Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

DRONE: Δημοσιογραφικές Διασκέψεις… μια νέα προσέγγιση
Drone

DRONE: Δημοσιογραφικές Διασκέψεις… μια νέα προσέγγιση

Πλησιάζουμε σιγά-σιγά στο 2020 και οι σκέψεις για κλείσιμο της στήλης «DRONE» και αντικατάστασή της με κάτι καινούργιο από πλευράς μας πληθαίνουν. Άλλωστε το καθήκον της το έχει πράξει σε πολλούς τομείς και πλέον θα πρέπει να αρχίζει και αυτή να αλλάζει και να δυναμώνει.

Διαβάστε επίσης: DRONE: Πολύ μπροστά οι Ευρωπαίοι, εμείς;

 DRONE: Λακωνίζειν, επικοινωνείν

 DRONE: Ποια κυπριακή σημαία;

Μέχρι τότε όμως, πάμε να δούμε ένα από τα σημαντικά κεφάλαια της δουλειάς μας , το οποίο έχει απασχολήσει τόσο εμάς, όσο και αρκετούς συνάδελφους το τελευταίο διάστημα και αφορά στις Δημοσιογραφικές Διασκέψεις. Τις Δ.Δ που πλέον γίνονται με ελάχιστους εκπροσώπους των ΜΜΕ παρόντες, ιδιαίτερα όταν αυτές δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή όταν το περιεχόμενο των δηλώσεων είναι λίγο-πολύ αναμενόμενο, προβλεπόμενο, έως και γνωστό.

Έγραψε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ένας συνάδελφος ότι κάποιοι δεν σέβονται τον κόπο του άλλου, ότι στα ΜΜΕ δεν υπάρχει αλληλοσεβασμός και ότι δεν μπορεί να γίνονται Δ.Δ με κενές αίθουσες. Είχε εκνευριστεί και ο προπονητής της Καραμπάχ προχθές με την απουσία Κύπριων αθλητικογράφων από τη δική του Δ.Δ.

Σαφώς και έχουν δίκαιο. Οι Δ.Δ έχουν το σκοπό τους και αποτελούν σοβαρό δίαυλο επικοινωνίας για τους έχοντες εξουσία, τους παράγοντες, τους προπονητές και τους αθλητές με το κοινό. Θα πρέπει αυτές να καλύπτονται με τη δέουσα σοβαρότητα.

Όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια. Σε ένα κόσμο και σε ένα περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς, δεν μπορούμε ούτε και εμείς οι δημοσιογράφοι και με τους νέους ρυθμούς εργασίας και τις νέες ανάγκες που υπάρχουν να τα τρέχουμε όλα και να είμαστε πανταχού παρών, ούτε και να σπαταλούμε ουσία και σημαντικό χρόνο απέναντι σε Δ.Δ που όπως προαναφέραμε είναι προβλεπόμενες. Αναφέρομαι βεβαίως στις Δ.Δ των προπονητών και παραγόντων που γίνονται επί εβδομαδιαίας βάσης πριν από κάθε αγώνα.

Δόξα τω Θεώ η τεχνολογία έχει επαναστατήσει, έχει διευκολύνει το έργο και τους ρυθμούς μας και ας μην ξεχνούμε ότι… time is money! Είναι καιρός ΚΟΠ, ΚΟΑ, ΕΑΚ και ΕΣΚ να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο κατάργησης των Δ.Δ. με τη σημερινή τους μορφή.

Ναι να γίνονται οι δηλώσεις, ναι να στέλνονται τα μηνύματα που θέλουν οι συλλόγοι και οι προπονητές, ναι να ενημερώνεται ο κόσμος, αλλά με ένα πιο άμεσο και σύγχρονο τρόπο που δεν θα ταλαιπωρεί, δεν θα βασανίζει και δεν θα φέρνει σε δύσκολη θέση ούτε όσους κάνουν τις προσκλήσεις για τις Δ.Δ, ούτε όσους συμμετέχουν σε αυτές, ούτε όσους τις καλύπτουν.

Ήδη έχω προσέξει ότι κάποια γραφεία τύπου ομάδων Α’ Κατηγορίας έχουν καθιερώσει τις εβδομαδιαίες συνεντεύξεις και δηλώσεις προπονητών και ποδοσφαιριστών στα επίσημα τους κανάλια με ολιγόλεπτα βίντεο στις σελίδες και στα δικά τους μέσα. Ως εδώ πολύ ωραία. Το μήνυμα περνά, οι δηλώσεις γίνονται, η αναπαραγωγή γίνεται άμεσα. Ούτε έξοδα μεταφοράς για τα ΜΜΕ, ούτε επιπλέον χρόνος, ούτε επιπλέον ταλαιπωρία. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι μεταφοράς μηνυμάτων οι οποίοι καλύτερα θα ήταν να αναλυθούν εκεί που πρέπει και όχι εδώ, χωρίς βεβαίως να υπονομεύεται η αξία και η ουσία των Δ.Δ. Αντίθετα θα αναβαθμίζεται.

Επιπλέον, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης σε όλα τα γήπεδα σύγχρονων media-zones. Αν είναι ποτέ δυνατόν να μην υπάρχει ειδικός χώρος σε όλα τα γήπεδα που υπάρχει σύγχρονη κάλυψη των γεγονότων και των αγώνων. Ακολούθως, αφού εφαρμόσαμε την Κάρτα Φιλάθλου, ας εφαρμοστεί και μια Κάρτα Δημοσιογράφου. Με ετήσια βάση, με συγκεκριμένα προνόμια και υποχρεώσεις και ειδική χρήση. Δεν έχω καταλάβει γιατί πρέπει κάθε χρόνο να γεμίζω στο γραφείο ένα κουτί με 1500 διαπιστεύσεις από κάθε αγώνα, οι οποίες δεν θα μου χρησιμέψουν πουθενά.

Έχουμε λοιπόν ανάγκη από αλλαγές και στο χώρο μας. Press Conferences, Press Passes, Press and Media Zones. Aν θα κάνουμε αλλαγές, ας κάνουμε σε όλα και με σωστή σειρά για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα.

Τάσος Θεοδώρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ