Βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου προβλήθηκε το απόγευμα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Ημέρα της Κοινοπολιτείας, στη συμπλήρωση 75 ετών του θεσμού.

Ο 75χρονος μονάρχης δεν παρέστη αυτοπροσώπως λόγω της συνεχιζόμενης θεραπείας του για καρκίνο. Της βασιλικής οικογένειας ηγήθηκε η βασίλισσα Καμίλα, η οποία είχε στο πλευρό της τον διάδοχο πρίγκιπα της Ουαλίας Γουίλιαμ.

Νωρίτερα, αναχωρώντας από το Κάστρο του Ουίνδσορ, στο πλευρό του Γουίλιαμ στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου που τον μετέφερε ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε και τη σύζυγό του Κέιτ Μίντλετον. Η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχε απολογηθεί το πρωί για τη «σύγχυση» που προκάλεσε η ψηφιακά επεξεργασμένη οικογενειακή φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Στο μήνυμά του ο Κάρολος δεσμεύθηκε να συνεχίσει να υπηρετεί «στο μέγιστο των ικανοτήτων» του τους πολίτες της Κοινοπολιτείας, ως επικεφαλής του οργανισμού που απαρτίζεται από 56 χώρες-μέλη.

Εξέφρασε τη βαθιά συγκίνησή του για τις ευχές που έχει λάβει μετά από την ανακοίνωση της διάγνωσής του και επανέλαβε την πίστη του στη «δυναμική» των λαών που απαρτίζουν την Κοινοπολιτεία.

«Δεν μπορώ να λέω αρκετά συχνά ότι είναι με το να ενωνόμαστε που δημιουργούμε τις καλύτερες ευκαιρίες να βελτιώσουμε τον κόσμο μας και τις ζωές των ανθρώπων παντού», είπε, κάνοντας ακόμα μία αναφορά στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε μια πιθανώς έμμεση αναφορά στο αίτημα να απολογηθεί για το ρόλο της μοναρχίας στη δουλεία, ο Κάρολος ανέφερε επίσης πως «πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να καταλάβουμε ο ένας την οπτική του άλλου, περιλαμβανομένων των ανισοτήτων και αδικιών που ακόμα αντηχούν μέχρι σήμερα. Πρέπει να βρούμε τρόπους ίασης και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο στην επιδίωξη λύσεων».

Η βιντεοσκόπηση του μηνύματος έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Την Κύπρο, μέλος της Κοινοπολιτείας, εκπροσώπησε στην τελετή η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου και ο Ύπατος Αρμοστής στο Ην. Βασίλειο Ανδρέας Κακουρής.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ