Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: «Η ανάπτυξη, η ενίσχυση των σωματείων και οι εκλογές»
Α' Κατηγορία

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: «Η ανάπτυξη, η ενίσχυση των σωματείων και οι εκλογές»

Ένας Δήμος ο οποίος βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, τόσο σε επίπεδο βιωσιμότητας αλλά και αθλητισμού, είναι ο Δήμος Λατσιών.

Εμείς, επισκεφθήκαμε τον Δήμαρχο Χρίστο Πιτταρά, ο οποίος μας φιλοξένησε και άκουσε τις ερωτήσεις μας. Τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που πλέον είναι στην καθημερινότητά μας, τα έργα τα οποία είναι πρό των πυλών που θα βοηθήσει τον τομέα της άθλησης των Δημοτών και όχι μόνο. Τι μας είπε για τα σωματεία της περιοχής και τη συνεργασία που έχουν, την κατανόηση που υπάρχει στο Δ.Σ. και τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές.
-Είστε για τρίτη 5ετία στον Δήμο, αυτή τη φορά όμως από το πόστο του Δημάρχου… «Από το 2007-12 ήμουν Δημοτικός Σύμβουλος, την επόμενη 5ετία ήμουν αντιδήμαρχος και από το 2017 είμαι Δήμαρχος Λατσιών. Γνωρίζω πολύ καλά τι γίνεται στο Δήμο μας και γενικά σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης και το πως πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα με αυτή την μεταρρίθμιση που θέλουν να κάνουν και φαίνεται ότι δεν θα προλάβουν και πάμε κανόνικά για εκλογές. Εγώ είμαι υπέρ της μεταρρίθμισης. Θα μας λύσει πολλά προβλήματα που υπάρχουν στο υφιστάμενο μοντέλο που υπάρχει από το 1986. Οι Δήμοι πρέπει να είναι μικρές κυβερνήσεις στον χώρο τους. Αυτή τη στιγμή είναι οι μεσάζοντες των πολιτών και του κεντρικού κράτους. Με τη νέα κατάσταση πραγμάτων θα έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Δεν θα περιμένουμε εγκρίσεις ή να μας δοθούν λεφτά για να προχωρήσουμε κάποιες ενέργειες».
-Αυτό ισχύει και για την περίπτωση του περιβαλλοντικού Πάρκου του Παλλουρόκαμπου; «Έχουμε 1.5 εκ. για να το προχωρήσουμε. Έχουμε κάποια θέματα όσο αφορά το καθεστώς της γης. Έχουμε προχωρήσει και με την πολεοδομία και με το κτηματολόγιο. Πρέπει να μας εκμισθωθεί ακόμη ένα τεμάχιο. Ο χώρος επειδή είναι σε μία ζώνη που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη τη συγκεκριμένη, πρέπει επίσης να πάμε κατά παρέκκλιση. Αυτό που λάβαμε υπόψη μας και δεν βιαζόμαστε, είναι ότι πρέπει να πάρουμε και κάποια λεφτά από το κεντρικό κράτος για να μπορέσουμε να το προχωρήσουμε. Είτε από κονδύλια της ΕΕ, είτε από κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτή η υπόθεση θα στοιχίσει γύρω στα 4 εκ. και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε ένα δάνειο 2.5 εκ. για να ολοκληρώσουμε το έργο. Ευελπιστώ ότι με τα νέα ταμεία που θα έρθουν στην κατοχή του Υπουργείου θα πάρουμε κάποια λεφτά. Τα σχέδια υπάρχουν και πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα για να προχωρήσουμε».

-Τι περιλαμβάνουν τα σχέδια του πάρκου; «Άξονες περιπάτου και άξονες ποδηλατοδρόμου. Υπαίθριο σινεμά, εστιατόρια, χώροι άθλησης (γήπεδα φούτσαλ και μπάσκετ). Μπορεί να έχουμε και κάποιο Μουσείο μέσα. Είναι μέσα στα σχέδια μας να το προχωρήσουμε, μόλις ξεκαθαρίσει το συγκεκριμένο θέμα που είπαμε».
-Τα Λατσιά είχαν «χτυπηθεί» από την πανδημία… «Δεν είμαστε ο μοναδικός Δήμος που χτυπήθηκε από την πανδημία. Απλώς, ως Δήμαρχος και Δ.Σ. βγήκαμε μπροστά μόλις ακούσαμε ότι είχαμε ένα σοβαρό πρόβλημα με το Λύκειο και έγιναν τα πρώτα rapid test, οργανωμένα, στο Δήμο μας. Μετά από τη συγκεκριμένη εκστρατεία που έγινε ευαισθητοποιήσαμε και το Υπουργείο Υγείας, και θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υγείας που ανταποκρίθηκε, περιορίσαμε το πρόβλημα. Ο κόσμος τήρησε τα μέτρα και ακολούθησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Φτάσαμε σε ένα σημείο σήμερα που δεν βρίσκουν θετικά δείγματα στον Δήμο μας».

-Ποιες οι επιπτώσεις της πανδημίας στον Δήμο; «Όπως επηρεάστηκε όλοι η Κύπρος, επηρεάστηκε και ο Δήμος μας. Κάποιες επιχειρήσεις δεν δουλεύουν όπως παλιά. Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα διακίνησης. Νομίζω είναι πιο καλά τα πράγματα στον Δήμο μας».
-Πόσο έχει επηρεάσει την ανάπτυξη του Δήμου; «Μας έχει επηρεάσει τον τελευταίο χρόνο. Δεν κινείται η οικονομία. Αν δεν ήταν αυτά, θα είχαμε προχωρήσει και κάποια άλλα έργα. Το γραμμικό πάρκο του Αποστόλου Λουκά για παράδειγμα. Είναι άξονας περιπάτου και ποδηλασίας που θα γίνει πάνω από υφιστάμενο κανάλι και είναι γύρω στο ένα χιλιόμετρο. Ξεκινά από τον Απόστολο Λουκά το συνοικισμό και πάει εώς και την οδό Στροβόλου μέσα στα Λατσιά. Το σχέδιο είναι έτοιμο, όμως έχει «κολλήσει» στο θέμα για την πολεοδομική άδεια. Αυτό το έργο θα στοιχίσει γύρω στις 450 χιλιάδες. Τα λεφτά τα έχουμε, ακόμη και αύριο να μου δώσουν το «οκ», δίνω προσφορές για να προχωρήσει το έργο».
-Πως είναι η συνεργασία σας με το Δ.Σ. του Δήμου στις αποφάσεις που λαμβάνεται; «Έχουμε μία καλή συνεργασία. Είμαστε όλοι μονιασμένοι. Δεν θα δεις κανένα Συμβούλιο όπως το δικό μας. Οι άνθρωποι είναι εκεί να σε βοηθήσουν, ιδιαίτερα όταν βλέπουν ότι εσύ θες να βοηθήσεις. Ποτέ δεν τους ζήτησα κάτι λογικό το οποίο να αρνηθούν. Πάντα ενημερώνονται για όλα, θέλω να είμαι κύριος απέναντί τους. Έχουμε 12 μέλη και εγώ μαζί 13. Είναι εδώ για να βοηθήσουν και για να πάρουμε τα Λατσιά 10 μέτρα μπροστά. Τα βήματα μπροστά που έχουμε κάνει, δεν είναι επιτυχία μόνο του Δημάρχου, αλλά και του Δ.Σ που το απαρτίζει. Είμαι περήφανος, διότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται πέρα από το 95% από το Δ.Σ., είναι ομόφωνες».

-Ποια η κατάσταση με το Αθλητικό Κέντρο; Έχει επέλθει στα χέρια του Δήμου; «Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του Δήμου. Το κλειστό «Σωτήρης Μέσσιος» ενώ χτίστηκε με λεφτά του Δήμου και ανέλαβε ο Δήμος να το υλοποιήσει, δεν άνηκε στον Δήμο. Άνηκε στο Υπουργείο Παιδιείας. Μετά από συντονισμένη προσπάθεια, κατορθώσαμε πριν 3 μήνες μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η συγκεκριμένη ιδιοκτησία να περιέλθει με εκμίσθωση στο Δήμο. Με την υπογραφή της συμφωνίας, περνά πλέον στη κατοχή του Δήμου. Εκεί ξέρετε ότι είναι ένας χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χάντμπολ, βόλεϊ, καλαθόσφαιρα, πάλη και άλλες χρήσεις αθλητικές. Θα αναβαθμιστεί περισσότερο ο συγκεκριμένος χώρος».

-Στα δύο γήπεδα που υπάρχουν στα Λατσιά θα γίνουν έργα αναβάθμισης και συντήρησής τους; «Για τα δύο γήπεδα που έχει ο Δήμος το Α’ Δημοτικό Στάδιο και το βοηθητικό, προχωρούμε τις διαδικασίες για να αδειοδοτηθούν και να αποκτήσουν επίσημο χαρακτήρα. Με τους άλλους χώρους που θέλουμε να αξιοποιήσουμε θεωρώ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε κι άλλους χώρους όπου θα αθλούνται, όχι μόνο αθλητές, αλλά και Δημότες».
-Ποια η συνεργασία του Δήμου με τα σωματεία; «Έχουμε καλή συνεργασία και με τον Εθνικό Λατσιών και με την Λευκοθέα, αλλά και με τον ΑΠΟΠ Παλαικύθρου, τον Παρθενώνα και με το σωματείο χάντμπολ Λατσιά. Είναι Δημότες μας, πάντα είμαστε δίπλα τους. Στο Δήμο στοιχίζουν τα στάδια και η κλειστή Αίθουσα, πέραν των 150 χιλιάδων. Αν άνηκαν αυτά στα σωματεία, θα είχαν πολλά έξοδα. Είναι όμως κάτι που αναλαμβάνει ο Δήμος. Πέρσι, κανένα σωματείο δεν πλήρωσε λειτουργικά έξοδα μετά από απόφαση που λάβαμε, λόγω του κορωνοϊού και της κατάστασης. Θα προτείνω στο Δ.Σ. πρόταση να μην πληρώσει κανένα σωματείο τίποτε, ούτε και φέτος».
-Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές; «Για να μπορείς να ολοκληρώσεις το έργο σου θέλεις τουλάχιστον δυο 5ετίες. Είχαμε και την πανδημία που μας καθυστέρησε και έχουμε κάποια έργα που είναι έτοιμα που μπορούμε να τα υλοποιήσουμε εώς το τέλος του χρόνου. Κάποια άλλα είναι έτοιμα. Πιάνω τον σφυγμό του κόσμου. Υπάρχει μία αγάπη και μία παρακίνηση να συνεχίσω. Θα συνεχίσω και την επόμενη 5ετία να προσφέρω για να πάρουμε το Δήμο μας πιο ψηλά, να συνεχίσω τη δουλειά των προκατόχων μου. Είχαμε πολύ καλά Συμβούλια που έστρωσαν τον Δήμο και μπορούμε να τον πάρουμε ακόμη πιο ψηλά».

Κύπρος Εγγλέζος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ