Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

«Δεν πρέπει να αρχίσει το πρωτάθλημα της περιόδου 2020-2021, εάν…»
THINK TANK

«Δεν πρέπει να αρχίσει το πρωτάθλημα της περιόδου 2020-2021, εάν…»

Ο πρώην προπονητής, Ανδρέας Μουσκάλλης κατατέθει την άποψη του για την φετινή χρονια, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊου. Όπως τονίζει θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτη η φετινή χρονιά για να αρχίσει η επόμενη.

Αναλυτικά:

Η πρωτοφανής και πρωτόγνωρη αυτή τραγική εμπειρία με την εμφάνιση και διασπορά σ’ όλο τον κόσμο του κορωνοϊού, προβληματίζει, αναστατώνει και ακινητοποιεί σχεδόν όλα τα τμήματα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Υπάρχουν επαγγέλματα και δραστηριότητες τα οποία διεξάγονται έστω και με μειωμένη ένταση, και με μεγάλη προσοχή, διατηρώντας μέτρα υγιεινής βάσει των οδηγιών των επιστημόνων μας. Μαθήματα σ’ όλες τις βαθμίδες διεξάγονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τη λεγόμενη εξ’ αποστάσεως διδασκαλία.

Δυστυχώς το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να διεξαχθεί εξ’ αποστάσεως, ούτε μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε τεχνολογική εφαρμογή. Το ποδόσφαιρο διεξάγεται σε πραγματικό χρόνο, μέσα στο γήπεδο, με όλο το ανθρώπινο ποδοσφαιρικό προσωπικό. Γι αυτό το ποδόσφαιρο ελκύει και συγκινεί εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο. Είναι ένα άθλημα ζωντανό, άμεσο, με διαρκείς εντάσεις, συγκινήσεις και συναισθήματα.

Παρακολουθώ τις διάφορες ιδέες, εισηγήσεις και απόψεις που τίθενται για το πώς και τι θα γίνει με τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στην Ευρώπη και στην Κύπρο. Είναι γεγονός ότι πανευρωπαϊκά διεξάγονται πολλές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Η UEFA έχει πράγματι πολύ δύσκολες αποφάσεις να πάρει. Η πληθώρα των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων δυσκολεύει τις όποιες αποφάσεις της. Είμαι σίγουρος όμως ότι η σοφία των πολλών θα βρει τις πιο σωστές λύσεις.

Τώρα, πολλής θόρυβος γίνεται στην πατρίδα μας, με διάφορες απόψεις να κυκλοφορούν γύρω από τα πρωταθλήματα της περιόδου 2019-2020. Στην Κύπρο οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις είναι περιορισμένες. Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Super Cup. Είναι πιο εύκολο να αποφασισθούν τα μέτρα για την επαναλειτουργία τους. Στην Κύπρο παραμένουν για τη λήξη του πρωταθλήματος 9 αγωνιστικές. Στον θεσμό του κυπέλλου παρέμειναν 4 ομάδες, ημιτελικοί αγώνες και ο τελικός. Θεωρώ ότι υπάρχει στην Κύπρο υπό τις περιστάσεις χρόνος για να τελειώσουν οι αγωνιστικές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο.

Είναι ασφαλώς δύσκολο για την ψυχοσωματική υγεία των ποδοσφαιριστών η μεγάλη διακοπή των αγωνιστικών υποχρεώσεων τους, και η αναγκαιότητα επανάληψης και λήξης των πρωταθλημάτων με τις ομάδες τους. Εξ’ άλλου σε πλείστες τόσες χώρες της Ευρώπης οι ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν προετοιμαστικές περιόδους.

Είναι γεγονός ότι είναι μια πρωτοφανής και πρωτόγνωρη κατάσταση που ζει όλος ο πλανήτης. Εμπειρίες υπάρχουν, όμως μια τέτοια παγκόσμια εμπειρία πρώτη φορά αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος, και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο. Τα σωματεία στην Κύπρο καλούνται με ηρεμία, ψυχραιμία, σοβαρότητα, αλληλεγγύη, ευαισθησία, δικαιοσύνη και υπευθυνότητα να αποφασίσουν για τα εγχώρια πρωταθλήματα.

Οι προπονητές με τις γνώσεις, την εμπειρία και το ένστικτο τους, διότι αναφερόμαστε για πρωτόγνωρη κατάσταση, να προετοιμάσουν τους ποδοσφαιριστές τους, όταν θα λήξει ο συναγερμός της πανδημίας, πάντοτε με σεβασμό στην σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία των αθλητών μας.

Η προετοιμασία με την αφύσικη αυτή χρονολογική και αγωνιστική δομή χρειάζεται μεγάλη προσοχή και παρατηρητικότητα. Υπάρχουν οι γυμναστές και το ποδοσφαιρικό προσωπικό το οποίο θα βοηθήσει σ’ αυτό τον τομέα. Σωματική, ψυχολογική, πνευματική και αγωνιστική προετοιμασία. Ασφαλώς και αλλάζει ο βιορυθμός των αθλητών. Όμως η προσαρμογή εύκολα θα επανέλθει. Απαραίτητα χρειάζεται χρόνος ξεκούρασης. Αυτό το στοιχείο είναι το πιο σημαντικό. Και θεωρώ ότι υπάρχει αρκετός χρόνος ξεκούρασης και προετοιμασίας και να τελειώσουν οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στον τόπο μας, και να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο.

Τα πρωταθλήματα αρχίζουν και τελειώνουν μέσα στα γήπεδα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και τις τωρινές. Η πανδημία θα περάσει και θα αρχίσει η ειδική προετοιμασία των ομάδων μας, για να συνεχισθούν τα πρωταθλήματα μας της ποδοσφαιρικής περιόδου 2019–2020. Χωρίς να τελειώσουν αυτά, δεν πρέπει να αρχίσει το πρωτάθλημα της περιόδου 2020-2021. Τελειώνει το πρωτάθλημα 2019-2020, σε οποιοδήποτε χρόνο, και προετοιμάζεται χρονολογικά η νέα ποδοσφαιρική περίοδος 2020-2021 χωρίς να διακινδυνέψουμε την υγεία των αθλητών. Χρόνος υπάρχει και για ξεκούραση των ποδοσφαιριστών αλλά και για διαφοροποίηση των αγωνιστικών δεδομένων.

Στην Κύπρο, είναι γεγονός, η ζέστη είναι ανυπόφορη. Όμως οι αγώνες την νύχτα δίδουν κάποια λύση στο θέμα αυτό. Μπορούν να διεξάγονται 2 αγώνες τη βδομάδα, αν παραστεί η αναγκαιότητα λόγω έλλειψης χρόνου. Στην Κύπρο μας υπάρχει η δυνατότητα λόγω κλιματικών συνθηκών να διεξάγονται ποδοσφαιρικές και αθλητικές διοργανώσεις κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι η κατανομή αυτού του χρόνου με σοφία, προς όφελος των αθλητών, των ομάδων και του ποδοσφαίρου γενικότερα. Ασφαλώς, για να μην διακινδυνεύει η υγεία των ποδοσφαιριστών και της κοινωνίας, με την διεξαγωγή αγώνων χωρίς την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ