Συστάσεις προς ευάλωτες ομάδες και εργοδότες λόγω υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης στην ατμόσφαιρα

Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι εργοδότες, προστίθεται, πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους τους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Ενημερωτικά, οι τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν την Τρίτη στις 8:00 π.μ. ήταν 137   μg/m3 στη Λευκωσία, 108   μg/m3 στη Λεμεσός, 71   μg/m3 στη Λάρνακα, 68   μg/m3 στην Πάφο, 35   μg/m3 στο Παραλίμνι, 43   μg/m3 στο Ζύγι και 26   μg/m3 στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου.