Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.
Ποδόσφαιρο: Ώρα Μηδέν
Α' Κατηγορία

Ποδόσφαιρο: Ώρα Μηδέν

Τα Ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα Παγκόσμια συνεχίζονται υπό την σκιά και το φόβητρο μιας πρωτοφανούς πανδημίας, η οποία συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο, δεν ξέρουμε δε πότε αυτή θα μας εγκαταλείψει.

Είναι γεγονός ότι όλοι προσέβλεπαν σε μια γρήγορη αντιμετώπιση της , ή τουλάχιστον ελαχιστοποίησης των κρουσμάτων. Αντί αυτής της εξέλιξης βλέπουμε μια δυναμική και ανεξέλεγκτη εξάπλωση της, σ’ όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες  και στη δική μας πατρίδα.

Παρ’ όλο ότι εγκρίθηκαν εμβόλια κατά του Covid 19 και άρχισαν και εμβολιασμοί, εντούτοις δεν είναι σίγουρη και η ύφεση της πανδημίας. Υπολογίζεται ότι θα χρειασθούν ακόμα πολλές προσπάθειες , μεγάλη  πειθαρχία, υπομονή και σωφροσύνη, μέχρι να απαλλαγούμε από αυτή την μάστιγα και κατάρα της ανθρωπότητας.

Στην Κύπρο υπάρχει μια  μεγάλη έξαρση της πανδημίας, πολύ χειρότερης από την προηγούμενη φορά του Μάρτη , για την οποία διακόπηκε το Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα 2019 – 2020, με τα γνωστά τελικά βαθμολογικά αποτελέσματα και τις διάφορες συζητήσεις και προστριβές που υπήρξαν.

Κατά την άποψη, μου διεξάγεται στην Κύπρο και όχι μόνον , λόγω της πανδημίας και των διαφόρων παραμέτρων της, ένα Ειδικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα εκτάκτου ανάγκης. Ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα όμοιο του δεν έγινε ποτέ στην Ιστορία του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου. Αν δε συνεχισθεί η πανδημία , προβλέπω ότι το ποδόσφαιρο θα χάσει πολύ από την Αξία του και την λάμψη του, άσχετα με την εξελιγμένη τεχνολογία. Θα είναι ένα υποβαθμισμένο αθλητικό γεγονός, μόνον για τα στοιχήματα. Κατά την άποψη μου ποδόσφαιρο και πρωτόκολλα και χωρίς θεατές δεν είναι ποδόσφαιρο. Δεν είναι ποδόσφαιρο όταν ομάδες  κατακλύζονται από κρούσματα του Covid 19 και παροπλίζονται οι ποδοσφαιριστές  τους. Ανεξάρτητα πόσοι ποδοσφαιριστές μολύνθηκαν. Είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες  που βιώνουμε και οι οποίες τραυματίζουν ανεπανόρθωτα το ποδόσφαιρο. Στην Κύπρο κτυπήθηκαν από το ιό, η Νέα Σαλαμίνα, Ο Εθνικός Αχνας, ο ΑΣΙΛ Λύσης, η Πάφος και τώρα έχουμε το ΑΠΟΕΛ, τον Ολυμπιακός, παίκτες της Ομόνοιας, της ΑΕΚ και άλλες ομάδες με μικρότερο βαθμό.

Επίσης μολύνθηκαν ποδοσφαιριστές στην Β΄ κατηγορία και στις άλλες κατηγορίες. Φαίνεται ότι ο Covid 19 αγκάλιασε  για καλά τις ομάδες μας, σκοτώνοντας ακόμα περισσότερο το ποδόσφαιρο μας.

Σ΄αυτό το αβέβαιο , ανασφαλές και επικίνδυνο περιβάλλοn, διεξάγεται μετ’ εμποδίων το ποδοσφαιρικό μας πρωτάθλημα. Παρακολουθώ καθημερινά την πορεία και την εξέλιξη του. Παρακολουθώ επισταμένα τους προπονητές μας, τις συμπεριφορές τους , τις Ιδέες τους, τις δηλώσεις τους, τον χαρακτήρα  και την ανθρωπιά τους.

 

Προβληματίζομαι όταν ποδοσφαιρικές ομάδες και προπονητές , δηλώνουν την πρόθεση τους για να φέρουν στις ομάδες τους νέους ποδοσφαιριστές τον Γενάρη, ενώ όλες σχεδόν οι ομάδες μας, εξασφάλισαν πολλούς ποδοσφαιριστές για την φετινή ποδοσφαιρική χρονιά 2020 – 2021. Πολλούς ποδοσφαιριστές εξασφάλισαν με ψηλά συμβόλαια. Φαίνεται ότι δεν αναγνωρίζουν τις τεράστιες δυσκολίες που προκαλούνται από τον Κορονοϊο και την τεράστια μείωση των εσόδων τους. Ταυτόχρονα όμως ζητούν από την πολιτεία να τους βοηθήσει οικονομικά για να ανταπεξέλθουν των οικονομικών δυσκολιών. Πραγματικά υπάρχουν μερικές ομάδες, λιγοστές , οι οποίες πραγματικά χρησιμοποιούν τους Κύπριους ποδοσφαιριστές τους και έχουν ένα προϋπολογισμό χαμηλό.

Το ποδόσφαιρο μας, έγινε επαγγελματικό . Οι απαιτήσεις όλων μας είναι μεγάλες. Οι αποδόσεις των ποδοσφαιριστών πρέπει να είναι ανάλογες  των ωφελημάτων τους. Δυστυχώς παρακολουθούμε ποδοσφαιριστές ομάδων  με ψηλά συμβόλαια οι οποίοι δεν αντικατοπτρίζουν μέσα  στο γήπεδο με την απόδοση και τα ψηλά τους συμβόλαια.

Οι ποδοσφαιριστές αυτοί οι οποίοι δεν δικαιολογούν τα χρήματα που απολαμβάνουν  είναι δυστυχώς πολοί.  Δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Διότι είναι φυσιολογικό να αποτυγχάνουν οι ομάδες μας σε μερικές μεταγραφές. Δεν είναι όμως καθόλου φυσιολογικό η τόσο μεγάλη αποτυχία, η οποία  φορτώνει στις ομάδες μας μεγάλα συμβόλαια και οικονομική ζημιά.

Τέλος θέλω να αναφέρω ότι στο Ειδικό αυτό Ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, με τις τόσες μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες, η ΚΟΠ πρέπει να αποφασίσει ότι στην Ποδοσφαιρική Περίοδο 2020 – 2021 θα διαβαθμίζονται δύο ποδοσφαιρικές ομάδες και όχι τέσσερεις ομάδες. Ο λόγος είναι προφανής και θεωρώ ότι δεν χρειάζεται επεξήγηση

Αναμένουμε με αγωνία την διάθεση των εμβολίων για τον Covid 19 και την επαναφορά της κανονικότητας στις κοινωνίες και  στο ποδόσφαιρο. Η στρέβλωση που υπάρχει τώρα στο Ποδόσφαιρο είναι τεράστια και  τεράστια θα είναι τα αρνητικά της αποτελέσματα, αν η κατάσταση αυτή συνεχισθεί. Εύχομαι  και ελπίζω  το εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό, βάζοντας τέλος στην μεγάλη και πρωτόγνωρη αυτή κοινωνική, οικονομική και ποδοσφαιρική κατάσταση.

Το 2021 ας είναι έτος επαναφοράς της κοινωνίας στην πραγματικότητα και στην κανονικότητα και το ποδόσφαιρο να γίνει πάλιν …. Ποδόσφαιρο.

Καλά Χριστούγεννα

 

 

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ