Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

Το VAR, τα… ρομπότ και οι ανίκανοι
Α' Κατηγορία

Το VAR, τα… ρομπότ και οι ανίκανοι

Παράπονα για τη χρήση του VAR ή ορθότερα για τον τρόπο/επιλογή της χρήσης του, υπήρξαν σε όλο τον κόσμο. «Φωνές» ακούσαμε και στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα –κυρίως από Αγγλία κατά πρώτο λόγο και από Ιταλία κατά δεύτερο.

Απ’ εκεί και πέρα όμως, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα μέρη μας δημιουργεί μεγάλο απόηχο, ακριβώς διότι προσδοκούσαμε πως το VAR θα έλυνε μεγάλα θέματα της διαιτησίας μας και κατ’ επέκταση θα συνέβαλε στη μείωση της προκατάληψης, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Είναι ουτοπικό ωστόσο να πιστεύει κανείς πως το VAR από μόνο του μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά. Το VAR δεν χρησιμοποιείται από αλάνθαστα ρομπότ, αλλά από ανθρώπους. Από διαιτητές, οι πλείστοι εκ των οποίων έχουν αποδείξει ότι δεν διαθέτουν την ικανότητα ούτε να βρίσκονται στο γήπεδο, ούτε στο… βαν.

Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να φιλοδοξούμε ότι ανίκανοι διαιτητές, χωρίς καν αξιολόγηση στη λειτουργία του συστήματος, σύμφωνα με προηγούμενο ενδιαφέρον ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας, μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο τους ως VAR referee;

Ας μην τα ρίχνουν κάποιοι στην… τεχνολογία. Το VAR ήρθε για να βοηθήσει, για να μειώσει τα λάθη κι όχι να τα μηδενίσει. Όταν όμως παρατηρούνται εξόφθαλμα λάθη ακόμη και με τη χρήση της τεχνολογίας, αντιλαμβάνεται κανείς πως όχι απλά το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν αποκομίζει τα οφέλη που τόσο έχει ανάγκη στο διαιτητικό κομμάτι, αλλά του ρίχνεται αλάτι στις ανοικτές πληγές του.

Ανδρέας Βεντούρης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ