Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

«Ποδόσφαιρο χωρίς κόσμο στα γήπεδα, είναι ποδόσφαιρο με ξύλινα πόδια»
THINK TANK

«Ποδόσφαιρο χωρίς κόσμο στα γήπεδα, είναι ποδόσφαιρο με ξύλινα πόδια»

Ο Ανδρέας Μουσκάλλης αρθρογραφεί για το ποδόσφαιρο στην εποχή του κορωνοϊού: Σκέψεις- Απόψεις – Συμπεράσματα.

Η πανδημία με την εξάπλωση του κορωνοϊού συνεχίζεται αμείωτη. Ο πλανήτης ακόμα δεν μπόρεσε να την αντιμετωπίσει, παρ’ όλες  τις Παγκόσμιες πρωτοφανείς προσπάθειες και αγώνα.

Ο κορωνοϊός δημιούργησε ένα καινούργιο κόσμο. Ένα κόσμο του φόβου, της απελπισίας, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Ενα κόσμο ο οποίος πέραν της προσπάθειας του για να αμυνθεί στην επικίνδυνη ασθένεια νοιώθει τα οικονομικά του δεδομένα να μειώνονται και να είναι έρμαιο στις ορέξεις της άρχουσας τάξης, η οποία στις συνθήκες αυτές, αυξάνει τα κέρδη και την επιρροή τους.

Η πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζει, όλες τις πτυχές της ζωής των ανθρώπων, όλες τις δραστηριότητες και τις ανάγκες της.

Μέσα σ’ αυτό το θαμπό, αβέβαιο, και πρωτόγνωρο περιβάλλον, το ποδόσφαιρο δίδει την δική του μάχη, για επιβίωση και ανάπτυξη.

Το ποδόσφαιρο είναι μια άκρως ανθρωποκεντρική δραστηριότητα, η οποία συγκεντρώνει δισεκατομμύρια θαυμαστές σ’ όλο τον κόσμο. Σε όλα τα γήπεδα του κόσμου, μαζεύονταν εκατομμύρια άνθρωποι για να παρακολουθήσουν τους αγώνες, για να ψυχαγωγηθούν, να εκτονωθούν και να συμμετέχουν σε μια όμορφη κοινωνική τελετουργία, με πολλά συναισθήματα.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον, αυτή την παράξενη εποχή για το ποδόσφαιρο, σ’ όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και καταγράφω τις αλλοιώσεις, διαφοροποιήσεις, αλλαγές και τα συναισθήματα. Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε μαζί της τεράστιες ανατροπές στο ποδόσφαιρο. Εύχομαι και ελπίζω η ασθένεια αυτή να μην αφήσει τραύματα τα οποία δεν μπορούν να επουλωθούν.

Στην Κύπρο οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις συνεχίζονται, με συντροφιά την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια τον φόβο και την μοναξιά.

Η φετινή χρονιά 2020-2021, είναι η επόμενη της κατατρεγμένης και της ατέλειωτης 2019 – 2020, η οποία διεκόπη σε μια περίοδο πολύ καλύτερης επιδημιολογικής κατάστασης από την σημερινή. Τα στοιχεία όμως της περασμένης χρονιάς μεταφέρονται στην καινούργια ποδοσφαιρική περίοδο και με τα ανάλογα αποτελέσματα. Το φετινό πρωτάθλημα το χαρακτηρίζω παράξενο και απρόβλεπτο και ασυμβίβαστο με τους διαχρονικούς κανόνες του ποδοσφαίρου Νέα Σαλαμίνα, Εθνικός Αχνας, ΑΣΙΛ Λύσης και άλλες ομάδες σε μικρότερο βαθμό, κτυπήθηκαν από τον κορωνοϊό, αρρώστησαν οι ομάδες τους και βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Αυτό το γεγονός δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, σε ένα πρωτάθλημα ίσων ευκαιριών. Την προηγούμενη εβδομάδα έξι ποδοσφαιριστές της Πάφου, μολύνθηκαν με τον ιό και δεν μπορούν να αγωνιστούν. Θεωρώ ότι είναι ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα πρωτόγνωρο, ανασφαλές, αβέβαιο και συγκυριακό.

Η παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα είναι η πεμπτουσία της ποδοσφαιρικής γιορτής. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται σ’ ένα ποδοσφαιρικό παιγνίδι, είναι συγκλονιστική, μοναδική, ανεπανάληπτη.

Η πανδημία του κορωνοϊού, αφαίρεσαν από τους αγωνιστικούς χώρους, τους φιλάθλους και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές , εισέρχονται σ’ αυτούς με χίλιες προφυλάξεις, μάσκες, αποστάσεις, μεμονωμένα, χωρίς φιλιά χωρίς θέρμη….. Η ατμόσφαιρα στα γήπεδα είναι παγερή, ψυχρή και πρωτόγνωρη.

Η κατάσταση αυτή επηρέασε την ποδοσφαιρική ποιότητα, την έμπνευση όχι μόνο των ποδοσφαιριστών αλλά και των προπονητών. Αφαίρεσε την καλώς νοούμενη πίεση, άγχος και την παρακίνηση των ποδοσφαιριστών.

Οι ποδοσφαιριστές, άσχετα αν είναι επαγγελματίες, αγωνίζονται για τον κόσμο, τους φιλάθλους, τους θεατές. Τώρα απουσιάζει αυτό το μεγάλο κίνητρο για τους ποδοσφαιριστές.

Το κάθε επίσημο παιγνίδι μοιάζει με ένα αναγκαστικό φιλικό παιγνίδι, χωρίς την αύρα και την μυρωδιά του κόσμου, οι οποίες μοσχοβολούν κατά την διάρκεια της παρουσίας τους στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Παρατήρησα στην Κύπρο, ότι η απουσία φιλάθλων από τα γήπεδα, ευνόησαν τις μικρομεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος οι  οποίες μεταφέρουν μικρό αριθμό φιλάθλων και επηρέασαν δυσμενώς τις πρωταγωνιστικές ομάδες οι οποίες διαθέτουν πολλούς οπαδούς και φιλάθλους.

Ίσως μερικά παιγνίδια να έχουν μια ποιοτική αξία,  όμως στο σύνολο τους έχουν έλλειψη των στοιχείων εκείνων των προηγούμενων πρωταθλημάτων, πριν την εμφάνιση του Κορωνοϊού.

Πρέπει να παραδεχθούμε, ότι οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές είναι άνθρωποι. Οι συνθήκες της πανδημίας δεν τους άφησαν ανεπηρέαστους. Κυριαρχεί και σ’ αυτούς φόβος,  αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Τα αρνητικά αυτά στοιχεία επηρεάζουν την ψυχολογική , πνευματική και φυσική τους κατάσταση. Πέραν της φυσιολογικής ανησυχίας , τα ιατρικά πρωτόκολλα , ακρωτηριάζουν και μειώνουν τις βασικές ποδοσφαιρικές παραμέτρους , όπως τις γνωρίζουμε πριν την εμφάνιση της πανδημίας.

Το ποδόσφαιρο παγκόσμια και στην Κύπρο, έγινε άκρως τηλεοπτικό. Οι άνθρωποι παρακολουθούν το ποδόσφαιρο από τις τηλεοράσεις και από το διαδίκτυο. Η τεχνολογία δίδει ακόμα μια ευκαιρία στο ποδόσφαιρο. Άποψη μου όμως, είναι  ότι ποδόσφαιρο χωρίς τον  κόσμο στα γήπεδα, είναι ποδόσφαιρο με ξύλινα πόδια. Ποδόσφαιρο χωρίς την φυσική παρουσία των ανθρώπων εκεί και όπου διεξάγεται , είναι ποδόσφαιρο μειωμένης αξίας και υπεροχής, διότι το ποδόσφαιρο από την ανακάλυψη του, ήταν και είναι δραστηριότητα ανθρωποκεντρική, φιλοσοφική , κοινωνική , της οποίας η κύρια δύναμη ήταν ο κόσμος, οι άνθρωποι, όλων των τάξεων και αποχρώσεων , οι οποίοι κολυμπούσαν μέσα στην φανταστική ατμόσφαιρα ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Ελπίζω και εύχομαι , το άσχημο αυτό, μεταβατικό στάδιο να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν και το Ποδόσφαιρο να επανακτήσει τη χαμένη ελευθερία του, τις αρετές του, την πραγματική του φυσιογνωμία, η οποία το κατέστησε την πιο μεγάλη, ισχυρή, δυναμική και μοναδική κοινωνική και αθλητική εκδήλωση Παγκόσμια.

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ