Η μεταγραφική ενίσχυση του Παναθηναϊκού στην off season έλαβε τέλος. Λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του Εργκίν Αταμάν στην Αθήνα για την έναρξη της προετοιμασίας, ο Παναθηναϊκός ενημερώθηκε από τον Σβιάτοσλαβ Μίχαϊλιουκ πως δεν πρόκειται να μπει στο αεροπλάνο για την Ευρώπη. Τουλάχιστον προς το παρόν.
Ήταν γνωστό εδώ και καιρό πως ο Παναθηναϊκός είχε εστιάσει στον 26χρονο γκαρντ/φόργουορντ για την τελευταία θέση στο rotation του 2023/24. Έκανε υπομονή, περίμενε σχεδόν ένα μήνα την πλευρά του “Σβι” αλλά στο τέλος, φως δεν είδε. Όχι επειδή ο ταλαντούχος περιφερειακός βρήκε αυτό που ήθελε/έψαχνε στο ΝΒΑ, αλλά γιατί είναι διατεθειμένος να περιμένει όσο χρειαστεί. Ακόμη κι αν φτάσουμε μέχρι την έναρξη της regular season στο ΝΒΑ.
Ο λόγος; Η ξεκάθαρη προτίμηση στην αγορά του ΝΒΑ έναντι της EuroLeague. Εν προκειμένω, με τις περισσότερες ομάδες του ΝΒΑ να έχουν καταλήξει στα πρόσωπα της επόμενης σεζόν, ο 26χρονος διατηρεί την πίστη πως στο φινάλε θα ανοίξει θέση στο Μαϊάμι (κάτι που συζητιέται εδώ κι αρκετό καιρό).

Το blockbuster deal για τον Ντέιμιαν Λίλαρντ
Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Καταρχάς, να σημειώσουμε πως οι Μαϊάμι Χιτ έχουν δεκατέσσερα (14) συμβόλαια για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο κι ακόμη τέσσερα (4) για το training camp -μέσα από το οποίο είναι πολύ πιθανό να δώσουν την τελευταία θέση του ρόστερ για φέτος.
Τούτο όμως δεν σημαίνει πως τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε πως ο Πατ Ράιλι έχει βάλει στο μάτι -εδώ και καιρό- τον Ντέιμιαν Λίλαρντ, όντας διατεθειμένος να ανακατέψει πολύ την τράπουλα ώστε να πάρει τον σούπερ σταρ των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς στη Φλόριντα. Κάτι που όμως ούτε απλό ούτε εύκολο είναι.
Το αφεντικό των Μαϊάμι Χιτ γνωρίζει πως για να δελεάσει το Πόρτλαντ, θα πρέπει να δώσει πολλά από τα “ασημικά” του. Μεταξύ των οποίων ο Ντάνκαν Ρόμπινσον και ο Τάιλερ Χίρο. Αν λοιπόν, οι Μαϊάμι Χιτ καταφέρουν να ολοκληρώσουν αυτό το deal, τότε θα βρεθούν άμεσα να ψάχνουν στην αγορά για παίκτες, που μπορούν να επωμιστούν έναν σημαντικό ρόλο στο rotation, δίχως να χρειαστεί να πληρώσουν πολλά. Να κλείσουν δηλαδή συμφωνίες κατά βάση με minimum contracts.
Εδώ λοιπόν “κολλάει” το όνομα του Σβιάτοσλαβ Μίχαϊλιουκ κι η απόφασή του να περιμένει όσο χρειαστεί. Βλέπετε, στη διάρκεια της free agency, το Μαϊάμι έχασε ακόμη έναν εξαιρετικό περιφερειακό εκτελεστή (Μαξ Στρους), όπερ και σημαίνει πως το πρώτο ζητούμενο για τον Πατ Ράιλι και τον Έρικ Σπόλστρα θα είναι το σουτ. Κάτι που αποτελεί το μεγάλο “όπλο” του Σβιάτοσλαβ Μίχαϊλιουκ.
Παρένθεση. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο 26χρονος περιφερειακός δεν μπορεί να περιμένει για two-way contract, επειδή έχει ήδη κλείσει μια διετία στο ΝΒΑ και βάσει των κανονισμών, δεν δικαιούται να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Κλείνει η παρένθεση.
Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός πήρε την απόφαση να αφήσει στο συρτάρι την υπόθεση του Σβιάτοσλαβ Μίχαϊλιουκ, αναγνωρίζοντας πως πλέον δεν είχε νόημα να περιμένει άλλο. Ούτως ή άλλως, δεν μιλάμε για έναν παίκτη πάνω στον οποίο θα στηριζόταν το οικοδόμημα για το 2023/24, αλλά για κάτι… έξτρα.
Έτσι, ο Εργκίν Αταμάν θα πορευτεί με τους υπάρχοντες επτά ξένους (Λούκα Βιλντόσα, Τζέριαν Γκραντ, Μάριους Γκριγκόνις, Κάιλ Γκί, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, Αλεκσάντερ Μπαλτσερόφσκι και Ματιάς Λεσόρ), έχοντας την υποχρέωση σε κάθε αγώνα της Basket League, του Super Cup και του Κυπέλλου Ελλάδας να “κόβει” έναν εξ αυτών από τη δωδεκάδα.