ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Το 2013 πέθανε ο Γλαύκος Κληρίδης

Σαν σήμερα στις 15 Νοεμβρίου 2013 έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της νεότερης ιστορίας του κυπριακού Ελληνισμού.

Διαβάστε επίσης: Έξι χρόνια χωρίς το Γλαύκο Κληρίδη

ΣΧΟΛΙΟ: Αν ζούσε ο Γλαύκος Κληρίδης…

Πέντε χρόνια χωρίς το Γλαύκο Κληρίδη… (pics)

Ο Γλαύκος Κληρίδης σε ηλικία 94 ετών και ανήμερα της επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, έφευγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη ιστορία και γερές παρακαταθήκες για τις μέλλουσες γενεές πολιτευόμενων προσώπων.

Για την ιστορία, σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής και της πορείας του αποτελούν:

Η συμμετοχή του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως πιλότος της RAF και η αιχμαλωσία του από τους Γερμανούς, η συμμετοχή του στον αγώνα της ΕΟΚΑ με το ψευδώνυμο «Υπερείδης» ως νομικός υπερασπιζόμενος αγωνιστές, η διαφωνία του με τον πατέρα του και η στήριξη του Αρχ. Μακαρίου Γ’ στις πρώτες προεδρικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επιλογή του ως Υπουργός Δικαιοσύνης στα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου κράτους, η ίδρυση του Ενιαίου Κόμματος το 1969, η εκλογή του ως βουλευτής πριν και μετά τα γεγονότα του 1974, η εκλογή του ως Πρόεδρος της Βουλής μέχρι το 1976, η προσωρινή ανάληψη καθηκόντων Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 1974, η ίδρυση του ΔΗΣΥ το 1976, η εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1993 και το 1998, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε και η τοποθέτησή του στο δημοψήφισμα του 2004 για το Σχέδιο Ανάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σεζόν 2013-14 η ΚΟΠ αποφάσισε όπως αφιερώσει το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας στη μνήμη του.