Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

ΑΡΘΡΟ: Ποδόσφαιρο και Κορωνοϊός
Α' Κατηγορία

ΑΡΘΡΟ: Ποδόσφαιρο και Κορωνοϊός

Την άποψή του για την δύσκολη κατάταση που βιώνει η Κύπρος καταθέτει με αρθρογραφία του ο ιστορικός προπονητής και πρώην βουλευτής, Ανδρέας Μουσκάλλης.

Διαβάστε επίσης: Η μοναξιά του προπονητή… ποδοσφαίρου

Κυπριακό Ποδόσφαιρο: Από τον ερασιτεχνισμό στον επαγγελματισμό

ΑΡΘΡΟ: Το ποδόσφαιρο αποτελεί αντανάκλαση της κοινωνίας 

ΑΡΘΡΟ: Ιστορικός σταθμός η συμφωνία για ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας

Ποδόσφαιρο και Κορονοϊος – Ιδέες , Σκέψεις, Εισηγήσεις

Η πανδημία του Κορονοϊου εξαπλώθηκε σ’ όλα τα πλάτη και μήκη της ανθρωπότητας. Ο αόρατος αυτός εχθρός προκαλεί άγχος , πανικό, φόβο , θλίψη και κατάθλιψη. Ο τόπος μας δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σ’ αυτή την Παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού.

Ακολουθώντας τις οδηγίες της Κυβέρνησης η ΚΟΠ αποφάσισε πολύ σωστά την διακοπή όλων των ποδοσφαιρικών επίσημων και ανεπίσημων εκδηλώσεων μέχρι νεωτέρας. Η Κύπρος  ολόκληρη βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και εμπειρία. Από το 1974 έχουμε να αισθανθούμε τόσο ομαδικό φόβο , ανασφάλεια, αβεβαιότητα, θλίψη , πανικό . Και το 2013  ανανεώσαμε με την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, τον φόβο , την αβεβαιότητα και θλίψη.

Η τεράστια κρίση με την πανδημία θεωρώ ότι για την Κύπρο μας, συμπληρώνει  μια εικοσαετία έντονων συναισθημάτων και  μοναδικής φόρτωσης. Χρηματιστήριο, παγκόσμια και εγχώρια Οικονομική Κρίση. Κούρεμα Τραπεζικών , καταθέσεων. Αυτές οι κρίσεις φόρτωσαν τους Κυπρίους με  φόβο , αβεβαιότητα, άγχος, θλίψη, ανασφάλεια.

Συμφωνώ ότι η Υγειονομική αυτή κρίση κρίνεται με διαφορετικές διαστάσεις και προσεγγίσεις από τις προηγούμενες Οικονομικές Κρίσεις. Όμως και οι προηγούμενες κρίσεις, θυμηθείτε, στρέψετε το μυαλό σας πίσω στις εποχές εκείνες, μας ταρακούνησαν με το μέγεθος και τα αποτελέσματα τους.

Ο φόβος , η απελπισία, το άγχος, η αβεβαιότητα , η ανασφάλεια για το μέλλον και των ιδίων και των   οικογενειών τους  της πατρίδας μας ήταν διάχυτες σ’ όλη την κοινωνία.

Μπορεί οι άνθρωποι να μην πέθαναν. Όμως πεθαίνουν κάθε μέρα φορτωμένοι με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Είναι αποδεκτό στο ποδόσφαιρο , γενικά στον Αθλητισμό, ότι οι επιτυχίες επιτυγχάνοντα κυρίως με την ατομική  πειθαρχία / αυτοπειθαρχία. Χωρίς την ατομική πειθαρχία δεν μπορείς οπωσδήποτε να κτίσεις  και ομαδική πειθαρχία. Και αντίθετα η ατομική απειθαρχία καταστρέφει και κατακρημνίζει την ομαδική πειθαρχία, η οποία είναι ο θεμελιός της επιτυχίας και της επίτευξης του προσδοκώμενου σκοπού και στόχου.

Το Ποδόσφαιρο και η βασική συνισταμένη του η πειθαρχία, μας δείχνει τον σωστό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και σ’ αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.

Ο κάθε ένας από εμάς αποτελεί μέλος της ομάδας της Κύπρου  και υπακούει στις εντολές και υποδείξεις των  υπευθύνων προπονητών. Από την ατομική συμπεριφορά και την πειθαρχία μας θα κτίσουμε μια ομαδική συμπεριφορά και πειθαρχία, ταυτόχρονα δε οικοδομώντας ένα τοίχο προστασίας από τον αόρατο  αντίπαλο της ομάδας μας , της Κύπρου μας, των παιδιών μας, των γονιών μας, των παππούδων και γιαγιάδων μας.

Θεωρώ ότι όλοι μας θέλουμε να ξεπεράσουμε γρήγορα τον αόρατο, αυτό εχθρό , που δηλητηριάζει την ζωή μας και σκοτώνει τους ανθρώπους μας.

Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να βοηθήσει στην εξαφάνιση του αόρατου αντιπάλου, με την πειθαρχία/αυτοπειθαρχία και την υπεύθυνη συμπεριφορά μας . Όσο πιο  γρήγορα τελειώσουμε με αυτή την κοροναϊκή μόλυνση, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσουν οι ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις εγχώρια και Πανευρωπαϊκά …..  Εθελοντικά και υπεύθυνα περιοριζόμαστε στο σπίτι μας. Μένουμε στο σπίτι μας …. Μόνο έτσι και η ζωή θα ξαναρχίσει τους ρυθμούς της.

Δεν είναι σύνθημα. Είναι υπευθυνότητα και μια υπερβολική ευθύνη που έχουμε έναντι της ομάδας μας, των πολιτών αυτής της πατρίδας, της κοινωνίας μας.

Μένουμε στο σπίτι μας, αποφεύγοντας τις κοινωνικές συναθροίσεις και συναντήσεις , τις άσκοπες περιηγήσεις και τις εγωιστικές μας συνήθειες , οι οποίες βοηθούν τα μέγιστα στην εξάπλωση και διαιώνιση  του. Τι θα κάνουμε στο  σπίτι έγκλειστοι; Μα δεν είμαστε έγκλειστοι. Είμαστε ελεύθεροι, έχουμε τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο για να ξεκουραστούμε, να διαβάσουμε , να δούμε ποιοτικά έργα στην τηλεόραση. Να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο αυτό για να επανενώσουμε την οικογένεια. Να  συλλογισθούμε και να ξαναδούμε τον εαυτό μας μέσα από αυτή την κρίση. Να κάμουμε μια ενδοσκόπηση πνευματική, ψυχολογική, κοινωνική.

Να παρακολουθούμε παλαιούς ποδοσφαιρικούς αγώνες , ψυχαγωγικά παιχνίδια, ποιοτικές κωμωδίες. Να επικοινωνούμε με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά.

Ο πατέρας μου συχνά έλεγε της μάνας μου, στις μεγάλες δυσκολίες τους « Κυριακού και αυτό θα περάσει». Και ο Κορονοϊός θα περάσει και θα αποτελεί μια πικρή , θλιβερή ανάμνηση, όπως τόσες άλλες που βιώσαμε. Χρειάζεται υπομονή, ψυχραιμία , υπομονή , υπομονή…….

Θυμούμαι την Τουρκική Εισβολή και το ξεριζωμό μας. Την παραμονή μας στα αντίσκηνα , μέσα σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Και πάλιν  τότε ο φόβος , αβεβαιότητα, θλίψη, πανικός. Και πάλιν τότε εθελοντικά, αναγκαστικός εγκλεισμός και μάλιστα σε ξένα μέρη. Κύριος στόχος όλων μας η επιβίωση.

Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος και  σύντροφος  του ανθρώπου. Σε δύσκολες στιγμές χρειάζεται ψυχραιμία, ηρεμία, πειθαρχία,  αυτοσυγκέντρωση, έλεγχος , αλληλεγγύη. Χρειάζεται όλοι μας να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα και σοβαρά , με αλληλεγγύη , κοινωνική πειθαρχία και ευαισθησία. Η νίκη κατά της κατάρας του Κορονοϊού , εξαρτάται από εμάς. Από τις συμπεριφορές και τις πράξεις μας.

Ολοι εμείς πρέπει να συμπορευθούμε υπεύθυνα στις υποδείξεις των επιστημόνων μας, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, μαζί με το ιατρικό παραϊατρικό και άλλο προσωπικό των νοσοκομείων και των ιατρείων μας, ανώνυμο και επώνυμο.

Αυτούς όλους πρέπει και  οφείλουμε πιστά να τους βοηθήσουμε με την ατομική και ομαδική μας συμπεριφορά να νικήσουν το συντομότερο δυνατό τον αόρατο αλλά επικίνδυνο αυτό αντίπαλο.

Ευχαριστούμε όλους αυτούς που μέρα και νύκτα αγωνίζονται στην εμπροσθοφυλακή αυτής της μεγάλης μάχης  για να σώζουν ζωές και για να προστατεύουν τη δημόσια υγεία.

Επίσης ευχαριστίες και στην δημοσιογραφική οικογένεια γιατί μας δίδει συνεχή στοιχεία και πληροφορίες σε πολύ δύσκολες γι’ αυτούς συνθήκες.

Από το σπίτι μας που μένουμε, σηκωνόσαστε από τις καρέκλες και τις πολυθρόνες μας και τους χειροκροτούμε………

 

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

22 Μαρτίου 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ