Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

Ντιέγκο, ο “αργεντινός μενεξές” μας…
Α' Κατηγορία

Ντιέγκο, ο “αργεντινός μενεξές” μας…

Ο αρθρογράφος Λάρκος Λάρκου μέσω social media αναφέρεται στον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Αναλυτικά:

Ντιέγκο, ο “αργεντινός μενεξές” μας…

Γιατί ο Μαραντόνα έγινε θεός όπως πιο παλιά ο «παππούς» του Χ. Ν. Περόν; Γιατί οι παραγκουπόλεις, οι φαβέλλας, τα εκατομύρια που ζούσαν στο κοινωνικό περιθώριο αναζητούσαν πάντα τους αργεντινούς θεούς που θα τους έβγαζαν από τη φτώχεια. Με διαταγές για αναδιανομή του πλούτου όπως η “Μαντόνα των φτωχών”, Εβίτα Περόν. Με τη βία όπως ο «ρομαντικός πεισματάρης», T. Γκουεβάρα. Με τα μαγικά στο χορτάρι όπως ο Ν. Α. Μαραντόνα. Οι απείθαρχοι της Λατινής Αμερικής διάβασαν Εντουάρτο Γκαλεάνο. Στη Λα Παζ, πρωτεύουσα της Βολιβίας το γκράφιτι της απελπισίας: «καταπολεμήστε τη φτώχεια. Σκοτώστε ένα ζητιάνο!».

Γιατί ο Μαραντόνα κράτησε τη θεϊκότητά του παρά τις διάσημες βόλτες του στο χώρο των ναρκωτικών; Γιατί ο κόσμος των φαβέλλας ήταν έτοιμος να συγχωρήσει κάθε λάθος του-φτάνει που μάς χάρισε τόση μαγεία! Για 90 λεπτά ξεχνούσαμε τη μιζέρια μας, σβήναμε για 90 λεπτά την γύρω μας αθλιότητα! Η στείρα εκδίκηση των καταπιεσμένων-ο «θεός των 90», είναι δικός μας, ένας από εμάς!

Γιατί ο Μαραντόνα παρέμεινε στα ύψη; Γιατί ήταν αυτός, ποτέ κάτι άλλο. Είτε «έκλεβε» θριάμβους, είτε συναντούσε τον Πάπα, είτε χειροκροτούσε τα πλήθη μαζί με τον ξεπερασμένο «βούδα» του, Φ. Κάστρο.

Γιατί ο Μαραντόνα ήταν διαφορετικός; Γιατί ήταν ο δραστήριο «μέλος» του κινήματος της «Θεολογίας της Απελευθέρωσης!». Βατικανό, 1987. Συνάντηση με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’. Μετά: «Ναι, τσακώθηκα με τον Πάπα. Τσακώθηκα με τον Πάπα επειδή ήμουν στο Βατικανό και είδα χρυσές στέγες, και μετά άκουσα τον Πάπα να λέει ότι η Εκκλησία ανησυχούσε για τα φτωχά παιδιά. Τότε πούλα τις στέγες φίλε, κάνε κάτι!». Σήμερα όμως ο Πάπας Φραγκίσκος κινείται στις γραμμές της ΘτΑ, είναι «Μαραντονικός!».

ΥΓ1: η φράση ο “αργεντινός μενεξές μας” ανήκει στην Εβίτα Περόν, την είπε για τον στρατηγό-πρόεδρο της Αργεντινής Χ.Ν. Περόν.

ΥΓ2: Περιήγηση στον κόσμο της Λατινικής Αμερικής στο ηλ. βιβλίο www.larkoslarkou.org.cy “Λατινική Αμερική: Η ανατομία μιας μεταμόρφωσης”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ