Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

ΑΡΘΡΟ: Το ποδόσφαιρο αποτελεί αντανάκλαση της κοινωνίας
Α' Κατηγορία

ΑΡΘΡΟ: Το ποδόσφαιρο αποτελεί αντανάκλαση της κοινωνίας

Το κυπριακό ποδόσφαιρο διανύει το τελευταίο διάτημα ένα νέο Γολγοθά και ο ιστορικός προπονητής και πρώην βουλευτής, Ανδρέας Μουσκάλλης, καταθέτει εκ νέου τις δικές του σκέψεις, ιδέες και εισηγήσεις.

Διαβάστε επίσης: 25 χρόνια ΑΕΚ: Εμπειρίες για τα πρώτα βήματα της νέας οντότητας

 Η ασφαλέστερη μέθοδος διατήρησης και αύξησης της απόδοσης ποδοσφαιριστών

Η μοναξιά του προπονητή… ποδοσφαίρου

Κυπριακό Ποδόσφαιρο: Από τον ερασιτεχνισμό στον επαγγελματισμό

Το Ποδόσφαιρο είναι η αντανάκλαση της ίδιας της κοινωνίας.

————————————————————————————

Το Κυπριακό Ποδόσφαιρο πέρασε διάφορες φάσεις από την καθιέρωση του, περίπου το 1900.

Από τον ερασιτεχνισμό μεταπήδησε στον ημιεπαγγελματισμό. Αυτές οι φάσεις διήρκησαν αρκετά ομολογουμένως χρόνια. Πέρασαν και έγραψαν ιστορία πολλοί ποδοσφαιριστές, οι πλείστοι Κύπριοι και μερικοί μόνο ξένοι. Πολλοί προπονητές.

Σ’ αυτές τις δύο μακρές ποδοσφαιρικές περιόδους, πρωταγωνιστούσαν μόνο μερικές ομάδες, οι οποίες είχαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές και δυναμική, οικονομικά μέσα , υποδομή και φιλάθλους.

Πριν ελάχιστα μόνο χρόνια, μετά την είσοδο της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004, δειλά –δειλά το ποδόσφαιρο της Κύπρου, νομοτελειακά μπαίνει στον επαγγελματισμό. Στην αρχή μερικές ομάδες και τώρα μιλούμε για όλες τις ομάδες που εργάζονται επαγγελματικά.

Είναι γεγονός ότι το χρονικό αυτό διάστημα, της μετάβασης στον επαγγελματισμό από τον ερασιτεχνισμό, είναι ενδιαφέρον σημαντικό αλλά και επικίνδυνο.

Θέλω να τονίσω  ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη επαγγελματική υποδομή και συνείδηση, στην υιοθέτηση ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η δημιουργία μιας επαγγελματικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας, αποτελεί προτεραιότητα. Οι ποδοσφαιρικοί θεσμοί, σωματεία, προπονητές, διαιτητές, ποδοσφαιριστές , φίλαθλοι, κράτος, οφείλουν να σκέφτονται , αποφασίζουν και να δρουν επαγγελματικά και σύγχρονα . Δεν αρκεί  μόνο η αγάπη για το ποδόσφαιρο. Χρειάζονται πάρα πολλές αρετές για να κτίσεις επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, από την βάση μέχρι την κορυφή , πρέπει να ευφορούνται από μια φιλοσοφική σχέση με αυτό,  από μια πραγματική αγάπη και αφοσίωση και όχι από καιροσκοπισμό και αλλότρια συμφέροντα.

Το Ποδόσφαιρο μας και δη το επαγγελματικό , για το οποίο ξοδεύονται πάρα πολλά χρήματα, οφείλει να αποβάλει άμεσα τις νοοτροπίες στρεβλώσεις και παθογένειες του παρελθόντος, να εξυγιανθεί και να μεταβεί στην νέα  εποχή με αξιώσεις και προοπτική.

Το Ποδόσφαιρο σε κάθε χώρα, αντανακλά την κοινωνία της και το επίπεδο της, στην μόρφωση και τον πολιτισμό. Στην ευγένεια των συναισθημάτων τους και στην κουλτούρα διαμόρφωσης ενός μέλλοντος καλύτερου από  το προηγούμενο. Το Ποδόσφαιρο σε κάθε χώρα αποτελεί μέρος της ίδιας της Ιστορίας της και των χαρακτηριστικών της.

Είναι γεγονός ότι χρειάζεται να διανυθεί αρκετός ακόμα δρόμος, μέχρι να φθάσουμε, στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και τούτο δεν εξαρτάται από δράσεις ξεχωριστές και μεμονωμένες. Απαιτείται σχεδιασμός, ομαδική δουλειά, συναίνεση , προγραμματισμός, πραγματικός επαγγελματισμός σ’ όλα τα επίπεδα, καλή οργάνωση , παιδεία, αποφασιστικότητα.

Η προκατάληψη, ο κακός αυτός σύντροφος και τροχοπέδη στην ανάπτυξη και  την πρόοδο του Ποδοσφαίρου μας, πρέπει να εξοστρακισθεί. Και για να γίνει τούτο, πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη σ’ όλα τα πλάτη και μήκη του ποδοσφαιρικού μας οικοδομήματος. Για να πεισθεί  ο κόσμος, οι φίλαθλοι ότι υπάρχει πράγματι , ακριβοδικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο, πρέπει όλοι οι ποδοσφαιρικοί φορείς να ενεργούν και να αποφασίζουν δίκαια και  όχι αλάνθαστα. Διότι κανένας δεν είναι αλάνθαστος.

Τους φιλάθλους θα εμπνεύσουν ηγέτες αδιάφθοροι, ειλικρινείς , γνώστες του αντικειμένου με Ιδέες και φαντασία και με μια απεριόριστη ανιδιοτελή αγάπη για το Ποδόσφαιρο και ότι αυτό πρεσβεύει.

Οι Κύπριοι είναι λάτρεις του ποδοσφαίρου. Θεωρώ ότι αγαπούν με πάθος το ποδόσφαιρο και τις Αξίες του . Χρηματοδότησαν για τόσα χρόνια και χρηματοδοτούν το ποδόσφαιρο μας. Μεγάλο μέρος της ψυχαγωγίας τους, καταλαμβάνει το ποδόσφαιρο. Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω  ότι παρακολουθούν πλέον ποδοσφαιρικούς αγώνες, οικογένειες, γυναίκες , νέοι και νέες, παιδιά. Αυτή η μάζα των ανθρώπων θα αποτελεί τους νέους διαχρονικούς φιλάθλους.

Ποδόσφαιρο χωρίς φιλάθλους δεν είναι ποδόσφαιρο. Είναι προπόνηση, χωρίς ενθουσιασμό, ανταγωνισμό και ερεθίσματα.

Είμαι πάντα αισιόδοξος και οραματιστής. Πιστεύω στο Ποδόσφαιρο και  στις Αξίες του. Το Ποδόσφαιρο δίδει στους ανθρώπους χαρά, κοινωνικοποίηση, ελευθερία , αυτοπεποίθηση. Οφείλουμε όλοι να το προστατεύσουμε και να το αναπτύξουμε. Σωστά και μελετημένα. Έντιμα και  με καθαρότητα. Με πλατειά σκέψη και Ιδέες και όχι συμφεροντολογικά και ωφελιμιστικά. Μα πάνω απ’ όλα το ποδόσφαιρο χρειάζεται ηγέτες. Ηγέτες σ’ όλες τις εκφράσεις του . Αδιάφθορους , ανιδιοτελείς, ειλικρινείς. Ηγέτες χωρίς συμβιβασμούς και οπισθοδρομήσεις.

Ηγέτες με την διαχρονική έξωθεν καλή μαρτυρία για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα τους. Ηγέτες που πάνω απ’ όλα αποδειγμένα να θέτουν το καλό του Ποδοσφαίρου και όχι του εαυτού τους ή των προσωπικών συμφερόντων τους.

Ηγέτες  χωρίς τάτσες οι οποίοι να εμπνέουν εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι το κυρίαρχο στοιχείο πάταξης της προκατάληψης.

Το Κυπριακό Ποδόσφαιρο χρειάζεται άμεσα ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και εξυγίανση. Είναι ενθαρρυντικό ότι μερικοί παράγοντες  , προπονητές , ποδοσφαιριστές  προσπαθούν  για την αναβάθμιση και  πρόοδο του.

Το κοινωνικό αγαθό  που λέγεται  ποδόσφαιρο πρέπει να αναγεννηθεί στο τόπο μας. Δεν πρέπει να νικήσουν οι δολιοφθορείς του.

Στο ποδόσφαιρο συνυπάρχει ο ρομαντισμός και τα συναισθήματα. Ο επαγγελματισμός και τα οικονομικά δεν πρέπει να αφαιρούν την πρωταρχική του ουσία και κατασκευαστική ύλη, τα συναισθήματα που αναδύει μέσα από την φιλοσοφία και το όραμα και τα μηνύματα του. Ας μην αφήσουμε τους κακοποιούς , να μας αφήσουν ένα ποδόσφαιρο χωρίς ψυχή και Αξίες. Ένα ποδόσφαιρο της ελίτ της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

24 Ιανουαρίου 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ