ΧΑΡΗΣ ΦΑΛΑΣ: «Έτσι δώσαμε τα χέρια με τον Κέρκεζ» (συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης)
ΑΕΛ

ΧΑΡΗΣ ΦΑΛΑΣ: «Έτσι δώσαμε τα χέρια με τον Κέρκεζ» (συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης)

Ο Χάρης Φαλάς είναι εδώ και δυόμιση χρόνια ο γυμναστής της ΑΕΛ. Ένας σημαντικός ρόλος πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο με το κύριο Φαλά, πραγματικά να είναι από τους κορυφαίους στο πόστο του. Ο Χάρης Φαλάς μίλησε στην ιστοσελίδα μας balla.com.cy για τον ρόλο του γυμναστή και το πόσο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκε επίσης στους στόχους της ομάδας του και το πώς ζούνε και αυτοί τα παιχνίδια από τον πάγκο.

Κύριε Φαλά περιγράψτε μας μια τυπική μέρα ενός γυμναστή, σε ομάδα πρώτης κατηγορίας: «Μια τυπική μέρα ξεκινάει με την ανάλυση των δεδομένων της προηγούμενης μονάδας, τον σχεδιασμό της προπονητικής μονάδας όπως και του πλάνου για την επόμενης μέρας. Επίσης η διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν, όπως τραυματισμοί, νέοι παίκτες και διαφορετικά γκρουπ προπόνησης».

Ακούμε συνήθως τον όρο, οι παίκτες θα πάνε για αποθεραπεία, τι σημαίνει αυτό; «Είναι η ενεργητική αποκατάσταση των παικτών, είτε μετά από μια προπονητική ομάδα, είτε αγώνα. Να είναι έτοιμοι φυσιολογικά, πνευματικά, μυϊκά και νευρολογικά για να αντεπεξέλθουν τις απαιτήσεις της επόμενης προπόνησης. Ακόμα η επάνοδος τους και το ρεπό τους να είναι αποδοτική έτσι ώστε να γεμίσουν οι μπαταρίες και να μην έχουν προβλήματα τραυματισμού».

Υπάρχουν δηλαδή διαφορετικά είδη θεραπειών (αποθεραπείας) ανάλογα και πότε είναι το επόμενο παιχνίδι; «Υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα αναζωογόνησης των παικτών. Υπάρχει  η χωρίς δραστηριότητα αποκατάσταση όπως  παγοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, συμπληρώματα, διατροφή, ύπνος, και ξεκούραση. Υπάρχει και η ενεργητική αποκατάσταση όπως διαφοροποιημένη προπονητική μονάδα».

Έχετε ένα σημαντικό ρόλο να παίξετε στην ΑΕΛ καθώς είσαστε ο άμεσα υπεύθυνος να μην υπάρξουν μυϊκοί τραυματισμοί: «Θεωρητικά ο γυμναστής είναι ο άμεσα υπεύθυνος για την πρόληψη των τραυματισμών αλλά είναι απλά ένας κρίκος σε ολόκληρη την αλυσίδα του προπονητικό τιμ, που περιλαμβάνει φυσικοθεραπευτές, ιατρούς και τους υπόλοιπους προπονητές. Η δουλειά η δική είναι να έχω τους ποδοσφαιριστές στην καλύτερη φυσική κατάσταση, μυϊκά, σκελετικά αλλά και φυσιολογικά και να προλάβουμε ή να μειώσουμε τις πιθανότητες ενός τραυματισμού».

Σας αγχώνει αυτό, να είναι δηλαδή οι ποδοσφαιριστές της ομάδας σε άριστη φυσική κατάσταση; «Θα έλεγα ότι με αγχώνει όταν δεν είναι. Όταν όλα κυλούν ομαλά ή έχουμε τραυματισμούς σε φυσιολογικά πλαίσια γιατί παίζουμε ποδόσφαιρο, δεν θα έλεγα ότι με αγχώνει αλλά με εξιτάρει, να έχω δηλαδή τους ποδοσφαιριστές μου στο καλύτερο επίπεδο. Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά και αυτό ξέρω να κάνω».

Είστε πολλά χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου, πόσο έχει αλλάξει η δουλειά ενός γυμναστή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια; «Αφάνταστα μεγάλη διαφορά. Θυμάμαι πριν 10-15 χρόνια ο γυμναστής δούλευε ατομικά. Έκανε δηλαδή το κομμάτι του χωρίς καμιά ιδιαίτερη επικοινωνία με τον προπονητή. Τώρα η προπόνηση είναι όλη δομημένη στα πλάνα του προπονητή, συμπεριλαμβανομένων όλων των τεχνικοτακτικών στοιχείων που θα γίνουν στην προπόνηση. Όλα απαιτούν ενέργεια, υπάρχει μεγάλη ακρίβεια και συνεννόηση στο προσδιορισμό  και τον σχεδιασμό του προπονητικού προγράμματος. Τρομερή επικοινωνία με τον προπονητή που θα θέσει το πλάνο και τις παραμέτρους της προπονητικής μονάδας, και συνεργασία με το υπόλοιπο προπονητικό τιμ. Υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία, ανάλυση δεδομένων, GPS, εξοπλισμός, γυμναστήρια, νέες μέθοδοι κλπ. Έχει γίνει τεράστια αλλαγή όσο αφορά την τεχνογνωσία και την εξέλιξη της φυσικής κατάστασης στο ποδόσφαιρο».

Είστε εδώ και 2 ½ χρόνια στην ομάδα, το βλέπατε αυτό όταν ξεκινούσε η συνεργασία σας με την ομάδα; «Έβλεπα στον προπονητή μια πολύχρονη συνεργασία διότι αυτός με επέλεξε και μου έδωσε το κίνητρο να δουλεύω. Προσδιόρισε τους στόχους και τους προσωπικούς μας αλλά και της ομάδας και έβλεπα ότι αυτή η συνεργασία θα κρατήσει αρκετά χρόνια».

Είστε μια ομάδα στο τεχνικό τιμ από την αρχή μαζί, χωρίς προσθαφαιρέσεις. Πόσο σημαντικό είναι αυτό; «Νομίζω είναι το πιο σημαντικό. Εκτός του γεγονότος ότι γνωρίζεται το τιμ καλύτερα, δένει και εξελίσσεται η χημεία. Αυτοματοποιεί πάρα πολλές παραμέτρους που είναι καθημερινής διαδικασίας στην προπόνηση, έτσι ώστε να μπορεί να προσθέτει και να κοιτάζει μπροστά. Είναι νομίζω το κυριότερο συστατικό μια επιτυχίας».

Πως προέκυψε η συνεργασία με την ΑΕΛ και τι σας έκανε να πείτε το ναι; «Η ΑΕΛ προέκυψε με μια μικρή γνωριμία 5-10 λεπτών με τον Ντούσαν Κέρκεζ. Μας έφερε σε επαφή ένας κοινός γνωστός και με μια κουβέντα δέκα λεπτών δώσαμε τα χέρια και συνεργαστήκαμε. Από τότε δεν χρειάστηκε να πούμε κάτι άλλο, ήταν τόσο απλό».

Είστε από τους ανθρώπους που ζείτε έντονα τα παιχνίδια από τον πάγκο. «Ναι ζω έντονα τα παιχνίδια, ανήκω στην ομάδα, ειδικά ένας γυμναστής νοιώθει τους ποδοσφαιριστές του καλύτερα. Τους νοιώθει όταν κουράζονται, όταν δεν αποδίδουν, όταν αποδίδουν καλά, όταν πονάνε κλπ. Έτσι ζω και εγώ την ίδια αγωνία και έχω την ίδια ένταση. Θα έλεγα το κάνω αυτό λίγο περισσότερα δύσκολα διότι είναι μειωμένα αυτά που μπορείς να κάνεις έτσι η ένταση είναι ακόμα περισσότερη».

Η ΑΕΛ είναι σε καλή πορεία, πως βλέπετε να εξελίσσεται η φετινή χρονιά «Είμαστε όντως σε καλή πορεία και δουλεύουμε όλοι αρμονικά δίνοντας το 100% των δυνάμεων μας. Ο προπονητής έχει θέσει κάποιους στόχους και ένα πλάνο, στο οποίο επιμελώς και πεισματικά δουλεύει πάνω του. Εμείς ακολουθούμε , στηρίζουμε και δίνει καρπούς».

Τι είναι αυτό έχει κάνει την ΑΕΛ να ξεχωρίσει στην φετινή χρονιά; «Ξεχωρίζει η πινελιά του προπονητή. Μαζί με το υπόλοιπο τεχνικό τιμ που είμαστε αρκετό καιρό μαζί, ο βασικός κορμός είναι σημαντικό στοιχείο, οι έξυπνες προσθήκες κάθε φορά αναλόγως το τι χρειαζόμαστε. Ακόμα η σκληρή δουλειά και το οικογενειακό κλίμα. Η άψογη συνεργασία και η αρμονία από όλα τα κομμάτια που συνθέτουν την ομάδα».

Επιστρέφουμε στα της δουλειάς, για να μπει ένας ποδοσφαιριστής στον αγωνιστικό χώρο χρειάζεται κάποια παιχνίδια για να βρει αγωνιστικό ρυθμό. Βλέπουμε όμως την ΑΕΛ όποιοι και αν αγωνίζονται να μην χάνει από την φρεσκάδα της.  «Έχουμε φροντίσει από νωρίς, ο προπονητής να δώσει το στίγμα όσο αφορά το τι πρέπει να κάνουμε όλοι στο προπονητικό επιτελείο. Ξέρουμε ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για να μπουν στην ομάδα. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του προπονητή με το ροτέισιον που κάνει. Εμπιστεύεται όλους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Άρα και όλοι εμείς κρατάμε σε ενεργή δράση και κατάσταση όλους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές δουλεύουν σκληρά και νοιώθουν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους και διεκδικούν θέση ανά πάσα στιγμή. Έχουμε ένα γεμάτο ρόστερ, έχουμε φιλότιμους ποδοσφαιριστές που όλοι θέλουν να παίξουν και οι ίδιοι με την σειρά τους αρπάζουν από τα μαλλιά την ευκαιρία που θα τους δοθεί. Νομίζω αυτός είναι και ο λόγος που όλοι οι ποδοσφαιριστές ανεξαρτήτως λεπτά συμμετοχών, όταν μπουν στο γήπεδο αποδίδουν το ίδιο».

Τι θεωρείτε την καλύτερη σας ανάμνηση στην πορεία σας στην ΑΕΛ; «Αναμφισβήτητα η κατάκτηση του κυπέλλου. Πέραν τούτου που ήταν η κορύφωση, καθημερινά ζούμε στιγμές μέσα στην ΑΕΛ, είτε βγαίνουν προς τα έξω, είτε μένουν στα αποδυτήρια με το τεχνικό επιτελείο και την ομάδα. Όπως είπα και πριν διατηρούμε ένα οικογενειακό κλίμα,  έχουμε δραστηριότητες και έξω από το γήπεδο μαζί. Τα δυόμιση χρόνια που είμαι εδώ είναι γεμάτα με αναμνήσεις που θα κρατήσω μαζί μου με κορυφαία την κατάκτηση του κυπέλλου».

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξει σε αυτά δυόμιση χρόνια; «Πάντα θέλουμε να αλλάζει κάτι, να εξελισσόμαστε και να αλλάζουμε επίπεδο. Μεγαλώνοντας και εμείς και οι ποδοσφαιριστές, μεγαλώνει και το ίδιο το κλαμπ. Μεγαλώνουν αν θέλετε και οι στόχοι και οι απαιτήσεις και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι μια αλλαγή από μόνη της. Νομίζω δεν θα ήθελα να αλλάξω κάτι πέραν από την φυσιολογική ροή που γίνονται στο κλαμπ και αυτό με χαροποιεί».

Πόσο σημαντικό είναι να νοιώθετε την διοίκηση της ομάδας να είναι δίπλα σας; «Είναι πολύ σημαντικό διότι η διοίκηση είναι το ίδιο το κλαμπ, είναι το σπίτι μας και οι εργοδότες μας. Νοιώθουμε την ενεργή συμμετοχή τους καθημερινά εδώ και είναι ένα μεγάλο κίνητρο και μια έξτρα δύναμη για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Κλείνοντας το μήνυμα σας στους φίλους της ομάδας: «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ρους φίλους της ομάδας ότι έχουμε και εμείς τις ίδιες αγωνίες και απαιτήσεις και χαιρόμαστε και στεναχωριόμαστε με τα ίδια. Καθημερινά εργαζόμαστε και δίνουμε το 100% των δυνατοτήτων μας έτσι ώστε οι στόχοι, οι οποίοι είναι κοινοί και των οπαδών και οι δικοί μας να τους πραγματοποιήσουμε».

Μιχάλης Αριστείδου

Related posts