Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

Ο Σωφρόνης είπε μια μεγάλη αλήθεια…
Α' Κατηγορία

Ο Σωφρόνης είπε μια μεγάλη αλήθεια…

Οι δηλώσεις του Σωφρόνη Αυγουστή θα μπορούσαν κάλλιστα με ένα απλό… copy paste να χρησιμοποιηθούν ως ρεπορτάζ.

Ο προπονητής της ΑΕΚ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του, ούτε κατέφυγε σε δικαιολογίες. Μία ισοπαλία σε εκτός έδρας ντέρμπι δεν είναι αποτυχία, όμως ποιος μπορεί να πει το αντίθετο για το 1-1 κόντρα σε ένα ΑΠΟΕΛ με αρκετά προβλήματα, με αριθμητικό μειονέκτημα για μεγάλο χρονικό διάστημα και με μόλις μία τελική προσπάθεια;

Για ακόμη μία φορά, η ΑΕΚ έδωσε δικαιώματα. Όπως και με την Ένωση, έτσι και στο ΓΣΠ, μόλις είχε σκοράρει δέχθηκε γκολ. Το να σταθούμε όμως στην άμυνα ή στον (οποιονδήποτε) τερματοφύλακα, είναι μάλλον το πιο εύκολο. Θα βλέπουμε ωστόσο το δέντρο και, κατ’ επιλογή μας, όχι το δάσος. Ας αφήσουμε λοιπόν το ντέρμπι με το ΑΠΟΕΛ.

Ο Σωφρόνης έδειξε το πραγματικό πρόβλημα και οι δηλώσεις του έχουν βαρύνουσα σημασία, ακριβώς διότι δεν τα ‘χουμε ακούσει από κανέναν άλλον προπονητή (κι όχι μόνο) την τελευταία επταετία, τουλάχιστον.

Ο κόουτς μίλησε για κάτι το οποίο έχω αναφέρει κατ’ εξακολούθηση τα τελευταία χρόνια και κατά την ταπεινή μου άποψη, είπε τη μεγάλη αλήθεια για την ΑΕΚ. Η ουσία των δηλώσεών του αφορούσε ξεκάθαρα τη νοοτροπία. Αυτό προφανώς εννοούσε μιλώντας για το ότι θα αλλάξουν πράγματα στα αποδυτήρια, λέγοντας ότι θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχουν στόχοι. Ν’ αγιάσει το στόμα του.

Ευτυχώς που βρέθηκε ένας άνθρωπος να πει το αυτονόητο και δεν θα ‘ναι ο κακός της υπόθεσης όταν λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Τουλάχιστον τα είπε ο ίδιος ο προπονητής κι όχι ένας… δημοσιογράφος που ενίοτε ασκεί κριτική και ποτέ δεν αρέσει σε κάποιους.

Η ΑΕΚ έφτασε κοντά στο να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα. Πήρε κύπελλο. Συμμετείχε σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Όμως η νοοτροπία θέλει δουλειά και χρόνο για να φτιαχτεί. Ο Σωφρόνης ξέρει καλά τι σημαίνει η πίεση του πρωταθλητισμού, γνωρίζει τι απαιτείται για κάτι τέτοιο από τη θητεία του στον Απόλλωνα.

Θα είναι λοιπόν το μεγαλύτερο κέρδος γι’ αυτόν τον σύλλογο να καταφέρει να περάσει τη σωστή νοοτροπία μέσα στα αποδυτήρια, αλλά και γύρω γύρω απ’ αυτά. Διότι αυτό ακριβώς το κομμάτι, δεν αφορά μονάχα τους ποδοσφαιριστές ή τους προπονητές. Αφορά όλους. Τη διοίκηση, τον κόσμο, όλους ανεξαιρέτως!

Προφανώς δεν μπορούν να γίνουν θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν είναι τόσο απλό ώστε να γυρίσεις απλά τον διακόπτη από την άλλη πλευρά και να αλλάξουν όλα. Πέραν από σωστές επιλογές στον καταρτισμό του ρόστερ, είτε το καλοκαίρι είτε το χειμώνα, ώστε να φτιάξεις μια πραγματικά δυνατή ομάδα, χρειάζεται δουλειά, υπομονή, πλάνο, στήριξη. Η ΑΕΚ ίσως χρειάζεται και μερικά άλλα, όμως ας τ’ αφήσουμε για λίγο πιο μετά…

Ανδρέας Βεντούρης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ