Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

ΜΟΥΣΚΑΛΛΗΣ: «Αντιλαμβάνομαι το μαρτύριο…»
Α' Κατηγορία

ΜΟΥΣΚΑΛΛΗΣ: «Αντιλαμβάνομαι το μαρτύριο…»

Ο Αντρέας Μουσκάλλης καταθέτει σκέψεις, ιδέες και παρατηρήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά

«Σκέψεις – Ιδέες – Παρατηρήσεις

Θυμάμαι την περσινή Ποδοσφαιρική περίοδο και την δραματική διεξαγωγή  μέχρι και την διακοπή του. Είναι γεγονός ότι η πανδημία του Κορωνοϊού τσάκισε τις ομάδες οικονομικά και τις προβληματίζει ποδοσφαιρικά, ποιοτικά και αγωνιστικά.

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος όλων των ομάδων είναι όπως είπαμε παλαιότερα ο Κορωνοϊός και τα παράγωγα του, τα  οποία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλοι οι παράγοντες οι οποίοι ασχολούνται με τις ομάδες μας. Οι προπονητές , οι ποδοσφαιριστές, οι διοικήσεις, οι διαιτητές , παρατηρητές, όλα τα ποδοσφαιρικά επιτελεία μιας ομάδας καθώς και οι λιγοστοί φίλαθλοι.

Ο κορωνοϊός είναι αόρατος, ύπουλος, επικίνδυνος, διεισδυτικός και απρόβλεπτος. Είναι ένας αντίπαλος για τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε τα πρωτόκολλα και τις υποδείξεις, των επιστημόνων επιδημιολόγων μας και όχι των προπονητών μας για να τον κρατήσουμε μακριά από τις ομάδες και το ποδόσφαιρο μας. Στις πρώτες ομάδες θύματα του Κορονοϊού, προστέθηκαν,  ο ΑΠΟΕΛ , ο Ολυμπιακός, η Δόξα και άλλες ομάδες με μικρότερα προβλήματα. Ο κορωνοϊός σκεπάζει τα πάντα. Αυτή την στιγμή είναι ο κύριος πρωταγωνιστής και στο ποδόσφαιρο και στις ζωές μας.

Όμως μέχρι πότε; Η πανδημία δεν είναι παντοτινή είναι περαστική όπως και τόσες άλλες. Ηδη βρέθηκε το εμβόλιο το οποίον θα μας προσφέρει περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά , όπως και τα διάφορα άλλα ταπεινά μέτρα, της μάσκας, της απόστασης και το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών των ανθρώπων. Χρειάζεται πειθαρχία , υπομονή, επιμονή και σοβαρότητα.

Εύχομαι και ελπίζω το Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα της Κύπρου το 2021-2022, να διεξαχθεί σε καλές, ποιοτικές συνθήκες , χωρίς φόβους και ανασφάλειες, χωρίς ασθένειες και χωρίς αναβληθέντες λόγω Κορωνοϊού αγώνες ποδοσφαίρου. Εύχομαι  κι ολόψυχα ελπίζω όπως όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξάγονται με τις χιλιάδες κόσμου που πλημμυρίζουν και ομορφαίνουν τα γήπεδα μας και τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Οι φίλαθλοι πράγματι είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Χωρίς φιλάθλους, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, καταντούν ανιαροί, άοσμοι, άγευστοι, χωρίς αίσθημα και ψυχολογία. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες χωρίς φιλάθλους μοιάζουν σαν ένα θέατρο χωρίς θεατές. Οι ηθοποιοί επί σκηνής είναι μόνοι τους. Στην ψυχολογία των θεαμάτων όπως είναι το ποδόσφαιρο, το πρώτιστο που αναφέρεται είναι ο κόσμος. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τους ανθρώπους, ακόμα και στους αριθμούς τους.

Αντιλαμβάνομαι το μαρτύριο των ποδοσφαιριστών και των προπονητών κατά την διάρκεια των αγώνων, χωρίς φιλάθλους, χωρίς φωνές , κριτικές και επιβραβεύσεις, χωρίς χειροκροτήματα, χωρίς αυτή την ανυπέρβλητη μοναδική ιαχή στην επίτευξη τέρματος, ή στον περίλυπο  αναστεναγμό  όταν δέχεται η ομάδα σου τέρμα.  Αυτές οι ιαχές , οι ανθρώπινες συμπεριφορές, τα συνθήματα , ομορφαίνουν το ποδόσφαιρο, είναι η ψυχή και η  καρδιά του ποδοσφαίρου και χωρίς αυτά το ποδόσφαιρο είναι ημιτελές.

Όλοι συνειδητοποιούμε πλέον τις καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί από αυτή τη κατάρα και εύχομαι και ελπίζω να μας γίνει  ένα ισχυρό μάθημα φρονηματισμού και ευθύνης και βασική μας επιδίωξη πρέπει να  είναι η προστασία με κάθε θυσία του ποδοσφαίρου και των Αξιών του.

Αυτή η εμπειρία πρέπει  να μας καθοδηγά στα επόμενα βήματα μας, σ’ όλους τους τομείς της ζωής μας. Οπωσδήποτε και στο Ποδόσφαιρο  μας. Οι διάφορες κρίσεις, αξιολογούν και το επίπεδο μας ως κοινωνία και ως άτομα. Ελπίζω οι αξιολογήσεις να είναι θετικές.

Μέσα σ’ αυτό τον κυκεώνα της ποδοσφαιρικής μας ζωής, είμαστε μάρτυρες  των δραστηριοτήτων  ποδοσφαιρικών μας σωματείων. Θυμούμαι την περσινή χρονιά και τις δηλώσεις των παραγόντων, που έκλαιγαν για τα Οικονομικά των συλλόγων τους. Παρά ταύτα , όλες οι ομάδες και οι 14, συμπλήρωσαν τα ρόστερς τους με πολλούς ξένους ποδοσφαιριστές. Οι λεγόμενες μεγάλες ομάδες όχι μόνον πήραν πολλούς ποδοσφαιριστές , αλλά και με καλά βιογραφικά σημειώματα, με πολύ ψηλές απολαβές. Οι μεγάλες  μας ομάδες όλοι τις γνωρίζουν, ξοδεύουν τεράστια ποσά για να αποκτήσουν ποδοσφαιριστές  κλάσεως ψηλής ποιότητας για να τις βοηθήσουν να υλοποιήσουν τους στόχους τους. Αν πέτυχαν ή όχι οι προπονητές  τους γνωρίζουν καλύτερα. Αλλά επειδή ακούω δηλώσεις προπονητών ότι τον Γενάρη επιθυμούν πολλές μεταγραφές , σημαίνει ότι δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τις επιλογές τους,  τις οποίες αυτοί αξιολόγησαν και ενέκριναν στην αρχή της χρονιάς. Αυτή η μανία που διακατέχει τους προπονητές μας, για συνεχείς ακριβές, αμφιβόλου αξίας μεταγραφές , πρέπει να προβληματίσει. Ιδιαίτερα οι μεταγραφές του Γενάρη, στο μέσον μιας περιόδου , είναι και  ριψοκίνδυνες και επικίνδυνες.

Σπάνια πετυχαίνουν τέτοιου είδους γρήγορων μεταγραφών χωρίς υπόβαθρο, δεδομένου στην Κύπρο ο εγκλιματισμός ενός ποδοσφαιριστή, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις μήνες. Όπως όλοι οι άνθρωποι  έτσι  και οι ποδοσφαιριστές σε πιο δύσκολη μορφή ,  χρειάζονται χρόνο για να γνωρίσουν την κοινωνική ζωή της Κύπρου και το ποδόσφαιρο μας.  Εχουμε δυναμικά πολλά παραδείγματα.

Οι αποδεσμεύσεις ποδοσφαιριστών στοιχίζουν χρήματα στις ομάδες μας. Οι νέες μεταγραφές στοιχίζουν πολλά χρήματα στις ομάδες μας. Και  χρήματα να υπήρχαν, θα ήταν κρίμα και άδικο να σπαταλούνται χρήματα για παράξενες και κακές επιλογές πόσο μάλλον τώρα που περνούμε δύσκολες εποχές.

Οι προπονητές οφείλουν να σέβονται τα οικονομικά των σωματείων που τους εργοδοτούν. Να επιμένουν φορτικά στην πληρωμή των ποδοσφαιριστών τους στην ώρα τους  με πλήρη συνέπεια. Να προστατεύουν τους ποδοσφαιριστές τους, οι οποίοι οι ίδιοι τους διάλεξαν σαν παιδιά τους. Να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους, διότι η πανδημία και οι παρενέργειες της είναι μεγάλες, όπως μεγάλες και μεγαλόψυχες πρέπει να είναι οι συμπεριφορές των προπονητών που να καλύπτουν όλες αυτές τις ανάγκες.

Ο καλός προπονητής δημιουργεί καλή , ποιοτική ομάδα με μικρό και μέτριο προϋπολογισμό. Διότι ο προπονητής είναι η μεγαλύτερη επένδυση ενός σωματείου. Με την στάση , συμπεριφορά, χαρακτήρα, Αρχές και Αξίες του, με τις γνώσεις και  την ανθρωπιά του, μεγιστοποιά τις Αξίες της ομάδας του και αγωνιστικά και οικονομικά.

Γνωρίζω πολύ καλά , την πίεση που νοιώθουν οι προπονητές από τις Διοικήσεις, τους Φιλάθλους τα ΜΜΕ και τόσους, για την υλοποίηση των στόχων τους. Οι προπονητές όμως για να κατέχουν τέτοια θέση, σημαίνει ότι είναι δυνατοί χαρακτήρες και αυτοί χαράζουν την πορεία και κατευθύνουν το οικοδόμημα της ομάδας τους και αντέχουν οποιασδήποτε πίεσης. Αυτός είναι ο πραγματικός προπονητής, να αντέχει τις έντονες πιέσεις, τις φουρτούνες και τις αντιξοότητες και τα προβλήματα, που δημιουργούνται στην πορεία της ομάδας του.

Αυτός είναι ο ηγέτης και να  μην θεωρεί ότι οι  πλούσιες μεταγραφές , οι ψηλοί προϋπολογισμοί , θα τον σώσουν από την αποτυχία. Διότι αν και οι μεταγραφές του Γενάρη , που μάλλον σίγουρα δεν θα τον βοηθήσουν, θα τον καταριούνται οι φίλαθλοι και η Διοίκηση.

Η Λίβερπουλ  είναι δύσκολο να αποκτήσει κεντρικό αμυντικό σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο , για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζει. Οι τρεις βασικοί σέντερ μπακ είναι όλοι τραυματίες. Ο Κλόπ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει στην θέση τους άλλους ποδοσφαιριστές . Ο Γερμανός προπονητής αναφέρει ότι η Παγκόσμια κατάσταση με την πανδημία τον προβληματίζει και για τις μεταγραφές. Αναφέρει ο Κλόπ « Είναι δύσκολα τα πράγματα για όλους και φυσικά και για το ποδόσφαιρο. Ορισμένες ομάδες δεν έχουν οικονομικά προβλήματα, αλλά αυτός ο σύλλογος θα είναι πάντα υπεύθυνος για όσα αποφασίζουμε να κάνουμε».

Ακόμα ένα πλεονέκτημα που έχουν τώρα οι προπονητές είναι οι αλλαγές κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Οι πέντε αλλαγές θεωρώ ότι είναι το 50% μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και για  τον καλό προπονητή , είναι χρυσή ευκαιρία για αλλαγή των όρων σ’ ένα παιγνίδι. Με το πλούσιο ρόστερ, που είχαν φέτος οι ομάδες , κυρίως οι λεγόμενες μεγάλες , υπήρχε πλουραλισμός και ποδοσφαιριστών και θέσεων και έδωσαν στους προπονητές τεράστιες επιλογές.

Τελειώνοντας επισημαίνω ότι δεν παρακολουθούμε ποιοτικό ποδόσφαιρο. Ανταγωνισμός υπάρχει, δεν υπάρχει το ελκυστικό εκείνο ποδόσφαιρο , ανάλογο με την αξία των χρημάτων που σπατάλησαν οι ομάδες μας. Μόνο μερικά παιγνίδια, δήλωσαν ποιότητα και ανταγωνιστικότητα . Κύριος εχθρός και αιτία σ’ όλο αυτό που παρακολουθούμε στα γήπεδα είναι ο κορωνοϊός . Αυτή η κατάρα γέμισε τραύματα την κοινωνία και τους ανθρώπους. Γέμισε ανασφάλειες , αβεβαιότητες, θανάτους την υφήλιο και την πατρίδα μας. Ο λόγος για την πτώση του ποδοσφαιρικού μας θεάματος είναι ο κορωνοϊός. Χρειάζεται τεράστια πειθαρχία και υπομονή μέχρι να τον εκριζώσουμε από τον πλανήτη  και από τον τόπο μας, από το Ποδόσφαιρο μας. Μόνο έτσι θα δούμε ανταγωνιστικά , ρεαλιστικά , ποιοτικά και θαυμάσια παιγνίδια. Μόνο με την εξαφάνιση του Κορωνοϊού , οι φίλαθλοι θα γεμίσουν τα γήπεδα μας και θα δώσουν ομορφιά  και αίσθημα στους ποδοσφαιρικούς αγώνες  και θα είναι οι πρωταγωνιστές για ένα ελεύθερο, ρεαλιστικό , ποιοτικό και ανταγωνιστικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Χωρίς φιλάθλους ας μην αναμένουμε να δούμε την ποιότητα , ταχύτητα και την Αξία των ποδοσφαιρικών αγώνων. Την μαγεία των αγώνων την προσφέρουν  στο γήπεδο οι ποδοσφαιριστές  και οι φίλαθλοι στις κερκίδες. Δεν μπορεί να υπάρξει μαγεία και ελκυστικότητα χωρίς αυτά τα δύο συστατικά : τους ποδοσφαιριστές , προπονητές, φιλάθλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ