Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

“ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ…ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ”
Α' Κατηγορία

“ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ…ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ”

Είναι κάποιες ημέρες κατά την διάρκεια του χρόνου που διερωτόμαστε με ποια δικά μας μέτρα από τα τρέχοντα και τα ισχύοντα εν έτη 2020, μπορούμε να μετρήσουμε άραγε το ανάστημα του 1940 και των περήφανων προγόνων μας .Μια τέτοια ημέρα είναι η σημερινή.
Ξημερώματα λοιπόν της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ,γύρω στις 3:00, χτυπάει η πόρτα του «δικτάτορα » Ιωάννη Μεταξά (ένας θεός ξέρει πως θα γραφόταν η Ιστορία αν στην εξουσία βρίσκονταν οι σημερινοί «δημοκράτες» ). Στο κατώφλι της πόρτας βρισκόταν ο Εμμανουέλλε Γκράτσι, Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα ο οποίος μπαίνει στο σπίτι και κάθεται μαζί με τον Μεταξά στο σαλόνι. Του δίνει το τελεσίγραφο από την ιταλική κυβέρνηση.
Ο Μεταξάς καθώς το διαβάζει, αρχίζει να βουρκώνει. Ηρωικές μορφές της ελληνικής ιστορίας κατακλύζουν την ψυχή του. Έπειτα ,κοιτάζει ευθέως στα μάτια τον Γκράτσι και του απαντάει : «Alors, c’est la guerre!» (Aυτό σημαίνει πόλεμος). Ο Γκράτσι γράφει σε βιβλίο του πως : «Έφυγα υποκλινόμενος με το βαθύτερο σεβασμό προ του γέροντος αυτού που επροτίμησε την θυσία αντί της
υποδουλώσεως.’Εφυγα ταπεινωμένος και με σφιγμένη την ψυχή μου από μίσος διά το επάγγελμά μου». Αυτός ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς….
Από εκείνη την στιγμή ,η Ελλάδα θα έγραφε ακόμα μια χρυσή σελίδα στην ένδοξη ιστορία της. Στο άκουσμα της επιστράτευσης, χιλιάδες
Έλληνες πατριώτες γέμισαν τα τρένα του πολέμου για να πάνε να τα βάλουν με τις υπερδυνάμεις του Άξονα. Στα χιονισμένα καταρράχια της Πίνδου, στους Αγίους Σαράντα, στο Αργυρόκαστρο, στο Πόγραδετς, στην Τρεμπεσίνα και στην Χειμάρρα οι Έλληνες πετυχαίνουν την πρώτη νίκη εναντίον του Άξονα, δείχνοντας σε όλη την τρομοκρατημένη τότε Ευρώπη πως η λευτεριά κερδίζεται με το αίμα, την καρδιά και το φρόνημα.
Τόση αξιοθαύμαστη ήταν η ελληνική ψυχή στα πεδία των μαχών που εκθειάστηκε από τους πάντες.
Χίτλερ : «Η ιστορική δικαιοσύνη μου επιβάλλει να διαπιστώσω ότι μεταξύ των εχθρών, που βρίσκονταν απέναντί μας, ο Έλληνας στρατιώτης προ πάντων πολέμησε με το μεγαλύτερο θάρρος. »
Τσώρτσιλ: «Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.”
ΖΗΤΩ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ