Πέθανε ο Νίκος Ζλατάνος

Σε ηλικία 85 ετών και μετά από μακρόχρονη ασθένεια, πέθανε σήμερα (21/9) ο παλιός διεθνής διαιτητής Νίκος Ζλατάνος, από τους κορυφαίους Ελληνες διαιτητές των δεκαετιών ΄70-΄80. Ηταν για σειρά ετών μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Θεσσαλονίκης και καθηγητής διαιτησίας, ενώ χρημάτισε και για μια τετραετία πρόεδρος του ΣΔΠ Θεσσαλονίκης.

Πριν αφοσιωθεί στην διαιτησία, έπαιξε ποδόσφαιρο φορώντας την φανέλα του Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, με τον οποίο αγωνίστηκε και σε 13 συναντήσεις Α΄ Εθνικής στην μοναδική σεζόν που η ομάδα των “σιδηροδρομικών” Θεσσαλονίκης αγωνίστηκε στην μεγάλη εθνική κατηγορία, το 1959, συμπαίκτης του Αντώνη Βασσάρα, επίσης διαιτητή UEFA αργότερα.

Από το 1959 και ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, ξεκίνησε και στην διαιτησία. Κατά την 15ετία 1967-1982 διεύθυνε 133 αναμετρήσεις πρωταθλήματος της ανώτατης κατηγορίας, ανάμεσα στους οποίους πληθώρα σημαντικών, όπως και δύο τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας, το 1978 (ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0) και 1981 (Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 3-1) στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο Ζλατάνος είχε συνδέσει το όνομά του με την… σφαγιαστική διαιτησία κατά της Ομόνοιας στο ματς με τον Παναθηναϊκό την 1η Οκτωβρίου 1972, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής, του πρωταθλήματος Α’ εθνικής.

44 χρόνια μετά πριν την έναρξη του αγώνα ανάμεσα στον Όμιλο Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών Ομόνοιας και την Ένωση Κυπρίων Αγροτών, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης της σφυρίχτρας του διαιτητή Νίκου Ζλατάνου, από τον αγώνα Παναθηναϊκού – Ομόνοια, το 1972, σαν ένδειξη αποκατάστασης της αδικίας που έγινε τότε.