Ήξερες ότι η Καραμπαχ…

 … είναι αρμένικη περιοχή;

 

«Επ΄ ευκαιρίας του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΠΟΕΛ-Καραμπάχ Αγντάμ του Αζερμπαϊτζάν, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα, όσον αφορά την ονομασία και την ιστορία που συνδέεται με την ομάδα αυτή.

Ιστορικά το Καραμπάχ είναι Αρμένικη περιοχή, που το 1923 ουσιαστικά παραδόθηκε από τις Σοβιετικές αρχές στην Σοβιετική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, και που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991 μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης όταν με δημοψήφισμα, η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ψήφισε υπέρ της ένωσης της περιοχής με την Αρμενία, ενώ πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα βάσει του οποίου, οι ψηφοφόροι τάχτηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής. Το ζήτημα για την ενοποίηση με την Αρμενία ξεκίνησε το 1988 με ένα ειρηνικό τρόπο.

Ωστόσο, η απάντηση των Αζέρων ήταν οι σφαγές στο Σουμγκάϊτ το 1988 και η προσφυγοποίηση 250,000 Αρμενίων που ζούσαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και συνεχίστηκε με την ανάληψη ολοκληρωτικής στρατιωτικής επίθεσης και εισβολής κατά του Αρμενικού πληθυσμού του, που συνιστούσε το 95% του πληθυσμού του Καραμπάχ, με την συμβολή 350 Τούρκων αξιωματικών, Τσετσένων και Αφγανών μαχητών και άλλων μισθοφόρων.

Παρά την αριθμητική ισχύ των τελευταίων σε όλα τα μέτωπα, και μια άνιση στρατιωτική αναμέτρηση, οι Αρμένιοι του Καραμπάχ κέρδισαν τον πόλεμο και απελευθέρωσαν την πατρίδα τους από τον αζερικό ζυγό, βάζοντας ένα φραγμό στις παντουρκικές ορέξεις των Αζέρων και Τούρκων.

Παρά τις συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους Αζέρους, ο πληθυσμός της απελευθερωμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ζει ειρηνικά εδώ και 25 χρόνια. Δεν έχουμε σκοπό να πολιτικοποιήσουμε ένα αθλητικό γεγονός, αλλά θα θέλαμε επ’ ευκαιρίας αυτής της αναμέτρησης, να δώσουμε μια επεξήγηση του ονόματος της ομάδας και των πρόσφατων ιστορικών γεγονότων που συνδέονται μ’αυτήν.

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου».