Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

Ποδόσφαιρο: Ο βασιλιάς να ξανακαθίσει στον θρόνο του
Α' Κατηγορία

Ποδόσφαιρο: Ο βασιλιάς να ξανακαθίσει στον θρόνο του

Πολλές συζητήσεις, απόψεις γίνονται παγκόσμια, ευρωπαϊκά, στον τόπο μας για τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο λόγω της πρόσφατης διακοπής της δραστηριότητας λόγω κορωνοϊού.

Ακούσαμε απόψεις, διαβάσαμε θεωρίες, μοιραστήκαμε συμβουλές από τους επιστήμονες, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και από το εξωτερικό, στο ερώτημα αν πρέπει να ξαναξεκινήσουν τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, πότες και με ποιες προϋποθέσεις.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ερωτηματικά, διότι η ανθρωπότητα και το ποδόσφαιρο για πρώτη φορά τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοια δύσκολη κι επικίνδυνη κατάσταση. Ο κορωνοϊός βρίσκεται αόρατα ανάμεσα μας και απειλεί την καθημερινότητα μας, την πρόοδο και την ανάπτυξη μας. Πρέπει όλοι μας να λάβουμε τα μέτρα και τις προφυλάξεις μας για να αντιμετωπίσουμε αυτή την αόρατη απειλή.

Κυρίαρχος στόχος όλων μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ευημερίας των κοινωνιών. Με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, μέσα από τα χρονοδιαγράμματα δίνεται η δυνατότητα στις ποδοσφαιρικές μας ομάδες, να αρχίσουν προπονήσεις και μέσα στον Ιούνιο να ξαναξεκινήσει το πρωτάθλημα που έχει διακοπεί.

Η απόφαση ασφαλώς δεν είναι κυβερνητική όσον αφορά την επανέναρξη των πρωταθλημάτων αλλά των σωματείων μας και της ΚΟΠ.

Παρακολουθώ δηλώσεις, απόψεις, θυμούς, ειρωνείες και υπονοούμενα, αντεγκλήσεις μεταξύ των σωματείων και παραγόντων, των ποδοσφαιριστών και άλλων αρμοδίων για το σοβαρό θέμα της επανέναρξης της ποδοσφαιρικής ζωής. Είναι φυσικό για ένα θέμα και ζήτημα πρωτόγνωρο στον κόσμο και την πατρίδα μας να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Θεωρώ ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους με ηρεμία, σοβαρότητα, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα και απέραντη υπευθυνότητα. Πρέπει όλοι από κοινού να προτάξουν την σοφία τους και να βρουν τις πιο σωστές υπό τι περιστάσεις λύσεις, οι οποίες θα προστατεύουν και να θωρακίζουν το ποδόσφαιρο και τις αξίες του. Δεν πρέπει να μπαίνουν μπροστά τους σωματειακά συμφέροντα, πρόσκαιρα οικονομικά δεδομένα και οτιδήποτε άλλο το οποίο δηλητηριάζει την έννοια του ποδοσφαίρου συνολικά.

Η επιστημονική κοινότητα και η κυβέρνηση άναψαν το πράσινο φως στα σωματεία μας για να ξαναξεκινήσουν τις ποδοσφαιρικές τους δραστηριότητες. Ετοιμάστηκαν επίσης τα επιστημονικά πρωτόκολλα συμπεριφορών για τις προπονήσεις και τους επίσημους αγώνες. Δεν χρειάζεται τόση δυστοκία, μυστικισμός, ευθυνοφοβία και αναποφασιστικότητα στην λήψη των πιο λογικών για το σύνολο του ποδοσφαίρου αποφάσεων.

Η προστασία και η ασφάλεια των ποδοσφαιριστών, προπονητών, διαιτητών, υπαλλήλων και όσων εμπλέκονται στην ποδοσφαιρική διαδικασία των προπονήσεων και των αγώνων είναι αδιαπραγμάτευτες. Θα ακολουθήσουν οπωσδήποτε οι συμβουλές και οι υποδείξεις των επιστημόνων και της UEFA για την προστασία και υγεία των εμπλεκομένων.

Παραθέτω εν συντομία πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Άαρχους στην Δανία:

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας κατέδειξαν ότι εγκυμονεί μικρός κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Οι υπολογισμοί στην μελέτη που έγινε βασίζονταν στις κινήσεις των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών σε 14 αγώνες του δανέζικου πρωταθλήματος Α’κατηγορίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν ένας ποδοσφαιριστής περνά περίπου 1-1.5 λεπτό κοντά σε άλλο ποδοσφαιριστή κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης.

Ο ορισμός των επιστημόνων για να θεωρείται επαφή, χρειάζεται περισσότερο από 15 λεπτά παραμονής με ένα άτομο που είναι μολυσμένο.

Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την δοκιμασία. Και άλλα πρωταθλήματα της Ευρώπης θα ξαναξεκινήσουν την δράση τους, πάντοτε με την καθοδήγηση των επιστημόνων της κάθε χώρας και σε αυστηρά πλαίσια υγιεινής πολιτικής.

Η άμεση επανάληψη της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας συμφέρει σε όλους, ποδόσφαιρο, σωματεία, ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές, φιλάθλους, υπαλλήλους, κοινωνία..

*Οι ποδοσφαιριστές μένουν πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε μη ενεργητική αγωνιστική παρουσία. Είναι πολύ σοβαρό θέμα η παραμονή σε απραξία για 5-6 μήνες, ένα τεράστιο διάστημα.

*Επανέναρξη σημαίνει ανακούφιση από την αβεβαιότητα. Ανέβασμα ηθικού και ψυχολογίας των ποδοσφαιριστώμ προπονητών, συνεργατών αλλά και φιλάθλων.

*Αποφεύγεται η αναστάτωση και η αβεβαιότητα των ποδοσφαιρικών μας ομάδων στα θέματα των μεταγραφών, αποδεσμεύσεων και ζητημάτων οργανωτικής υφής.

*Γίνεται καλύτερος, ισορροπημένος και πιο ορθολογιστικός προγραμματισμός και για την νέα ποδοσφαιρική χρονιά από τις ομάδες μας και την ΚΟΠ.

*Η τεράστια αποχή από την δράση δημιουργεί προβλήματα φερεγγυότητας και αξιοπιστίας μεταξύ των σωματείων και των συνεργατών τους, των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, χορηγών, επιχειρηματιών, εισφορών κτλ

*Μερικά σωματεία μιλούν για οικονομική ζημιά από την επέκταση της ποδοσφαιρικής περιόδου. Δεν συμφωνώ με το εύρημα αυτό. Θεωρώ ότι οι παίκτες κατανόησαν το μεγάλο πρόβλημα των σωματείων και αποδέχθηκαν τους όρους των σωματείων. Η ΚΟΠ πρέπει να βοηθήσει τα αναξιοπαθούντα σωματεία μας για την διατήρηση τους. Η πιο μεγάλη ζημιά των σωματείων μας και του ποδοσφαίρου είναι η συνεχής αποχή και η διακοπή των ποδοσφαιρικών δρατηριοτήτων.

Αυτό το νέκρωμα σε ένα νευρωτικό, ανήσυχο, δραστήριο, δυναμικό Οργανισμό πρέπει να σταματήσει. Οι προεκτάσεις αυτής της συμπεριφοράς θα είναι δυσανάλογα αρνητικές για το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο στην Κύπρο πέρασε και περνά τεράστιες φουρτούνες… αναξιοπιστία, προκατάληψη κτλ.

Τυχόν απόφαση των σωματείον και της ΚΟΠ για πλήρη και τελειωτική διακοπή των ποδοσφαιρικών μας πρωταθλημάτων, ιδιαίτερα χωρίς επαρκή και αιριολογημένο λόγο, όπως συμβαίνει τώρα με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα φορτώσει ακόμα περισσότερα βάρη στο δύσμοιρο κυπριακό ποδόσφαιρο. Θα εκτξεύσει την προκατάληψη και την απαξίωση.

Το ποδόσφαιρο επιβίωσε και μεγαλούργησε διότι εκτός των άλλων φιλοσοφικών στοιχείων που το ακολουθούν, βαθμολογείται, αξιολογείται και εκπέμπεται δημόσια, μέσα σε ένα γήπεδο και όχι μυστικά σε ένα γραφείο, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα και στο τέλος κάθε ποδοσφαιρικής χρονιάς.

Σίγουρα η πρωτοφανής και πρωτόγνωρη πανδημία, τραυμάτισε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι και άλλοι τόσοι ακόμα παλεύουν για την ζωή τους. Η ανθρωπότητα είναι σε συναγερμό. Η ζωή όμως πρέπει να συνεχιστεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Το ποδόσφαιρο ταρακουνήθηκε από την πρωτόγνωρη αυτή περιπέτεια. Το ποδόσφαιρο ευρίσκετο στον κολοφώνα της δόξας του. Θεωρείται άτρωτο, πανίσχυρο…

Με τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές μας γρήγορα να επουλώσουμε τις πληγές μας. Επούλωση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιο πληγή. Σημαίνει ότι η πληγή δεν ρυθμίζει πια την ζωή μας.

Ανδρέας Μουσκάλλης, Προπονητής Ποδοσφαίρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ