Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Σε κρίσιμη κατάσταση η Κύπρος – (Όλα τα μέτρα στη χώρα) (37)
Ű߳ꥸ破ﵠﵱ㯽 գ埡򠐡﫜ꧠ󴯠ʝǬ属󩡲 ͯ󧫥ߡ򠨊.Ǯͮ) "͟꯲ ʯﲢ, ĥᠳ0 ɡ񟯵 2017. ԯ ʮǮͮ ᰯߴ᩠᰼ 6 ﱼ, 鳼㥩᩠3 婡, ݷ婠󵭯멪ޠ尩顠4.000 , 䵭ᬩ꼴紡򠠴5 ꫩ ꡩ 埭᩠᭡𼳰᳴ݱﲠϣ꯫꯽ ͯ󯪯쥟ﵠh签Ϡ㩯򠓜⢡򢮠Ӵ壜楴᩠󴯠𱾧㪯믣骼 ͯ󯪯쥟ﵠɊ`"å񣩯򠠃孭笡 (尟 菉󹰟ﵠꡩ С񜳷ﵠ𫧳߯粠˥宜Ჩ 𯟯 쥠ᴯ伴糧 ̡񩜭 ˜ ᭡꡴ᳪ嵜󴧪堪᩠宯𫟳. Ӵ.Ǯͮ "͟꯲ ʯﲢ 褐᳨孥߲ ܫ믭󥠷笥鯨屡𥟥򠞠尥좜󥩲 ꡩ 𡟱ޱ鯠ߤ顠笝񡮠 ũ䩪 ݭ䩡蝴婠3 ﵱ㩪ݲ ៨ﵳ岠ꡩ ݷ婠䵭ᬩ꼴紡 45 ꫩ, 媠ﰯ߹6 ꫟ 宵𧱥 﫯㩪イ ᳨孥߲ С诫꯽ ԯ읡 𯵠ﵭ 鯨屡𥟡򠪡頱9 ꫟ 宵𧱥 ᳨孥߲ ץ鱯꯽ ԯ읡. (EUROKINISSI/ÉM͇ӠЁ́ÏЏՋϓ)
Futsal

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Σε κρίσιμη κατάσταση η Κύπρος – (Όλα τα μέτρα στη χώρα) (37)

Fonbet Powers you up! Πάρε το Powerbank σου τώρα!

Ο κορωνοϊός βασανίζει την Κύπρο εδώ και τρεις πλέον εβδομάδες. Φτάσαμε στα 241 (214 ελεύθερες περιοχές + 64 κατεχόμενα) κρούσματα με 7 (6 ελεύθερες περιοχές +1 κατεχόμενα) νεκρούς και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση.

Επαναλαμβάνουμε ότι χρειάζεται περισσότερη υπακοή, πειθαρχία και προσοχή στις υποδείξεις και τις οδηγίες που έχουν δοθεί.

Δεν χωρά σίγουρα πανικός και ταραχή. Χρειάζεται ψυχραιμία, προσοχή και απόλυτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και των προληπτικών μέτρων.

Διαβάστε επίσης: ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Σε κρίσιμη κατάσταση η Κύπρος – (Όλα τα μέτρα στη χώρα) (34)

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Σε κρίσιμη κατάσταση η Κύπρος – (Όλα τα μέτρα στη χώρα) (35)

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Σε κρίσιμη κατάσταση η Κύπρος – (Όλα τα μέτρα στη χώρα) (36)

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ:

Το βράδυ της Παρασκευής (13/03) δόθηκε το πρώτο έκτακτο διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κυπριακό λαό για τα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν και την κατάσταση στην Κύπρο.

Tο Σάββατο (14/03) πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη μεταξύ Υπουγείου Παιδείας και αρμόδιων εκπαιδευτικών οργανώσεων με ενισχυμένα μέτρα κατά το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων.

Μετά από άσκηση κοινωνικής πίεσης, την Κυριακή (15/03) ανακοινώθηκε και το γενικό lock-down και νέο ενισχυμένο πακέτο μέτρων πρόληψης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αργά την Κυριακή (15/03) ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απευθύνθηκε και στους πιστούς προτρέποντας σε αποχή από τους εκκλησιασμούς τουλάχιστον μέχρι τις 10 Απριλίου.

Τη Δευτέρα (16/03) συνήλθε με τηλεδιάσκεψη το Eurogroup για να επανεξετάσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε και τις επιπτώσεις στην οικονομία τους προτείνοντας κλείσιμο όλων των συνόρων, ενώ την Τρίτη (17/03) πραγματοποιήθηκε και η τηλεδιάσκεψη της ΟΥΕΦΑ με τα 55 μέλη για τις δικές της κρίσιμες αποφάσεις, ακυρώνοντας το Euro2020 και αναστέλλοντας όλες τις διοργανώσεις της μέχρι νεωτέρας.

To βράδυ της Τρίτης (17/03) η Διυπουργική Επιτροπή επίσπευσε την αυστηρότητα των μέτρων, με τον Νίκο Αναστασιάδη να στέλνει νέο μήνυμα υπό το σύνθημα «Μείνε Σπίτι-Σώσε Ζωές».

Tην Τετάρτη (18/03) πραγματοποιήθηκε νέο έκτακτο μαραθώνιο Υπουργικό Συμβούλιο με τα μέτρα να ενισχύονται και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να δηλώνει ότι δεν αποκλείεται έκδοση διατάγματος απαγόρευσης πλήρης κυκλοφορίας εάν δεν υπάρξει πειθαρχία.

Το πρωί της Πέμπτης (19/03) η επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 78 (50 ελεύθερες περιοχές, 28 κατεχόμενα).  Το Συμβούλιο Αρχηγών και πολιτικών κομμάτων συνήλθε ξανά έκτακτα από το πρωί της Πέμπτης (19/03) στο Προεδρικό Μέγαρο με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατά το Συμβούλιο Αρχηγών αποκλείστηκε το σενάριο πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας και ανακοινώθηκαν επιπλέον μέτρα. Ακολούθησε SMS από την κυπριακή κυβέρνηση προς όλους τους Κύπριους πολίτες εκπέμποντας σήμα SOS για την κρισιμότητα της κατάστασης.

Το πρωί της Παρασκευής (20/03) η επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 100 (67 ελεύθερες περιοχές, 33 κατεχόμενα).

Στις 10:30 πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο για επανεξέταση της κατάστασης. Ακολούθως απευθύνθηκε στους Κύπριους πολίτες τόσο ο Υπουργός Υγείας, όσο και ο Υπουργός Μεταφορών.

Το Σάββατο (21/03) εφαρμόστηκαν νέα μέτρα για Φαρμακεία και Υπεραγορές. Το απόγευμα του Σαββάτου (21/03) η επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 119 (84 ελεύθερες περιοχές, 35 κατεχόμενα).

Το πρωί της Κυριακής (22/03) ξύπνησε με τον απολογισμό να μετρά και 1 νεκρό. Ακολούθησε η ανακοίνωση απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Ελλάδα από τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη που ενέτειναν και τις σκέψεις για το ίδιο και στην κυπριακή κυβέρνηση

Το πρωί της Δευτέρας (23/03) η επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 133 (95 ελεύθερες περιοχές, 38 κατεχόμενα) με 1 νεκρό. Στις 20:30 το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με νέο διάγγελμα προς τους Κύπριους πολίτες ανακοίνωσε νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων και απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων.

Το πρωί της Τρίτης (24/03) ξύπνησε με τον επίσημο απολογισμό στην Κύπρο να μετά 156 (116 ελεύθερες περιοχές + 40 κατεχόμενα) κρούσματα με 1 νεκρό. Ακολούθως, στις 18:00 εφαρμόστηκε το διάταγμα περιορισμού κυκλοφορίας και περιττών μετακινήσεων, ενώ ανακοινώθηκαν ακόμη 2 νεκροί.

Το απόγευμα της Τετάρτης (25/03) η επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 176 (132 ελεύθερες περιοχές + 44 κατεχόμενα) κρούσματα με 3 νεκρούς.

Την Πέμπτη (26/03) ανακοινώθηκαν επιπλέον μέτρα στήριξης της κυπριακής οικονομίας από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως και αναθεωρημένα μέτρα σε σχέση με την κυκλοφορία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το απόγευμα η επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 202 (146 ελεύθερες περιοχές + 56 κατεχόμενα) κρούσματα με 3 νεκρούς.

Την Παρασκευή (27/03) επιτεύχθηκε συμφωνία με την κυβέρνηση του Ισραήλ για παραχώρηση 50 αναπνευστήρων στην Κύπρο. Το απόγευμα η επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 223 (162 ελεύθερες περιοχές + 61 κατεχόμενα) κρούσματα με 5 νεκρούς.

Το απόγευμα του Σαββάτου (28/03) η επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 241 (179 ελεύθερες περιοχές + 62 κατεχόμενα) κρούσματα με 5 νεκρούς. Αργότερα ψηφίστηκαν με τηλεδιάσκεψη από τους Βουλευτές τα νομοσχέδια για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ κατέφθασε και η βοήθεια από το Ισραήλ.

Το πρωί της Κυριακής (29/03) ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών και τα μέτρα στήριξης των Κυπρίων φοιτητών του εξωτερικού. Στη συνέχεια ψηφίστηκαν εκ νέου νομοσχέδια από τους Βουλευτές για την στήριξη της οικονομίας, ενώ οι καταγγελίες για απειθαρχία πολιτών στα απαγορευτικά διατάγματα μετακίνησεις είχαν σύμφωνα με την Αστυνομία αυξητική τάση. Το απόγευμα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 241 (214 ελεύθερες περιοχές + 64 κατεχόμενα) κρούσματα με 7 (6 ελεύθερες περιοχές +1 κατεχόμενα) νεκρούς.

Το απόγευμα της Δευτέρας (30/03) ανακοινώθηκαν νέα και πιο αυστηρά μέτρα από το Υπουργείο Υγείας, λόγω αυξημένων φαινομένων απειθαρχίας και ανυπακοής.

Ο Γολγοθάς συνεχίζεται…

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

***Ανανεώνεται***

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα, για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση του ιού #COVID19 και για την προστασία των πολιτών.

Τα νέα μέτρα έχουν ισχύ από αύριο, 31 Μαρτίου 2020 στις 06.00 π.μ.»

— 

«Νέα πιο αυστηρά μέτρα θα ισχύουν από τις 06.00 π.μ της 31ης Μαρτίου 2020, στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα:

Απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην οικία που δεν μένουν μόνιμα στο σπίτι.
Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9:00 μ.μ μέχρι της 06.00 π.μ τις καθημερινές, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, πλην όσων κατέχουν τα έντυπα Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου (έντυπο Α).
Μόνο μια φορά την ημέρα θα μπορούν οι πολίτες να βγουν έξω από το σπίτι τους, όποτε το (Έντυπο Β’ ) δήλωση κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης πολιτών θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια φορά την ημέρα.
Η σχετική δήλωση κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης πολιτών (Έντυπο Β’) θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο από πρόσωπα 65 ετών και άνω, οι υπόλοιποι θα χρησιμοποιούν το SMS (8998) για την μετακίνηση τους.
΄Ολα κλειστά την Κυριακή!

5. Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεωπολεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγορές, κάβες), θα παραμείνουν κλειστές την Κυριακή.

Επίσης, σύμφωνα με τον Υπουργό θα εκδοθεί διάταγμα που καθορίζει τα εξής

Δικαίωμα εισόδου στην χώρα χωρίς πιστοποιητικό έχουν:

α) όσοι μετέβησαν στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους

β) είναι φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Τα άτομα αυτά θα τίθενται υπό περιορισμό 14 ημερών.

Αυξάνεται η ποινή για όσους παραβιάζουν το διάταγμα από 150 Ευρώ σε 300

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 06.00 π.μ της 31ης Μαρτίου 2020».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ