Έφυγε από τη ζωή ο Αλέξης Γαλανός…. – (Τα συλλυπητήρια μηνύματα)

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου δεν είναι πλέον μαζί μας.

Τραγική ειρωνεία για τον Αλέξη Γαλανό που έφυγε ως εν ενεργεία Δήμαρχος Αμμοχώστου από τη ζωή ενώ βρισκόταν για διακοπές στην ελληνική Κω, 15 Ιουλίου 2019, ημέρα της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος του 1974…

***Το κείμενο ανανεώνεται***

 

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ:

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1940. Ήταν απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ απ’ όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις οικονομικές επιστήμες και την κοινωνιολογία. Σπούδασε επίσης νομικά στο Inner Temple Λονδίνου και έλαβε δίπλωμα Barrister at Law. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Παράταξης, που αργότερα μετονομάστηκε σε Δημοκρατικό Κόμμα.

Το 1989 εξελέγη γενικός γραμματέας και το 1990 αντιπρόεδρος του κόμματος. Πήρε για πρώτη φορά μέρος στις βουλευτικές εκλογές το 1976 και εξελέγη βουλευτής του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη στις εκλογές του 1981, του 1985, του 1991 και του 1996.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1991, εξελέγη για μία πενταετία Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής. Συμμετείχε για είκοσι χρόνια στο Εθνικό Συμβούλιο. Κατά τη μακρά του Κοινοβουλευτική παρουσία, διετέλεσε Πρόεδρος των Επιτροπών Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Άμυνας και Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Βουλής.

Διετέλεσε Συμπρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής Κυπριακής Βουλής – ΕΟΚ πριν το 1999. Διετέλεσε επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και Πρόεδρος του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου,Πρόεδρος των Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας και της Κυπριακής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ.

Το Μάιο του 2003 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος εννιαμελούς Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων το οποίο είχε ως αποστολή να συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε θέματα οικονομικής πολιτικής, χειρισμού οικονομικών κρίσεων και λήψης οικονομικών μέτρων.

Στις Δημοτικές εκλογές του 2006 διεκδίκησε ως ανεξάρτητος υποψήφιος την ψήφο των συμπολιτών του, προτάσσοντας το όραμα της επιστροφής όλων των Αμμοχωστιανών στην πόλη τους.

Αμέσως μετά την εκλογή του, ηγήθηκε μεγάλης εκστρατείας συλλογής υπογραφών για επιστροφή στην πόλη της Αμμοχώστου και εφαρμογή των δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά την προτεραιότητα της Αμμοχώστου την οποία τα τουρκικά στρατεύματα μετέτρεψαν σε πόλη-φάντασμα.

Οι δύο τόμοι των 30.000 υπογραφών που συνελέγησαν, αποτελούν τη βάση μιας μεγάλης εκστρατείας διαφώτισης στο εξωτερικό που ανέλαβε ο Δήμος Αμμοχώστου, για τα δίκαια όλου του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου.

 

ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ:

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ – ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΚΟΡΔΗΣ – ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

«Ακόμα ένας Αμμοχωστιανός φεύγει, χωρίς την εκπλήρωση του οράματος της επιστροφής. Αυτή τη φορά, ο πρώτος της πολίτης, ο δήμαρχος Αλέξης Γαλανός.

Έδωσε πολλούς αγώνες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα δυστυχώς. Στο καλό φίλε Αλέξη. Συλλυπητήρια στην πάντα δίπλα σου σύζυγο Αλεξάνδρα, σε όλη την οικογένεια, αλλά και στην Αμμόχωστο όλη.

Καθήκο δικό μας είναι να συνεχίσουμε με όποιους τρόπους μπορούμε, τον αγώνα ενάντια στην Τουρκική αδιαλλαξία και επεκτατικότητα από τη μια, αλλά και απέναντι σε όσους Κύπριους, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, βολεύονται με την κατάσταση ως έχει, ή ακόμα μέσα από τον άκρατο εθνικισμό τους, αποβλέπουν σε ένα “ακραιφνές” Ελληνοκυπριακό κράτος, στη Διχοτόμηση δηλαδή.

Σάμπως και ο Τόπος, η Ζωή και οι Μνήμες μας είναι εμπόρευμα, που απλά χάλασε μέσα στο χρόνο και πρέπει να αντικατασταθεί πάνω στα ράφια του δικού τους μικρομάγαζου.

Λάθος όμως κάνουν στους υπολογισμούς τους. Γιατί εμείς δεν παραιτούμαστε, συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε, μέχρι που να βρεθούμε ξανά στην Αμμόχωστο, τον τόπο όπου οι ρίζες μας ακόμα να ξηραθούν.

Στην Αμμόχωστο τη Βασιλεύουσα, όπως και εσύ συχνά έλεγες Αλέξη. Στην Αμμόχωστο που επιμένει κόντρα στο χρόνο και τη φθορά. Γιατί είναι μέσα μας, και το μέσα μας δεν φθείρεται.

Συνεχίζουμε σχεδιάζοντας την Αμμόχωστο του επόμενου αιώνα.

Καλό ταξίδι λοιπόν, και μην ανησυχείς.

Γιαννάκης Σκορδής – Τέως Δήμαρχος Αμμοχώστου».

ΠΑΥΛΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ – ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ»

«Έφυγε απο την Ζωή ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ Κύριος ΑΛΕΞΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ.
Ακόμη πιό φτωχή η Αμμόχωστος…
Στο Καλό Δήμαρχε»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΥΡΑΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ

Δ.Σ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

«Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Δήμαρχου της Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Ο Αλέξης Γαλανός υπήρξε υπόδειγμα ενεργού πολίτη και η αγάπη του για την Κύπρο και ιδιαίτερα για την Αμμόχωστο τον οδήγησαν από νωρίς σε μίαν έντιμη και πλούσια πολιτική καριέρα, μέσα από την οποία ανέπτυξε μεγάλη δράση από διάφορα αξιώματα καθιστώντας τον ως μια εξέχουσα προσωπικότητα στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1940. Ήταν απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ απ’ όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις οικονομικές επιστήμες και την κοινωνιολογία.

Σπούδασε επίσης νομικά στο Inner Temple Λονδίνου και έλαβε δίπλωμα Barrister at Law. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Παράταξης, που αργότερα μετονομάστηκε σε Δημοκρατικό Κόμμα. Το 1989 εξελέγη γενικός γραμματέας και το 1990 αντιπρόεδρος του κόμματος. Πήρε για πρώτη φορά μέρος στις βουλευτικές εκλογές το 1976 και εξελέγη βουλευτής του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη στις εκλογές του 1981, του 1985, του 1991 και του 1996. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1991, εξελέγη για μία πενταετία Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής. Συμμετείχε για είκοσι χρόνια στο Εθνικό Συμβούλιο.

Κατά τη μακρά του Κοινοβουλευτική παρουσία, διετέλεσε Πρόεδρος των Επιτροπών Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Άμυνας και Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Βουλής. Διετέλεσε Συμπρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής Κυπριακής Βουλής – ΕΟΚ πριν το 1999. Διετέλεσε επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και Πρόεδρος του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου,Πρόεδρος των Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας και της Κυπριακής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ.

Το Μάιο του 2003 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος εννιαμελούς Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων το οποίο είχε ως αποστολή να συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε θέματα οικονομικής πολιτικής, χειρισμού οικονομικών κρίσεων και λήψης οικονομικών μέτρων.

Στις Δημοτικές εκλογές του 2006 διεκδίκησε ως ανεξάρτητος υποψήφιος την ψήφο των συμπολιτών του, προτάσσοντας το όραμα της επιστροφής όλων των Αμμοχωστιανών στην πόλη τους. Αμέσως μετά την εκλογή του, ηγήθηκε μεγάλης εκστρατείας συλλογής υπογραφών για επιστροφή στην πόλη της Αμμοχώστου και εφαρμογή των δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά την προτεραιότητα της Αμμοχώστου την οποία τα τουρκικά στρατεύματα μετέτρεψαν σε πόλη-φάντασμα.

Οι δύο τόμοι των 30.000 υπογραφών που συνελέγησαν, αποτελούν τη βάση μιας μεγάλης εκστρατείας διαφώτισης στο εξωτερικό που ανέλαβε ο Δήμος Αμμοχώστου, για τα δίκαια όλου του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου.

Αιωνία του η μνήμη, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Δ.Σ ΝΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του για τον απροσδόκητο χαμό του Αλέξη Γαλανού.

Ο Αλέξης Γαλανός διετέλεσε Δήμαρχος Αμμοχώστου για τα τελευταία σχεδόν 13 χρόνια και διαβεβαιώνουμε ότι ως ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι που το όνειρο του Αλέξη Γαλανού και όλων των Αμμοχωστιανών για επιστροφή στην Πόλη μας, γίνει πραγματικότητα.

Αιωνία του η μνήμη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΝΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ»

ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗ.ΣΥ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗ.ΚΟ

ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Δ.Ε.Κ

ΑΝΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ – ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Α.Κ.Ε.Λ

ΛΟΥΚΑΣ ΦΟΥΡΛΑΣ – ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗ.ΣΥ


ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ – ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗ.ΣΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ – ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΕΞ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ

ΣΑΒΙΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΗ.ΣΥ

ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΑΡΙΟΛΟΥ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΗ.ΣΥ


ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΚΕΛ

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΕΟΚΑ

ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΙΧΑΗΛ- ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ – ΟΠΑΔΟΣ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΛΟΪΖΟΥ – ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΕΞ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΣΩΤΗΡΗΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΔΗ.ΣΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΤΩΝΑ – ΜΕΛΟΣ ΔΗ.ΣΥ – ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΕΞ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ -ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ – ΟΠΑΔΟΣ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Δ.Σ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΗ.ΚΟ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΕΝΕΚΚΗΣ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΗ.ΚΟ

ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΕΥΡΙΒΙΑΔΗΣ

ΞΕΝΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΗ.ΣΥ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΟ.ΔΗ.ΣΥ

ΔΟΝΑ ΚΑΠΑΡΤΗ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ

ΤΖΟΣΕΦ ΧΑΤΖΗΧΑΝΝΑΣ – ΙΑΤΡΟΣ – ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΗΣΥ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΛΑΚΩΝ – ΙΔΙΩΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΔΗ.ΣΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός Αμμοχώστου εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον ξαφνικό θάνατο του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού.

Ο Αλέξης Γαλανός έγραψε πολιτική ιστορία για την πόλη μας και ευρύτερα την Επαρχία Αμμοχώστου υπηρετώντας με πάθος και ευσυνειδησία από το αξίωμα του Βουλευτή και του Δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Αιωνία ας είναι η μνήμη σου αείμνηστε Αλέξη Γαλανέ».

ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑΣΟΥΜΗ – ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΕΞ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ ΜΟΡΦΟΥ

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΑΚ – ΝΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΓΚΩΜΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΡΣΟΥΜΠΑΣ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ / ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΔΗ.ΚΟ

 

 

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΡΔΟΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΕΞ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΛΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΕΞ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΣΥΖΥΓΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

«ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕ ΜΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΟΙΩΘΕΙ ΑΡΑΓΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΑΦΟΥ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΟΥ ΕΙΧΕ ΘΥΜΩΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΜΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΜΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΠΩ ΟΤΙ ΤΟ ΛΑΜΠΡΟΝ ΤΖΙΑΜΕ ΠΟΥ ΠΠΕΦΤΕΙ ΤΖΙΑΜΕ ΚΡΟΥΖΕΙ. ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΥΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΚΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΘΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ.

ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΧΟΡΤΑΤΟΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΕΙΝΑ. ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΔΗΜΑΡΧΕ ΜΑΣ. ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΟΣΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΜΕΙΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ .😪😪😪 »

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΝΑ – ΜΕΛΟΣ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΕΞ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΗ.ΣΥ

«Δεν είμαι ο Αντώνιος που αποχαιρετά την Αλεξάνδρεια. Είμαι ο Αλέξανδρος που θέλει να επιστρέψει στην Αμμόχωστο. Θέλω να πεθάνω στην Αμμόχωστο». Θα την κοιτάς από ψηλά τη Βασιλεύουσά μας, Δήμαρχε!»

 

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΑΝΔΡΟΥΛΛΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – ΣΥΖΥΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

«Πόσο τραγικό αλήθεια, ο φίλος Αλέξης Γαλανός να αφήσει την τελευταία του πνοή την αποφράδα τούτη μέρα της 45ης επετείου της απαρχής της τραγωδίας της Κύπρου και του λαού της….. Κρίμα να μην ευτυχήσει να ξαναδεί και να ξαναζήσει στην αγαπημένη του πόλη, την Αμμόχωστο. Καλό σου ταξίδι αγαπημένε φίλε Αλέξη».

 

ΑΣΙΛ ΛΥΣΗΣ

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΥΡΙΛΛΗΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

 

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΤΟ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ»

XΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 

«Ένας ξεχωριστός άνθρωπος έφυγε απρόσμενα από τη ζωή .

Αιωνία του η μνήμη !!»

 

ΠΑΥΛΟΣ ΛΙΑΣΣΙΔΗΣ

 

ΖΗΝΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ – ΠΑΝΑΓΙΔΗ  – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ

 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΕΞ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

«Καλό ταξίδι και από μένα συμπολίτη δήμαρχε Αλέξη Γαλανέ.
Ανεξάρτητα από τις πολλές παλιές μας διαφωνίες , σε διάφορες επιλογές και πολιτικές, επέτρεψέ μου, να σού εκφράσω τον θαυμασμό μου , για το ΑΝΑΣΤΗΜΑ σου..!
Και σε προσωπικό και σε πολιτικό επίπεδο ..!
Θέλω να σε ευχαριστήσω για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκες όλα αυτά τα χρόνια , σαν δήμαρχος της Αμμοχώστου.
Ήσουν ναι , δήμαρχος όλων των Αμμοχωστιανών .., στους οποίους προσπάθησες με όλο σου το είναι, να ανταποκριθείς στις προσδοκίες τους.
Ούτε και Συ κατάφερες να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα…όπως και πάρα πολλοί άλλοι…
Θέλω να κρατήσω μόνο αυτό που μάς ένωνε..!
-Την αγάπη για την Αμμόχωστο , για τον Αμμοχωστιανό, και τον ανεκπλήρωτο ,διακαή πόθο γιά επιστροφή..!-
Με τον απροσδόκητο θάνατό σου ,ταρακούνησες και Συ τις συνειδήσεις μας..!
Μάς έδωσες με τον πιό τραγικό και συνάμα τρανταχτό τρόπο , το μύνημα ότι …..
ΔΕΝ— ΕΧΟΥΜΕ —-ΧΡΟΝΟ…!
Κανένας μας δεν έχει…!
Υπόσχεση μου και ελπίζω και πολλών άλλων ….
ΝΑ ΒΙΑΣΤΟΥΜΕ…!
45 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ …!
Να ρισκάρουμε επιτέλους την «καλή μας».
Να αποδράσουμε από το βόλεμα των θέσεων και των εισοδημάτων μας…., και με όλη μας τη ψυχή …επιτέλους … με πάθος και αυταπάρνηση ,να κάνουμε το αδύνατο ,δυνατόν ,για να επανενώσουμε την Κύπρο μας.
Να επιστρέψουμε στην Αμμόχωστο..!
Προσωπικά δηλώνω έτοιμος να …. θυσιάσω και το σπίτι που γεννήθηκα..!
Είναι σε μισό οικόπεδο στην φτωχή, εργατική ενορία Άη Γιωρκούι Σαλαμίνας..!
Εκεί που είχαν έρθει ο παππούς ο Καλαθάς και η γιαγιά η Θεραπού ,φτωχοί από τον Μαραθόβουνο ,να δουλέψουν ,με τα παγωτά ,με τα πορτοκάλια ,αναζητώντας μιά καλύτερη ζωή..!
Δεν θέλω ούτε και το ένα τέταρτο του καφενέ της γιαγιάς της Αντζελούς και του λιμενεργάτη παππού του Κωστή …!
Δεν θέλω ούτε αποζημίωση..!
Δεν με νοιάζει ποιός θα είναι πρόεδρος …!
Δεν με νοιάζει πως , ποιός και πόσα θα τρώει από τα αέρια..!
Η μοίρα η δική μου, έτσι κι αλλιώς … είναι προδιαγραμέμη.Θα δουλεύω όσο ζω , με τα δυό μου χέρια για να ζω καλά..!
Θέλω να ζήσω σε μιά Κύπρο χωρίς κανένα στρατό, χωρίς όπλα , χωρίς πατρόνους..!
Όραμά μου να γίνει το νησί … η «μικρή Ελβετία της Μεσογείου»..!
Να γίνει τέλος πάντων μιά όαση ΕΙΡΗΝΗΣ , στη μέση της διαταραγμένης και ψυχικά και πολιτικά και στρατιωτικά περιοχής της ανατολικής Μεσογείου..!
Ξέφυγα …ΔΗΜΑΡΧΕ… ξέφυγα πάλι….!
Ας είναι το πνεύμα το δικό σου , να εμπνέει τον κόσμο της Αμμοχώστου ,για να γίνει ακόμα πιό ΣΟΦΟΣ, με σωστότερες επιλογές ..αλλά και πιό ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ για ΑΓΩΝΑ …
Όχι όμως μακροχρόνιο ..
Φτάνει πιά ….!
Για ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ …!
ΕΔΩ και ΤΩΡΑ…!
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει …!
Ας αναπαύεται η ψυχή σου εν ειρήνη…!
Συλλυπητήρια στην οικογένειά σου…!
Αιωνεία σου η μνήμη..!»