Στήνουν αναχώματα Γερμανία και ΗΠΑ απέναντι στην πιθανολογούμενη ύφεση

Βασικές αιτίες για την αναστάτωση στις αγορές είναι η πιθανολογούμενη ύφεση σε ΗΠΑ και Γερμανία. Οι δύο μεγάλες οικονομίες, προσπαθούν από την μία να ξορκίσουν το κακό και από την άλλη να πουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν και στα δύσκολα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι δεν τίθεται ζήτημα ύφεσης για την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως υπάρχουν όλα εκείνα τα εργαλεία που θα θωρακίσουν την γερμανική οικονομία στην περίπτωση που έλθει το κακό (ύφεση).

Την ίδια ώρα σοβαρές απώλειες καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο τον Αύγουστο. Ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει μέσα στον μήνα 11,99%, ενώ οι τράπεζες, που όλο το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσαν την ατμομηχανή της ανόδου, δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις και υποχώρησαν κατά 25,59%. Μεγάλη ήταν επίσης και η μείωση της κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που 61,12 δις. που ήταν στις 31 Ιουλίου, υποχώρησε στις 16 Αυγούστου στα 54,88 δις., μειωμένη δηλαδή κατά 6,24 δισ.

Το ΧΑ βέβαια δεν ακολούθησε αυτόνομη πορεία, αλλά βρέθηκε στην δίνη των διεθνών αγορών που παρουσίασαν έντονη νευρικότητα όλο τον μήνα. Αυτός που αν μη τι άλλο τορπιλίζει τις αγορές είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Με συνεχείς του δηλώσεις και αποφάσεις για νέους δασμούς κρατά ζωντανό τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Το διεθνές περιβάλλον πάντως είναι ασταθές. Οι αγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, την πολιτική κρίση στην Ιταλία, το πιθανό ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit και τις αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές με επίκεντρο την Αργεντινή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ όμως δεν φαίνεται να πτοείται και συνεχίζει ακάθεκτος. Με νέες του
δηλώσεις βάζει στο στόχαστρο αυτή την φορά την ΕΕ και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χειρότερη από την Κίνα, είναι μικρότερη. Μας αντιμετωπίζει φρικτά: φραγμούς, δασμούς, φόρους», είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος την Πέμπτη στο Μάντσεστερ.

«Μας αντιμετωπίζουν πραγματικά άσχημα»

Δεν είναι η πρώτη φορά αναφέρθηκε έτσι στην ΕΕ. Ωστόσο, οι αριθμοί της Eurostat την
Παρασκευή δεν βοήθησαν την επιχειρηματολογία της ηπείρου απέναντι στον Τραμπ, ο οποίος ερμηνεύει ένα βιβλίο με περισσότερες εξαγωγές από ό,τι εισαγωγές ως νίκη. Το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ με τις ΗΠΑ ανήλθε σε σχεδόν 75 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, αυξημένο περισσότερο από 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το πλεόνασμα της Γερμανίας είναι μακράν το μεγαλύτερο στο μπλοκ.

Οι εντάσεις των δασμών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας επωμίζονται μεγάλο μέρος της ευθύνης για την πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς αφορούν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.