Πραγματοποιείται στην Κύπρο η 25η συνεδρία της Επιτροπής Λανζαρότε του ΣτΕ

Η 25η Συνεδρία της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση (Επιτροπή Λανζαρότε), λαμβάνει χώρα από τις 15 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» στη Λευκωσία.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα κατά το εναρκτήριο μέρος της Συνεδρίας, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σημείωσε ότι η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών, είναι μια τραγική πραγματικότητα της σύγχρονης κοινωνίας, αφού αποτελεί κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών με σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες στην ανάπτυξη και τη ζωή τους.

Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας, είπε η Υπουργός, η προστασία των παιδιών και η εξεύρεση τρόπων πρόληψης και αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού φαινομένου, με πολυεπίπεδες δράσεις και διαδικασίες φιλικές προς τα παιδιά.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στις σχετικές δράσεις που εφαρμόζει η Κύπρος. Συγκεκριμένα είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια της προσπάθειας για την προστασία των παιδιών και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης τους, μετά από πρωτοβουλία και με τη σημαντική συμβολή της κας Στέλλας Κυριακίδου, Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετείχε στην εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε», την περίοδο 2011-2016.

Σημείωσε ακόμα ότι η Κύπρος κύρωσε τη Σύμβαση Λανζαρότε το 2014.

Περαιτέρω, είπε, τον Ιούλιο του 2014 ψηφίστηκε ο περί της Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης και της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος του 2014 (Ν.91(Ι)/2014), ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις πρόνοιες της Σύμβασης Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2011 (2011/93/ΕΕ).  Σκοπός του Νόμου αυτού είναι η λήψη μέτρων για την πρόληψη, καταστολή και καταπολέμηση των αδικημάτων της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, της παιδικής πορνογραφίας και της άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς, η προστασία και στήριξη των θυμάτων, η δημιουργία μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας θυτών και η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για την εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε επίσης την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2015 για δημιουργία Ad Hoc Υπουργικής Επιτροπής με τη συμμετοχή των Υπουργών Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας και Πολιτισμού, Υγείας, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, και διορισμό Ειδικής Συμβούλου, της κας Αναστασίας Παπαδοπούλου, με σκοπό την ετοιμασία Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση και την παιδική πορνογραφία. Η Εθνική Στρατηγική και το πρώτο τριετές σχέδιο δράσης εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2016.

Εξήγησε ότι στην Εθνική Στρατηγική τέθηκε ως βασική προτεραιότητα η δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού (κατά το πρότυπο της Ισλανδίας), με σκοπό την άμεση παραπομπή ενός παιδιού θύματος σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης στις αναγκαίες υπηρεσίες οι οποίες θα βρίσκονταν όλες κάτω από την ίδια στέγη. Ο στόχος ήταν και παραμένει η μείωση της οποιασδήποτε πιθανότητας επαναθυματοποίησης και στιγματισμού του παιδιού θύματος παρέχοντας του ταυτόχρονα κάθε στήριξη και θεραπεία η οποία θα κριθεί αναγκαία για όσο χρόνο χρειαστεί, τόνισε, προσθέτοντας πως το Σπίτι του Παιδιού υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η κ. Αιμιλιανίδου υπενθύμισε ακόμα πως το 2017 ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή νομοθεσία για την αποτελεσματική Εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας. Ο σκοπός και στόχος αυτής της νομοθεσίας είναι ο συντονισμός, σχεδιασμός, έλεγχος και αξιολόγηση όλων των ενεργειών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

Kατά το εναρκτήριο μέρος της συνεδρίας της Επιτροπής σήμερα, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές πολυθεματικής προσέγγισης και διυπηρεσιακής συνεργασίας που εφαρμόζονται στην Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα της προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας και της λειτουργίας του Σπιτιού του Παιδιού.