Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

ΑΕΚ: Η επιστροφή Ρόκα στη… ζυγαριά
ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η επιστροφή Ρόκα στη… ζυγαριά

Ο θυμόσοφος λαός λέει πως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Αυτό ίσχυσε στην περίπτωση της ΑΕΚ και του Τσάβι Ρόκα, εξ ου και η σχετική αναφορά μας στο ρεπορτάζ της Τρίτης.

Έχω πάντα την άποψη πως όταν κρίνεις, θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψη όλες τις παραμέτρους. Να αφήσεις τον ενθουσιασμό (που εύλογα δημιουργήθηκε) να κατευνάσει και να βάζεις στη ζυγαριά όλα τα δεδομένα, τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά. Ας μη προβούμε ωστόσο σε χαρακτηρισμούς και εικασίες περί θετικών κι αρνητικών. Πιο σωστά, την καταγραφή των θετικών, αλλά και των προβληματισμών/αμφιβολιών.

Τα «συν»

Πρόκειται για μια επιστροφή που κάνει… γκελ στη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου. Ο Ρόκα είναι αυτός που συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της ΑΕΚ, αυτός που δημιούργησε την καλύτερη ομάδα που είχε ποτέ. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, υπάρχουν στο ρόστερ ποδοσφαιριστές που τους έφερε αυτός!

Απ’ εκεί και πέρα, είναι ένας άνθρωπος που δεν χρειάζεται ούτε… δευτερόλεπτο προσαρμογής, ούτε στα της ΑΕΚ, ούτε στα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Γνωρίζει τα πάντα και θα έχει το χρόνο να καταστρώσει τα πλάνα του για να είναι έτοιμος το ερχόμενο καλοκαίρι, ώστε να προβεί στις κινήσεις που απαιτούνται για να επαναφέρει την ομάδα στο ψηλότερο στρώμα του πρωταθλήματος.

Πολλές φορές η αξία κάποιου αναγνωρίζεται μονάχα όταν τον χάνουμε. Είναι αρκετές λοιπόν οι φορές που πολλοί αναπόλησαν τον Τσάβι ή αν θέλετε την εποχή του, ακριβώς διότι οι προγραμματισμοί που ακολούθησαν δεν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλες οι μεταγραφές του Βάσκου ήταν πετυχημένες, αλλά αναμφίβολα, ένα ποσοστό 70% είχαν επιτυχία. Στο ποδόσφαιρο δεν είναι απλά μεγάλο, είναι τεράστιο!

Η άλλη όψη

Ας δούμε όμως για λίγο και την άλλη όψη του νομίσματος. Η τακτική του Ρόκα είναι λίγο πολύ γνωστή. Αυτή τη φορά όμως, ο σκοπός δεν είναι να… μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας, αλλά να δημιουργηθεί ξανά μία πολύ δυνατή ομάδα. Γι’ αυτό εξάλλου επέστρεψε. Άπαντες λοιπόν θα πρέπει να έχουν την υπομονή και να στηρίξουν αυτή τη νέα προσπάθεια, χωρίς να αρχίσουν πάλι τα περί Ισπανών και… γηροκομείου! Είδαμε άλλωστε και τους… 25χρονους και τους 26χρονους πόσο πολύ βοήθησαν την ΑΕΚ! Σημασία λοιπόν δεν έχει η ταυτότητα, αλλά Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ του κάθε ποδοσφαιριστή που θα έρθει επί Ρόκα.

Επιπλέον, θα ήταν άκυρη η οποιαδήποτε σύγκριση της πρώτης του θητείας με τη δεύτερη, όσο αναπόφευκτη κι αν μοιάζει. Διότι α) οι συνθήκες είναι διαφορετικές και β) δεν είναι εύκολο να φέρει εκ νέου έναν, για παράδειγμα, Λαρένα. Τα δεδομένα στο ισπανικό ποδόσφαιρο είναι πλέον διαφορετικά, λόγω ψηλότερων συμβολαίων που δίνονται στη Segunda B.

Κάτι τελευταίο σ’ αυτό το κομμάτι: πολλές φορές στο ποδόσφαιρο και γενικά στον αθλητισμό, έχει αποδειχθεί καταστροφική οποιαδήποτε επιστροφή ή εν πάση περιπτώσει, η δεύτερη φορά δεν ήταν ανάλογα πετυχημένη με την πρώτη. Αυτό ακριβώς δηλαδή που ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο Τσάβι θέλουν να αποδειχθεί.

Το μεγαλύτερο «συν»

Διαβάζοντας λίγο πίσω από τις λέξεις της επιστροφής του Τσάβι Ρόκα, άφησα τελευταίο το μεγαλύτερο «συν» για την ΑΕΚ. Είναι, δίχως αμφιβολία, η διάθεση που έδειξε η διοίκηση να επαναφέρει την ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών.

Ο Άντρος Καραπατάκης απέδειξε πως όχι απλά δεν είναι… ξενερωμένος, αλλά είναι ακόμη πιο πεισμωμένος για να διορθώσει τα κακώς κείμενα της τελευταίας διετίας, με τις λανθασμένες επιλογές που έχουν γίνει. Από την πλευρά του κι όχι μόνο. Αυτό είναι μακράν το πιο σημαντικό κέρδος για την ΑΕΚ και τον κόσμο της απ’ αυτή την ιστορία.

Συνάμα όμως, θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ή να πιστέψει κανείς, πως η επιστροφή του Ρόκα θα διορθώσει όλα τα προβλήματα. Απ’ όσα έγραψα χθες, δεν αλλάζω ούτε… γράμμα: «Οφείλει ταυτόχρονα, σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς, να κάνει ένα step up. Κάποια χρειάζονται διαφορετικού-κι ενίοτε ειδικού-χειρισμού». Σ’ αυτό ακριβώς παραμένω αμετακίνητος στην άποψή μου –σωστή ή λανθασμένη.

Η επιστροφή του Τσάβι, από μόνη της, δεν εγγυάται καμία, μα καμία επιτυχία. Αν πιστέψει κανείς κάτι τέτοιο, τότε ενδεχομένως να βρεθεί προ αρνητικής εκπλήξεως. Αναμφίβολα όμως, πρόκειται για μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση!

Ανδρέας Βεντούρης  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ