Άντρια Τάκη στο Balla: «Κάθε χρόνο να γίνομαι καλύτερη σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο» (pics)

Η Άντρια Τάκη διακρίνεται για τις σπουδαίες ικανότητες της ως πορτιέρο της χειροσφαίρισης, έχει αγωνιστεί στη ΣΠΕ Στροβόλου, αλλά και στα Cyview Λατσιά που παραμένει η ομάδα της.

Ο Κυριάκος Αποστόλου για λογαριασμό του Balla επικοινώνησε μαζί της, όπου συζητήθηκαν αρκετά θέματα. Τα τρόπαια με τη ΣΠΕ και τις «πράσινες», η Εθνική Κύπρου, το Beach Handball, αλλά και η τρέλα που έχει η θέση του τερματοφύλακα, την οποία και υπηρετεί από το ξεκίνημα της καριέρας της.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

– Πως επέλεξες τη χειροσφαίριση; «Από αρκετά μικρή ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου με μια μπάλα στο χέρι κυρίως του ποδοσφαίρου και πάντα έπαιζα τερματοφύλακας. Όταν όμως, στο δημοτικό μας έδειξαν τη χειροσφαίριση με κέρδισε και μέσα από τα σχολικά τουρνουά με διάλεξε η προπονήτρια Οάνα Στοϊσέσκου που ήταν στη ΣΠΕ Στροβόλου».

– ΣΠΕ Στροβόλου και τώρα CyView Λατσιά. Τίτλοι και στις δύο ομάδες, ποιος είναι εκείνος που θυμάσαι πιο έντονα; «Ο κάθε τίτλος είχε την δική του αξία. Στη ΣΠΕ Στροβόλου ζήσαμε έντονες στιγμές με πολλά τρόπαια, αλλά αυτό που θα μου μείνει αξέχαστο ήταν το 2015, όταν στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος έπρεπε να κερδίσουμε με συγκεκριμένη διαφορά τερμάτων για κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, κάτι που καταφέραμε».

– Την περσινή περίοδο, αναδείχτηκες πρωταθλήτρια με τις «πράσινες», παίζοντας εξαιρετικό χάντμπολ κατά διαστήματα. Χάθηκε όμως το κύπελλο. Φέτος, στόχος το Double; «Η ομάδα των Λατσιών είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί. Ο στόχος είναι αδιαπραγμάτευτος και θα παλέψουμε και για τους δύο τίτλους όπως επίσης και για το Super Cup».

– Πριν λίγες ημέρες εκπροσωπήσατε την Κύπρο στο EHF CUP 2019-20, παίζοντας με τη TSV Bayer 04 – Werkselfen. Πως ήταν ως εμπειρία; «Όταν παίζεις με τέτοιου επιπέδου ομάδες και αθλήτριες νιώθεις τιμή που βρίσκεσαι εκεί. Η διαφορά του επιπέδου είναι τεράστια, αφού οι περισσότερες παίκτριες σε αυτό το επίπεδο είναι επαγγελματίες, έχοντάς τις κατάλληλες υποδομές από μικρή ηλικία».

– Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά με τα προηγμένα πρωταθλήματα; «Όπως ανέφερα και πιο πάνω έχουν απίστευτες υποδομές, από μικρές ηλικίες, όπως επίσης και μεγάλη οικονομική στήριξη για την εξέλιξη του αθλήματος. Δυστυχώς στην Κύπρο πέραν από το ποδόσφαιρο τα υπόλοιπα αθλήματα δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική στήριξη για ανέλιξη, ούτε την κατάλληλη προβολή».

Φταίει που είμαστε μία μικρή χώρα; «Όχι απαραίτητα, ταλέντο υπάρχει και αποδείχτηκε αρκετές φορές με πολλές διακρίσεις».

– Το γυναικείο πρωτάθλημα διεξάγεται με τέσσερις ομάδες, θα ήταν καλό να αυξηθούν; «Φυσικά θα ήταν πολύ σημαντικό να αυξηθούν οι ομάδες, έτσι ώστε να υπάρξει περισσότερος ανταγωνισμός, περισσότερα ταλέντα και φυσικά θα βοηθούσε στην ανέλιξη του αθλήματος».

– Με την έλλειψη ομάδων από το πρωτάθλημα, δημιουργείται πρόβλημα και στην Εθνική; «Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Εθνική ομάδα δεν ήταν στην ενεργό δράση και δυστυχώς αρκετές παίκτριες με ταλέντο δεν έχουν καταφέρει να αγωνιστούν με τα χρώματα της Κύπρου.  Αν οι ομάδες αυξηθούν εννοείται θα υπάρξουν και περισσότερες επιλογές για στελέχωση της εθνικής ομάδας, προσπαθώντας να χτιστεί ένα δυνατό σύνολο, κάτι που γίνεται από πέρσι, όταν παίξαμε σε φιλικά ματς».

– Είσαι βασικός πυλώνας της Εθνικής, υπάρχει μέλλον στη χειροσφαίριση; «Το όνειρο του κάθε αθλητή είναι να αγωνίζεται με τα χρώματα της πατρίδας του. Μέλλον υπάρχει όπως και πολλά ταλέντα, όμως όλα αυτά χρειάζονται και οικονομική στήριξη».

– Υπάρχει ταλέντο στο νησί μας; «Στην Κύπρο υπάρχουν σπουδαία ταλέντα. Το πιο σημαντικό είναι να αναδεικνύονται και να στηρίζονται».

– Θα ήθελα και λίγα λόγια για το Beach Handball: «Το beach handball είναι ένα όμορφο και εντυπωσιακό άθλημα. τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και στο νησί μας, όπου οι αθλητές δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και αγάπη για το άθλημα. Φέτος είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε μεγάλες διοργανώσεις όπως το EURO στην Πολωνία και οι Μεσογειακοί παράκτιοι αγώνες στην Πάτρα. Εκεί, αποκτήσαμε πολλές εμπειρίες, άλλωστε είμαστε μια νέα ομάδα που τώρα κτίζεται και θεωρώ πως αν συνεχίσουμε, μέσα στα επόμενα χρόνια και με δουλειά θα έρθουν και οι επιτυχίες».

– Οι προσωπικοί σου στόχοι μέσα από το άθλημα; «Κάθε χρόνο να γίνομαι καλύτερη σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο για να μπορώ να βοηθώ την ομάδα μου, όταν με έχει ανάγκη».

– Είναι αλήθεια πως η θέση του τερματοφύλακα, είναι άκρως απαιτητική; «Η θέση του τερματοφύλακα είναι μια μοναχική θέση, μέσα σε ένα ομαδικό άθλημα όπου η ομάδα στηρίζεται πάνω σου σε πολλές φάσεις του παιχνιδιού. Αυτό μου αρέσει περισσότερο από όλα. Υπάρχει πάντα μεγάλη ευθύνη και απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση, έτσι ώστε να βοηθάς πάντα την ομάδα να κερδίζει. Οι τερματοφύλακες κουβαλούν μπόλικη τρέλα μέσα τους (σ.σ. γέλια)».

– Το είδωλο σου στο άθλημα; «Thierry Omeyer, ένας σπουδαίος Γάλλος τερματοφύλακας με «πλούσιο» παλμαρέ στα τρόπαια».

– Υπάρχει χρόνος για χόμπι; «Χόμπι είναι το άθλημα μου, δεν υπάρχει χρόνος για οτιδήποτε άλλο».

– Με τι ασχολείσαι πέραν της χειροσφαίρισης; «Πέραν από τη χειροσφαίριση, είμαι πτυχιούχος εδώ και δύο χρόνια ως φυσιοθεραπεύτρια, όπου και εργάζομαι καθημερινά».