του ανάγκες και να δημιουργούμε τις υποδομές έτσι ώστε να μπορούν οι δημότες μας να ζουν και να έχουν την άνεση που δικαιούνται. Για αυτή την προσπάθεια μας έχουμε δημιουργήσει αρκετές δράσεις, έχουμε δημιουργήσει αρκετούς θεσμούς έτσι ώστε να μπορούμε να παρέχουμε στους νέους μας και στον υπόλοιπο κόσμο αρκετά προγράμματα για να τους στηρίζουμε και να τους βοηθούμε. Σημαντικά προγράμματα είναι αυτά που προσφέρει το ΣΚΕ, όπου έχει παιδικές λέσχες σε όλα τα δημοτικά σχολεία του δήμου και που στηρίζει μέσω προγραμμάτων άτομα τρίτης ηλικίας .Προανέφερα προηγουμένως για το συσσίτιο που προσφέρεται καθημερινά ενώ παράλληλα σε συνεργασία με τα σχολεία και τους συνδέσμους γονέων είμαστε δίπλα στα παιδιά και στους νέους μας. Αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θέλουμε να έχουμε στον Δήμο Μέσα Γειτονιάς.

Θα είσαστε υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές; «Έχουμε αρκετό χρόνο μέχρι να καταλήξομε σε αυτήν την απόφαση αλλά αυτό το οποίο παίρνω, η αγάπη από τον κόσμο και η ικανοποίηση για το σημαντικό έργο που επιτελούμε με κάνει να πιστεύω ότι θα είμαι υποψήφιος για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια, για να κάνουμε τον δήμο μας ακόμη πιο ανθρώπινο και όμορφο προς όφελος ιδιαίτερα των παιδιών μας».

Κύριε Αντωνίου είσαστε στην δημαρχία από το 2011, σε τι βαθμό έχετε υλοποιήσει αυτά που είχατε κατά νου;

Η προσπάθεια για ένα όμορφο και λειτουργικό Δήμο για τους δημότες του συνεχίζεται καθημερινά. Ξεκινώντας από την αρχή σαν δήμαρχος και αντιμετωπίζοντας τότε σημαντικά προβλήματα, πρώτο μας μέλημα ήταν να νοικοκυρέψουμε να οικονομικά μας, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα της εποχής. Έτσι θα έλεγα η πρώτη πενταετία κατά κύριο λόγο αναλώθηκε στην ορθολογιστική οικονομική διαχείριση, η οποία περιλάμβανε μια crisis management  όπως λέμε μια ορολογία. Ήταν όντως μια δύσκολη περίοδος για την Δήμο Μέσα Γειτονιάς, όμως μαζί με το Δ Σ καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού που ήταν και βασικός μας στόχος. Να σας πω ενδεικτικά ότι ο πρώτος μας προϋπολογισμός ήταν 700,000 ελλειμματικός περίπου αλλά με την σωστή διαχείριση και την σταδιακή ισοσκέλιση του φτάσαμε στην περσινή χρονιά όπου για πρώτη φορά είχαμε πλεονασματικό προϋπολογισμό. Σαφώς και στην δεύτερη πενταετία όπου με τίμησαν με την ψήφο τους οι δημότες της Μέσα Γειτονίας, κάναμε πολύ σημαντικά έργα για την αναβάθμιση της ζωής των δημοτών μας και συνεχίζουμε για την υλοποίηση και άλλων.

Η Μέσα Γειτονιά είναι ένας μικρός σχετικά δήμος της μείζονος Λεμεσού εντούτοις καταφέρατε να έχετε υλοποιήσει και σημαντικά έργα αλλά και πλεονασματικό προϋπολογισμό. Ποιο είναι το μυστικό σας;

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Μέσα Γειτονιά είναι ο πιο μικρός γεωγραφικά δήμος ναι όμως είναι πληθυσμιακά από τους μεσαίους δήμους. Στην Λεμεσό για παράδειγμα είναι τρίτος πληθυσμιακά. Το μυστικό είναι ότι αγγίξαμε τα προβλήματα ορθολογιστικά, πήραμε τις σωστές αλλά και κάποτε δύσκολες αποφάσεις για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους πόρους, τους οποίους χρησιμοποιούμε σωστά. Τους χρησιμοποιούμε σε πράγματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των δημοτών μας.

Τα έργα συνεχίζονται όπως βλέπουμε στο Δήμο σας με τις ασφαλτοστρώσεις, τι άλλο έχετε προγραμματίσει;

Αυτή την στιγμή είμαστε στην β φάσης της ασφαλτόστρωσης του δήμου μας και αναμένουμε ότι σύντομα θα προχωρήσουμε και σε τρίτη φάση για να καλύψουμε και άλλες περιοχές που χρειάζονται άμεσα ασφαλτόστρωση. Ελπίζουμε ότι με την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης θα δημιουργήσουμε ένα οδικό δίχτυο που να πληρεί τα υψηλά κριτήρια που έχουμε θέσει. Παράλληλα πρέπει να αναφέρω ένα σημαντικό έργο που ολοκληρώθηκε, η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων της Μέσας Γειτονιάς, ένα έργο που στοίχισε στον δήμο, περίπου 400,000 και άλλαξε σημαντικά και τον φωτισμό του Δήμου αλλά παράλληλα μας δίνει το πλεονέκτημα να έχουμε σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση ρεύματος καθώς εξοικονομούμε το 65% σε σχέση με τι πληρώναμε προηγουμένως.

Είσαστε όπως βλέπουμε ένας Δήμος με ιδιαίτερη ευαισθησία στον συνάνθρωπο

Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι ο Δήμος να παραμένει πάντα ανθρώπινος και κοντά στον  δημότη του. Να στηρίζει αυτούς που χρειάζονται και έχουν ανάγκη. Ένα από τα σημαντικότερα μας έργα είναι το συσσίτιο που προσφέρουμε καθημερινά στους δημότες μας που έχουν ανάγκη, σε συνεργασία με την εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα και την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο για εσάς είναι και η ανακύκλωση και γενικότερα το περιβάλλον

Στα θέματα ανακύκλωσης και περιβάλλοντος ο Δήμος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος. Κάνουμε πάρα πολλές δράσεις που έχουν σαν στόχο την ενημέρωση του κόσμου για την προστασία του περιβάλλοντος , την ανακύκλωση αλλά και πιο εξειδικευμένες. Ενδεικτικά να αναφέρω την απόφαση μας να προσφέρουμε 20% μείωση σε όσους δημότες μας κάνουν κομποστοποίηση στο σπίτι τους. Κάναμε μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών μας για την ανακύκλωση των μπαταριών και να τους ευαισθητοποιήσουμε για το πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα. Παράλληλα προχωρήσαμε σε αρκετές δενδροφυτεύσεις ενώ έχουμε προγραμματίσει και άλλες στην συνέχεια.

Υπάρχει η σωστή συνεργασία ανάμεσα στο Δ Σ του Δήμου;

Σε κάθε σύνολο το οποίο λειτουργεί μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια, υπάρχει η διαφορετική αντίληψη εννοείται. Είναι καλοδεχούμενη και σίγουρα υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Θεωρώ και κρίνω ότι πάντοτε γίνεται σε κόσμια και σωστά πλαίσια διότι ο σεβασμός της διαφορετικής και αντίθετης άποψης δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού μας και του σεβασμού στις δημοκρατικές αρχές. Υπάρχει η διαφορετικότητα, είναι επιθυμητή και αυτό μας κάνει να είμαστε καλύτεροι.

Ποιες ήταν οι επιπτώσεις της πανδημίας και πόσο έχει επηρεάσει την ανάπτυξη του δήμου;

Αναμφίβολα έχει επηρεάσει τον Δήμο μας όπως όλες τις τοπικές αρχές. Σίγουρα έχει επηρεάσει στον οικονομικό τομέα όπου έχουν μειωθεί τα έσοδα μας. Η πανδημία μας δημιουργεί και επιπρόσθετα έξοδα αφού θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας μας. Όμως θεωρώ ότι ως δήμος υιοθετήσαμε όλες τις οδηγίες του υπουργείου, εκεί όπου έπρεπε να συνεργαστούμε με τον κόσμο το κάναμε και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα το ξεπεράσουμε όλο αυτό. Ο κόσμος δυστυχώς βιώνει μια δύσκολη περίοδο και έχουμε χρέος να του συμπαρασταθούμε, πράγμα που κάναμε ως τοπική αρχή.

Κλείνοντας να μας δώσετε το μήνυμα σας για τους δημότες της Μέσα Γειτονιάς «Θέλω να διαβεβαιώσω τους συνδημότες μας ότι εργαζόμαστε σκληρά για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Χρειαζόμαστε σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια και την δική τους στήριξη και είμαι σίγουρος ότι όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα όμορφο δήμο τον οποίο θα μπορούμε να χαιρόμαστε καθημερινά  εμείς και τα παιδιά μας. Τέλος θέλω να σας ευχαριστήσω και εσάς για την ευκαιρία και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην ιστοσελίδα balla και να σας συγχαρώ για την προσπάθεια σας που κάνετε για την ενημέρωση του κόσμου».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ