Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

DRONE: Είμαστε σοβαροί;
Cropped shot of a group of unrecognizable people holding one another's thumbs in a single line
Drone

DRONE: Είμαστε σοβαροί;

Fonbet Powers you up! Πάρε το Powerbank σου τώρα!

Φτάσαμε αισίως στο Σεπτέμβριο του 2019. Το καλοκαίρι ανήκει στο παρελθόν και μια νέα σεζόν ανοίγεται μπροστά μας.

Διαβάστε επίσης: DRONE: Η πραγματικότητα πιο πικρή από τα συνθήματα

DRONE: Η μεταρρύθμιση προϋποθέτει… κότσια

DRONE: Association Football Culture… στην Κύπρο

Η στήλη «DRONE» είχε ως πρόθεση να ασχοληθεί ευρύτερα με τα νέα δεδομένα στο κυπριακό ποδόσφαιρο και να αναλύσει εκτενέστερα την κατάσταση σε Α’, Β’ Γ’ και Δ’ Κατηγορία, καταγράφοντας τις δικές της σκέψεις, προβληματισμούς και προβλέψεις.

Για άλλη μια φορά όμως οι κοινωνικές εξελίξεις της άλλαξαν το πρόγραμμα και τη διάθεση. Αφορμή το περιστατικό ή καλύτερα τα περιστατικά ξενοφοβίας, ρατσισμού και ανεξήγητου εθνικισμού και συντηρητισμού που απασχόλησαν την κυπριακή κοινωνία. Αρχικά ο Μητροπολίτης Μόρφου με τις δηλώσεις του για τις σεξουαλικές προτιμήσεις μιας μερίδας της κοινωνίας, ακολούθως η απόφαση του Διευθυντή του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα της Λευκωσίας να διώξει από το σχολείο μουσουλμάνα μαθήτρια επειδή φορούσε μαντίλα.

Μήπως τελικά είναι όλα θέμα ανθρώπων, χαρακτήρων και μόρφωσης; Τι κι αν είναι ο άλλος Μητροπολίτης, τι κι αν είναι εκπαιδευτικός; Ό,τι και να είσαι πρέπει πάνω από όλα να είσαι γνώστης νομοθεσιών, ιστορίας, αλλά και να χαρακτηρίζεσαι από κοινωνική μόρφωση. Όποιο πόστο και να έχεις, όσο μισθό και να πιάνεις, πάνω από όλα σημασία έχουν οι πανανθρώπινες αξίες και η κουλτούρα που φέρνει την επιτυχία και την πρόοδο.

Αυτή δεν είναι άλλη από την ευρωπαϊκή κουλτούρα, την προοδευτική κουλτούρα, την ανθρώπινη κουλτούρα που υποβοηθά στον εκσυγχρονισμό των κοινωνιών και στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και περιστατικών. Υπήρξαμε και εμείς μαθητές. Κάναμε και εμείς τα λάθη μας. Φάγαμε και εμείς ξύλο, δεχθήκαμε και εμείς bullying, ανταποδώσαμε και εμείς πίσω το θυμό μας με διάφορους τρόπους. Μάθαμε όμως. Μάθαμε, διορθωθήκαμε και αλλάξαμε.

Το ίδιο λένε σήμερα και οι παππούδες μας. «Χάσαμε τα πάντα το 1922 και μάθαμε να εκτιμούμε. Χάσαμε τα πάντα το 1974 και μάθαμε να εκτιμούμε και να σεβόμαστε. Αγωνιστήκαμε το 1955-59 και μάθαμε να διεκδικούμε και να συνεργαζόμαστε. Δυσκολευτήκαμε μετά το 1974 και μάθαμε τι εστί ουτοπικός πατριωτισμός και τι εστί πατριωτικός ρεαλισμός». Αυτά μας λένε και αυτοί μας οδηγούν στο να σκεφτόμαστε και να αποφεύγουμε να κάνουμε λάθη.

Λάθη όπως τα συνθήματα του τύπου «Γιατί κάνανε τους φούρνους οι ναζί, για να ψήνουμε τουρκάλες να τις κάνουμε μπουκάλες και να έχουμε μια Κύπρο καθαρή», «Ο φοίνικας απ’ την Αμμόχωστο *** κάθε τουρκοκύπριο» κ.ο.κ που έχουμε ακούσει συνομίληκους μας να φωνάζουν κατά χιλιάδες και εν χορώ στα ποδοσφαρικά γήπεδα. Λάθη του τύπου «Τούρκος καλός μόνο νεκρός» σε οπαδικές φανέλες μετά από κάθε εθνική επιτυχία στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό, λες και με ένα γκολ ή ένα κύπελλο θα πάρουμε την Κωνσταντινούπολη κ.ο.κ.

Είναι πραγματικά απίστευτα κάποια πράγματα που βλέπουμε να γίνονται και να γράφονται και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Πηγαίνουμε και ξοδεύουμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ιδιωτικά και σύγχρονα σχολεία για να μορφωθούμε, να αποκτήσουμε μια καλύτερη παιδεία, σύγχρονο και ανοικτό τρόπο σκέψης με κριτική διάθεση και ερχόμαστε και υιοθετούμε ή παρακολουθούμε παθητικά πρακτικές του μεσαίωνα και μιας άλλης και σκοτεινής εποχής της ελληνικής ιστορίας.

Πηγαίνουμε στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και ερχόμαστε και αναμασούμε θεωρείες και ιδεολογίες που ήδη έχουν καταστρέψει το ανθρώπινο είδος πριν από πολλές δεκαετίες και έχουν σταθεί ως μεγαλύτερα εμπόδια στην εξέλιξή του και στην εδραίωσή του. Τι Ευρωπαίοι και τι μορφωμένοι είμαστε; Πως αναμένουμε να μας συμπεριφέρονται και να μας μεταχειρίζονται πλέον οι μεγάλοι του δυτικού κόσμου και η διεθνής κοινότητα; Είμαστε σοβαροί;

Έχουμε ξεχάσει ότι η φιλική εταιρεία για την επανάσταση του 1821 ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα του ρεύματος φιλλελληνισμού από ξένους υπηκόους που εκδήλωσαν φίλια αισθήματα προς την Ελλάδα; Έχουμε ξεχάσει πόσοι και πόσες χώρες μετά την καταστροφή του 1974 υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες και βοήθησαν στην κοινωνική τους προσαρμογή; Έχουμε ξεχάσει πόσες φορές η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος έχουν δεχθεί επιρροές από τον ελληνικό πολιτισμό και τη μυθολογία του; Έχουμε ξεχάσει ότι ο Ράουφμαν ήταν Γερμανός; Έχουμε ξεχάσει ότι ο Κετσπάγια ήταν Γεωργιανός πρώην πολίτης της ΕΣΣΔ; Έχουμε ξεχάσει ότι ο Ρεχάγκελ ήταν Γερμανός;  Έχουμε ξεχάσει ότι ο ρατσισμός και οι διακρίσεις νικήθηκαν ήδη εδώ και πολλά χρόνια;

Έχουμε ξεχάσει το ένα, το άλλο και το παράλλο; Η λίστα είναι μεγάλη και είναι πραγματικά κρίμα και άδικο να κάθεται κανείς εδώ και να τα αναφέρει…

Τάσος Θεοδώρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ