Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

DRONE: Πολύ μπροστά οι Ευρωπαίοι, εμείς;
SSUCv3H4sIAAAAAAAEAJ2RTW7DIBCF95V6B4t1kDAYY/cqVRcDjBMUx0QYp4qi3L3gH4l1vfJ8w8B7816fH1VFNMzOkK/qlatUu3Fc5hggOj8lzE47R+uiDw7GDDN7rx0yR4jLjHO+YkcGIp7T2Q3u88c731tdHY21mSZSi5BTweZFr+xA79O/J7efn8MKnHEyz1VwYSTgiLAZ2TUSJpVA5ECFHAxtWG8o9HygApuuQQkcana8TNomfZoJysHKdFhz2gNqCgPjslOotRSrpE0Huf5GDLdybw9n0Rc1LNb5YoUPb2DMA6KQfQ/OuOlcjPl4wVDGkfL0twJMPq42960Rm/LKZS1qxRlTbVuzru0Uq8mRsTdXZ0utW+wXl1rhWXBn802DSp5lMi85V7TRHKlGaekges3arlNGtWkX7z9X3mobgwIAAA==
Drone

DRONE: Πολύ μπροστά οι Ευρωπαίοι, εμείς;

Αν δεν έχεις ζήσει το μαύρο, δεν μπορείς να εκτιμήσεις το άσπρο. Αν δεν έχεις βιώσει το αρνητικό, δεν μπορείς να καταλάβεις το θετικό. Ακριβώς έτσι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τους καρκινοπαθείς, εκτός κι αν έχει βιώσει είτε ο ίδιος, είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς του την κατάσταση αυτή. Αν έχει βγει νικητής, είναι απλά νικητής!

Διαβάστε επίσης: DRONE: Λακωνίζειν, επικοινωνείν

 DRONE: Ποια κυπριακή σημαία;

 DRONE: Ας μιλήσουμε ξανά για αθλητισμό

Η στήλη «DRONE» αποχαιρετά τον μήνα Οκτώβριο εκθειάζοντας για άλλη μια φορά τους ειδικούς της Γηραιάς Ηπείρου που συνεχίζουν να δίνουν τα φώτα προς εμάς και τις επόμενες γενεές φίλων και όχι μόνο του ποδοσφαίρου.

Διάβαζα πριν από λίγες ημέρες για την σχετική έρευνα που έχει γίνει από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης οι οποίοι έφτασαν στο συμπέρασμα ότι οι πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν επειδή πάσχουν από άνοια και κάποιες μορφές καρκίνου, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανθρώπους της ηλικίας τους.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης έκαναν έρευνα σχετικά με το πώς οι κεφαλιές συνδέονται με βλάβες του εγκεφάλου και κατέληξαν ότι ο κίνδυνος άνοιας και μορφών καρκίνου σε παλαίμαχους ποδοσφαιριστές είναι 3,5 φορές μεγαλύτερος. Η μελέτη αυτή ξεκίνησε έπειτα από τους ισχυρισμούς ότι ο πρώην επιθετικός της Γουέστ Μπρομ, Τζεφ Αστλ, πέθανε εξαιτίας επαναλαμβανόμενων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και έγινε κατά παραγγελία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας.

Οι Σκωτσέζοι δεν το άφησαν αυτό στο «ντούκου», ούτε ειρωνεύτηκαν τους ειδικούς, ούτε τους χλεύασαν όπως συνήθως κάνουμε εμείς εδώ. Σήμερα διάβασα ότι η Σκωτία αναμένεται να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα λάβει δραστικά μέτρα για το μεγαλύτερο πρόβλημα του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Αυτό δεν είναι η διαφθορά, αυτό δεν είναι η διαιτησία, αυτό δεν είναι το οικονομικό χάσμα μεταξύ συλλόγων, αυτό δεν είναι καν το ντόπινγκ, αλλά η… άνοια και κάποιες μορφές καρκίνου!

Ας μείνουμε ως εδώ. Δεν χρειάζεται ούτε την έρευνα να αναλύσουμε, ούτε την απόφαση των Άγγλων και των Σκωτσέζων να διαφημίσουμε. Αυτές μπορεί εύκολα κανείς να τις βρει και να τις κρίνει στο διαδίκτυο. Βεβαίως, δεν θα κάνουμε μηδενισμό, ούτε είμαστε αυτής της προσέγγισης. Βλέπουμε και καταγράφουμε πολύ θετικά βήματα τόσο από τον ΚΟΑ, όσο και από τον ΠΑΣΠ και την ΚΟΠ προς την αναβάθμιση του αθλήματος, αλλά και τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο των υπηρεσιών.

Γιατί όμως επιλέγουμε να κάνουμε αναφορά σε αυτό το θέμα; Απλούστατα γιατί έχουμε κουραστεί κάθε λίγους μήνες να βλέπουμε να ανανεώνονται οι λίστες δημοσιογραφικών αφιερωμάτων υπό τίτλους του τύπου «Κερδισμένες και χαμένες μάχες ποδοσφαιριστών με αντίπαλο στον καρκίνο», «Ποδοσφαιριστές χτυπημένοι από τον καρκίνο…»,  «Ποδοσφαιριστές που νίκησαν τον καρκίνο…» κ.ο.κ.

Ούτε θέλουμε να δούμε στο μέλλον ο καρκίνος να αντικαθίσταται με μια νέα ασθένεια ή να συνεχίσει να εδραιώνεται. Θέλουμε να δούμε τη χώρα μας και τους ποδοσφαιρικούς και αθλητικούς θεσμούς να συμπορεύονται με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς. Αν όχι με όσους έχουν ακόμα σημαντικά προβλήματα (βλ. διαχείριση σκανδάλων και ρατσιστικών και εθνικιστικών περιστατικών), με όσους τουλάχιστον προσπαθούν να βελτιωθούν.

Πανεπιστήμια έχουμε, επιστήμονες έχουμε, σε ανάπτυξη μπήκαμε, χώρο για πρόθυμο και εξειδικευμένο προσωπικό θέλουμε. Αν δεν τον έχουμε, να τον δημιουργήσουμε και ας κάνουμε έστω και μια φορά πρώτοι το βήμα σε κάτι. Μια καλή αρχή θα ήταν η διεξαγωγή ερευνών με νέα κριτήρια υγείας που θα ήταν χρήσιμα για όλες τις κατηγορίες και κυρίως για το μέλλον της Εθνικής Κύπρου. Τα υπόλοιπα στους ειδικούς…

Τάσος Θεοδώρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ