Η βραδιά μπορεί να χαρακτηριστεί με ένα συν ως πρόσημο, για τους εκπροσώπους μας στα Κύπελλα Ευρώπης. Αν δεν συμμερίζεστε αυτή την άποψη, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στα γκρουπ, εκεί που τρεις ελληνικές ομάδες φιγουράρουν αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση.

Για τον ΠΑΟΚ με ένα διπλό και μία νίκη εντός έδρας απέναντι στο φαβορί του ομίλου για το Conference League, έχοντας το απόλυτο.

O Παναθηναϊκός έχοντας πάρει χθες ισοπαλία από την Μακάμπι Χάιφα εκτός μετά το ματς με τη Βιγιαρεάλ. Μα πιο εντυπωσιακό μοιάζει το επίτευγμα της ΑΕΚ, όπου μετά από δύο αγωνιστικές, σε όμιλο με Μαρσέιγ, Μπράιτον και Άγιαξ, βρίσκεται στην κορυφή, ούσα η μόνη ομάδα που έχει πάρει τρίποντο, εκτός έδρας σε αυτό το γκρουπ. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε πως ακόμα και ο Ολυμπιακός που έχυσε την καρδάρα με το γάλα που είχε μαζέψει στο χθεσινό παιχνίδι, έχει σημειώσει τέσσερα γκολ στα παιχνίδια του.

Το σπουδαίο για τον ΠΑΟΚ, αλλά και την Ένωση με το «τριφύλλι», είναι πως άντεξαν και πήραν τελικά αποτελέσματα, χωρίς να είναι σε ένα μέρος ή τουλάχιστον σε ένα ημίχρονο σε καλή μέρα. Επίσης κοινός παρονομαστής για τους τρεις είναι πως το βράδυ της Πέμπτης, ευτύχησαν να έχουν σε πολύ καλή βραδιά τους τερματοφύλακες τους. Κι είναι αλήθεια πως για να πάρεις θετικό αποτέλεσμα σε τόσο ανταγωνιστικά ματς, όπου τα πάντα κρίνονται στην λεπτομέρεια, οφείλεις να περιμένεις από τους παίκτες που υπερασπίζονται την εστία σου, σημαντικές επεμβάσεις.

Η ΑΕΚ είχε ν’ αντιμετωπίσει μια ομάδα, που όσα προβλήματα και αν έχει, πρόκειται για μια ομάδα πολύ καλά γυμνασμένη που μπορεί να δώσει πολύ ψηλό τέμπο στα παιχνίδια της. Αυτό από μόνο του, ανεβάζει πάρα πολύ τον δείκτη δυσκολίας, αλλά δίνει και σε ψυχολογικό επίπεδο, πόντους παραπάνω στην Ένωση. Στο δύσκολο πρώτο μέρος, ο Στάνκοβιτς έβγαλε κλάση, όπως το έκανε και σε δύο περιπτώσεις στο Μπράιτον, ύστερα από το γκολ που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα.

Η ΑΕΚ έμεινε πάλι πίσω στο σκορ, αλλά όχι σε ένα ματς που υπήρξε ένα χοντρό προσωπικό σφάλμα. Ωστόσο το κέντρο και όλη η ομάδα μεταμορφώθηκε στο δεύτερο μέρος, με την είσοδο των Γιόνσον, Μάνταλου και Ρότα. Ναι, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως ο πρώτος είναι ο μοιραίος, αλλά μην ξεχνάμε πως ο ίδιος με δικό του κλέψιμο, φτιάχνει τη φάση, ενώ κάνει και εξαιρετικό κοντρόλ της μπάλας στην πάσα του Μάνταλου, ωστόσο δεν έκανε το πλάσε, όπως θα έπρεπε. Εξαιρετικοί στο ματς κόντρα στον Αίαντα ήταν και οι Βίντα και Μουκουντί.

Ο Παναθηναϊκός δεν βρέθηκε σε καλή βραδιά. Το γεγονός πως ακόμα και σε τέτοια, πήρε βαθμό στην έδρα της ομάδας, που πρέπει να βάλει από κάτω βαθμολογικά, προκειμένου να συνεχίσει στα ευρωπαϊκά σαλόνια, είναι θετικό. Κι ακόμα πιο σημαντικό, είναι πως αυτή τη στιγμή φιγουράρει στην πρώτη θέση του ομίλου του. Τον οφείλει απέναντι στην Μακάμπι Χάιφα στον τερματοφύλακα του, τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι. Το ματς πήγε αρκετά όπως το περιμέναμε, αφού οι «πράσινοι» απείλησαν κυρίως στο πρώτο μέρος.

Επίσης είναι σημαντικό ότι η παρουσία του Αράο, δείχνει να προσφέρει στοιχεία στους «πράσινους» όπως είναι τα μέτρα που κερδίζει στο γήπεδο. Θετική ήταν και η παρουσία του Μπερνάρ. Ταπεινή μου άποψη, είναι πως το «τριφύλλι» συνήλθε πολύ, με την είσοδο του ματς του Τζούρισιτς και γι’ αυτό θεωρώ πως θα έπρεπε ο Γιοβάνοβιτς να έχει κινηθεί πιο γρήγορα, προκειμένου ν’ αλλαξει πράγματα. Τα ματς με την Ρεν θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το ποια θέση θα κοιτάζουν στο «τριφύλλι» μετά τα δύο ματς με την Ρεν.

Ο ΠΑΟΚ έβγαλε χαρακτήρα και προσωπικότητα. Το αναφέρω γιατί δεν ήταν η ομάδα που πήρε συμπτωματικά τη νίκη στο φινάλε απέναντι στο φαβορί του ομίλου του. Ασφαλίζοντας τα μετόπισθεν του, παρά το γεγονός πως έχει δεχτεί ένα φτηνό γκολ ισοφάρισης από τον σύλλογο της Φρανκφούρτης, κυνήγησε το τρίποντο και δικαιώθηκε. Ο Δικέφαλος του Βορρά, πίεσε στο φινάλε να πάρει τη νίκη, μια ομάδα που φημίζεται φέτος για την σφιχτή της άμυνα.

Είναι καθοριστικό το πώς αντιδρά σε επίπεδο ψυχολογίας, ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης μέσα στο ματς μετά το λάθος του που κόστισε το 1-1 και στο φινάλε δικαιώνεται με την επίτευξη του γκολ της νίκης. Αυτό θαρρώ πως είναι το πρώτο παιχνίδι που ο Σαμάτα, έχει ουσιαστική συνεισφορά στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ και από εδώ και στο εξής περιμένω να γίνει πιο επιδραστικός για τους Θεσσαλονικείς. Ο Ζίβκοβιτς ασφαλώς και πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι η ηγετική μορφή στην ομάδα του Λουτσέσκου. Φύλακας άγγελος ο Κοτάρσκι που έκανε ένα μεγάλο ματς και έβαλε ένα ακόμα παράσημο στην καριέρα του, έχοντας να επιδείξει καθοριστική συμβολή, σε επιτυχή αποτελέσματα της ομάδας του.

Για το φινάλε, κλείνω με τον Ολυμπιακό που θεωρώ πως έχει αδικήσει και στα δύο ματς την προσπάθεια του. Κι αν για το πρώτο παιχνίδι, για προσωπικά λάθη και τις χαμένες ευκαιρίες, δεν είναι σημεία για να μπορέσεις να βρεις κάτι εσφαλμένο στον κόουτς, για το ματς με τους Σέρβους μπορεί να παρατηρήσει κανείς πως η έξοδος του δαιμόνιου Ποντένσε, από το ματς, αλλάζει σε βάρος των «ερυθρολεύκων» την ροή του αγώνα. Για μένα ούτε ο Μασούρας θα έπρεπε να έχει βγει σε εκείνο το χρονικό σημείο.

Είναι απόλυτα λογικό, κατά την άποψή μου, σε μια καινούρια ομάδα, με έναν νέο προπονητή να παρουσιάζονται αρρυθμίες, τόσο σε γραμμές της ομάδας, όσο και σε κάποιες σταθερές που μόνον σταδιακά μπορεί να θέσει κάποιος προπονητής. Με Ποντένσε και Φορτούνη μέσα βλέπουμε έναν άλλο Ολυμπιακό, που θα πρέπει σύντομα πάντως και να δέσει στην άμυνα και φυσικά να βρει τρόπο, ώστε ο Σολμπάκεν, να βγάλει πράγματα στο γήπεδο.