Σπάνιο φαινόμενο η σύγκρουση
Balla Special

Σπάνιο φαινόμενο η σύγκρουση

Η καταγγελία στην Αστυνομία είναι ένα ακραίο μέτρο στο κυπριακό ποδόσφαιρο και όχι συνηθισμένο και τακτικό.

Ιδιαίτερα όταν αυτό αφορά διοίκηση κάποιας ομάδας προς ένα πρώην πρόεδρο ή πρώην παράγοντα. Συνήθως μένουμε μόνο στις ανταλλαγές ανακοινώσεων τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στις σκληρές αναρτήσεις και στις έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις στα ΜΜΕ.

Αυτό που έγινε αυτή τη φορά όμως από μέρους της διοίκησης της Ανόρθωσης προς την πλευρά Ανδρέα Παντελή είναι πολύ σπάνιο. Αν μπορούμε να θυμηθούμε παρόμοιες περιπτώσεις έντονων συγκρούσεων με ηγετικούς παράγοντες ή πρώην προέδρους ενός σωματείου θα αναφέρουμε αρχικά την περίπτωση ΑΠΟΕΛ-Κουτσοκούμνη.

Ο σύλλογος του ΑΠΟΕΛ, με πρόεδρο των Χριστόφορο Ποταμίτη, τον Ιανουάριο του 2013 είχε αποφασίσει να διαγράψει από τα μέλη του τον μακαριστό και πρώην παράγοντα του ΑΠΟΕΛ, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, ως ένδειξη διαφωνίας και διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολούθησε ο τέως πρόεδρος της ΚΟΠ στην προσπάθειά του για ενοποίηση του ε/κ με το τ/κ ποδόσφαιρο.

Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών εντάθηκε τον Απρίλιο του 2016 όταν ο τέως πρόεδρος της ΚΟΠ φωτογραφήθηκε με την φανέλα της Εθνικής Τουρκίας και το μισοφέγγαρο στο στήθος κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα σε συνέδριο της UEFA στην Κωνσταντινούπολη.

Η δεύτερη περίπτωση κόντρας ομάδας με πρώην παράγοντα της, αφορά στο κεφάλαιο Ομόνοιας-Θύρα 9-ΑΚΕΛ. Μπορεί σε επίσημο επίπεδο η πλευρά της Ομόνοιας να μην κατήγγειλε ή να μην δημοσιοποίησε ποτέ διαφωνίες με το κόμμα της αριστεράς, ωστόσο μετά την αποχώρηση  του Δημήτρη Χριστόφια από την εξουσία το 2013, άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα οι αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του κόσμου της ομάδας.

Ακολουθώντας τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει συναλλαγές με τον πρώην πρόεδρο του «τριφυλλιού», Μιλτιάδη Νεοφύτου και τη δικαστική διαμάχη των δύο, αυξήθηκαν οι απόψεις Ομονοιατών ενάντια στο μοντέλο και στη σχέση διαπλοκής των δύο πλευρών, αλλά και συγκεκριμένων ανθρώπων και παραγόντων.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, η Θύρα 9 διαχώρισε τη θέση της με κάποια πρόσωπα και τη νέα τάξη πραγμάτων και το νέο μοντέλο εταιρείας στο ποδοσφαιρικό τμήμα επί ημερών Σταύρου Παπασταύρου και ακολούθησε τη δική της γραμμή με την εξέλιξη της ίδρυσης της «Ομόνοιας 1948».

Ένα τρίτο παράδειγμα σύγκρουσης που μπορεί να αναφερθεί για τις τελευταίες δεκαετίες, είναι αυτό του Ολυμπιακού Λευκωσίας με το Χριστόφορο Τορναρίτη. Το 2005 ο πρώην πρόεδρος των «Τακτακαλάδων» υπέβαλε την παραίτησή του από τη διοίκηση της ομάδας έχοντας ξοδέψει πολλά εκατομμύρια για πάρτη της, λόγω της κακής αγωνιστικής πορείας την τελευταία από τις πέντε σεζόν που της ηγήθηκε.

Η αχαριστία και το μένος κάποιων ανθρώπων του Ολυμπιακού προς το μέρος του, ήταν πάντοτε για τον Χριστόφορο σημείο αναφοράς. Τουλάχιστον αυτά δήλωνε για πολλά χρόνια ο ίδιος, εκφράζοντας το μέγεθος του παραπόνου του για την ψυχολογική πληγή που του είχε δημιουργήσει η όλη κατάσταση. Όλα αυτά, μέχρι που το 2017 πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην ομάδα, εκτελώντας χρέη Γενικού Αρχηγού ποδοσφαιρικού τμήματος μέχρι σήμερα.

Σε γενικές γραμμές, στο κυπριακό ποδόσφαιρο οι άνθρωποι του δεν φτάνουν στα άκρα. Προτιμούν να σιωπούν και να συμβιβάζονται με καταστάσεις και προβλήματα. Ίσως να φταίει το ότι είμαστε μικρή χώρα και ξέρει ο ένας τον άλλο. Ίσως να φταίει η νοοτροπία μας και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε κάποια πράγματα. Το θετικό είναι όμως πως στην πορεία οι περισσότεροι αλλάζουν και ωριμάζουν και προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι αυτό που νομίζουμε. Όχι όμως όλοι…

Τάσος Θεοδώρου

Related posts