ΥΠΕΣ: “Σημαντική η λειτουργία Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας για τους πρόσφυγες”

Την λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας από τις 18 Ιουνίου 2019 ανακοίνωσε ο ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνος Πετρίδης εξηγώντας ότι το δικαστήριο αυτό δικάζει τις εφέσεις αυτών που έχουν κάνει αίτηση στην Υπηρεσία Ασύλου και έχουν απορριφθεί.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το σώμα αποφάσισε σήμερα όπως η Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων τερματίσει τις εργασίες της αφότου εξετάσει τις αιτήσεις ενώπιόν της που είναι περίπου 1700. Θα τερματίσει δε την αποδοχή νέων αιτήσεων για παραχώρηση πολιτικού ασύλου στις 18 Ιουλίου.

Ο ΥΠΕΣ δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέτρο και μια μεταρρύθμιση που και η ΕΕ δίδει μεγάλη σημασία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για να σταματήσει η κατάχρηση του συστήματος και ξεκινήσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο οι επιστροφές.

Ερωτηθείς για τον χρόνο εκδίκασης των εφέσεων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτό είναι θέμα του δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι θα είναι μια ταχεία και αποτελεσματική διαδικασία».

Σε ερώτηση αν υπάρχει επαφή με την Υπάτη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες σε σχέση και με το θέμα της ροής προσφύγων από τα κατεχόμενα, ο ΥΠΕΣ είπε ότι με τα ΗΕ έρχεται σε επαφή το Υπουργείο Εξωτερικών και θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τη συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει σήμερα.

Επεσήμανε ακόμα ότι η Κυβέρνηση έχει προβεί σε σωρεία δράσεων και ενεργειών και επαφών για το θέμα, ενώ έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα το πόσο πολυσύνθετο είναι το συγκεκριμένο θέμα, από νομικής φύσεως, γρήγορης εξέτασης των αιτήσεων, υποδομών αλλά και η πολιτική διάσταση στην Κύπρο, αφού δεν ελέγχουμε μεγάλο ποσοστό των εδαφών μας. Σημείωσε δε ότι ο αρμόδιος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος ήρθε δύο φορές στην Κύπρο για το ζήτημα αυτό κατόπιν δικής μας πρόσκλησης.

Posted in Uncategorized