Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

Το Ποδόσφαιρο – Αθλητισμός βάλσαμο στις παιδικές ψυχές
Α' Κατηγορία

Το Ποδόσφαιρο – Αθλητισμός βάλσαμο στις παιδικές ψυχές

Ο Ανδρέας Μουσκάλλης αρθρογραφεί με αφορμή την παγκόσμια μέρα παιδιού.

Αναλυτικά:

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού (01/06) καθιερώθηκε το 1925 από την Παγκόσμια Συνέλευση της Γένοβας, με κύριο στόχο την ευημερία του παιδιού.

Η παγκόσμια κοινότητα , οφείλει να σέβεται, να προστατεύει και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών: Όλα τα κράτη του κόσμου υπέγραψαν την σύμβαση για την προστασία και ευημερία του παιδιού.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, στην άναρχη, άδικη, σκληρή και απάνθρωπη εποχή, τα δικαιώματα και η  ευημερία των παιδιών καταπατούνται και εξευτελίζονται.

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις, με θύματα τα παιδιά. Τι να πρωτογράψεις και να αναφερθείς. Η πέννα σου δακρύζει,…. δεν μπορεί να περιγράψει την φρίκη και τα δεινά των παιδιών, ιδιαίτερα στις εμπόλεμες και καταπιεσμένες χώρες. Τι να πει κανείς για τα προσφυγόπουλα, τα οποία είναι στο έλεος της τύχης τους.

Ο τόπος μας, έχει πικρές και σκληρές εμπειρίες  από την προσφυγιά και το δράμα των παιδιών μας.

Ο Λεόντιος Κωστρίκκης γνωστός καθηγητής Βιολογικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου  ο οποίος το 1974 στην τουρκική εισβολή ήταν δώδεκα χρονών σε τηλεοπτική συνέντευξη του, όταν αναφέρθηκε στην μετακίνηση  με την οικογένεια του στην Ξυλοτύμπου από την Ασσια, κάτω από μια τερατσιά, λύγισε. Την μοιράστηκαν είπε, με μια άλλη οικογένεια. Τα παιδικά τραύματα  ακολουθούν όλους μας στην μετέπειτα ζωή μας. Γι’ αυτούς τους λόγους τα παιδιά πρέπει να  προστατεύονται από αρνητικές καταστάσεις και γεγονότα.

Στον τόπο μας, όμως, υπήρξαν και υπάρχουν έστω και δύσκολα, οι ευκαιρίες για τα  παιδιά και την ανέλιξη τους. Στις πλείστες χώρες του κόσμου , αυτές οι ευκαιρίες και οι συνθήκες δεν υπάρχουν. Τα  παιδιά  γεννιούνται και πεθαίνουν μακριά από τον Θεό. Φτωχά , αδικημένα χωρίς μόρφωση, χωρίς ελπίδα, χωρίς καθαρό νερό, χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, χωρίς μέλλον……. .

Στην Κύπρο , παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα , η κοινωνία είναι ευαισθητοποιημένη για τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών. Όμως οι σύγχρονες κοινωνίες οι οποίες κουβαλούν το άγχος της επιβίωσης, πρέπει καθημερινά να σκέπτονται και να ενεργούν για όλα τα παιδιά , διότι κακά τα ψέματα υπάρχουν παιδιά και στον τόπο μας που ζουν στην φτώχια, στην αποξένωση στο περιθώριο και στην ανέχεια. Μια μεγάλη διέξοδος όμως  και ένας ισχυρός τρόπος καλής παιδικής ζωής, για πλούσια και φτωχά παιδιά, είναι ο Αθλητισμός. Ο Αθλητισμός λειτουργεί σαν ένα εργαστήρι σωματικής ψυχολογικής και πνευματικής δραστηριότητας , το οποίο δημιουργεί χαρά, ικανοποίηση , αυτοπεποίθηση, κοινωνικότητα, πειθαρχία, ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη.

Διάβασα  τελευταία μια έρευνα του ΤΕΠΑΚ η οποία αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι τα σημερινά παιδιά στην Κύπρο είναι υπέρβαρα και ότι δεν ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες, αλλά ικανοποιούνται να κάθονται μπροστά από ένα υπολογιστή ή να ασχολούνται με το κινητό τους τηλέφωνο.

Οι συνήθειες  αυτές είναι πολύ βλαβερές για τα παιδιά  και οι γονείς οφείλουν να ενδιαφερθούν άμεσα και σοβαρά και να ακυρώσουν αυτή την εξάρτηση των παιδιών τους από την σύγχρονη τεχνολογία, η οποία είναι μερικές φορές ωφέλιμη, αλλά στην μεγαλύτερη της διάσταση καταστροφική.

Δεν θα ασχοληθώ με την διατροφή των παιδιών, η οποία με βάση και την έρευνα του ΤΕΠΑΚ, τα παιδιά της Κύπρου δεν τρέφονται ποιοτικά.

Ο Αθλητισμός και ιδιαίτερα ομαδικά αθλήματα, όπως είναι το Ποδόσφαιρο, είναι η απαραίτητη σωματική , πνευματική και ψυχολογική τροφή των παιδιών. Η ενασχόληση των παιδιών με το ποδόσφαιρο, σε συνδυασμό  με μια καλή αθλητική διατροφή, δημιουργεί ανθρώπους υγιείς σ΄ όλες τις διαστάσεις της.

Η δραστηριότητα των παιδιών με το ποδόσφαιρο, ίσως και να μειώνει τις αρνητικές συνέπειες μιας κακής σχετικά διατροφής. Η μη δραστηριοποίηση όμως των παιδιών με τον Αθλητισμό – Ποδόσφαιρο, σε συνδυασμό με μια κακή διατροφή και την συνεχή ενασχόληση τους με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο, είναι ένας άκρως επικίνδυνος συνδυασμός, τα αποτελέσματα του οποίου σύντομα θα διαφανούν.

Το Ποδόσφαιρο, ο Αθλητισμός δημιουργά ανθρώπους με αυτοπεποίθηση, κοινωνικούς, πειθαρχημένους , συνεπείς , υπεύθυνους , ανοικτόμυαλους, ισχυρές προσωπικότητες.

Το Ποδόσφαιρο, ο Αθλητισμός, ιδιαίτερα στα παιδιά, καλλιεργεί το αίσθημα της περηφάνιας, της αλληλεγγύης , της ομαδικότητας, της συναισθηματικής νοημοσύνης, της χαράς.

Η Κύπρος είναι ένα απέραντο ποδοσφαιρικό εργαστήρι. Υπάρχουν Ποδοσφαιρικές Ακαδημίες των ομάδων και ιδιωτικές οι οποίες εκπαιδεύουν τα παιδιά μας. Ασφαλώς τα παιδιά πληρώνουν ένα ποσό συνδρομής.

Θεωρώ αναγκαίο να τονίσω, ότι  οι υπεύθυνοι των Ακαδημιών των Συλλόγων του τόπου μας, όπως και οι Ιδιοκτήτες Ιδιωτικών Ποδοσφαιρικών Ακαδημιών, πρέπει να δείχνουν ευαισθησία, στις περιπτώσεις άπορων  και φτωχών παιδιών, που οι γονείς τους δεν μπορούν να πληρώσουν το ποσό της συνδρομής και θέλουν τα παιδιά τους, να ενταχθούν στις Ακαδημίες τους.

Είναι η χειρότερη αμαρτία, του κόσμου, όταν ένα παιδί στερείται το οργανωμένο ποδοσφαιρικό παιχνίδι, επειδή η οικογένεια του δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το εγγράψει στις Ακαδημίες. Σ’ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα, οφείλει να εμπλακεί ο Σύνδεσμος προπονητών.

Τελειώνοντας και ανακεφαλαιώνοντας επισημαίνω ακόμα μια φορά ότι ο πιο πολύτιμος ποιοτικός συνδυασμός για τα παιδιά μας είναι, η ενασχόληση με το Ποδόσφαιρο, Αθλητισμό, η σωστή ποιοτική διατροφή , τους  και η αποφυγή χρονοβόρας ενασχόλησης τους με  τον υπολογιστή , το κινητό τηλέφωνο  και με άλλα τεχνολογικά, τεχνάσματα του σύγχρονου εικονικού κόσμου.

Όταν κάποτε ένας δημοσιογράφος ρώτησε την Θεολόγο Ντόροτι Σέλε, πως θα εξηγούσε σε ένα παιδί τι είναι ευτυχία, εκείνη απάντησε: « Δεν θα του εξηγούσα . Θα του έδινα μια μπάλα να παίζει».

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ