Kηδεύεται σήμερα (25/06) ο Δημήτρης Χριστόφιας… – (Τα συλλυπητήρια μηνύματα)

Απεβίωσε στις 21 Ιουνίου ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και σήμερα τελείται η νεκρώσιμος ακολουθία του.

Διαβάστε επίσης: Με τιμές εν ενεργεία Προέδρου η κηδεία Χριστόφια – Δημόσια αργία η Τρίτη, 25 Ιουνίου

Την Τρίτη (25/06) η κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια

***Το κείμενο ανανεώνεται***

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 72 ετών, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, νικημένος από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε εισαχθεί στην Μεταμοσχευτική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στις 18 Μαΐου, ενώ από τις 20 του ίδιου μήνα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχοντας παρουσιάσει σημαντική αναπνευστική επιβάρυνση. Ακολούθως, κρίθηκε αναγκαία η μηχανική υποστήριξή του με αναπνευστήρα και τέθηκε στη διασωλήνωση.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι θεράποντες ιατροί του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή μετακλήθηκαν και ήρθαν στην Κύπρο και γιατροί από το Ισραήλ.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

Ο Δημήτρης Χριστόφιας (γενν. 29 Αυγούστου 1946 – 21 Ιουνίου 2019) ήταν Ελληνοκύπριος που διετέλεσε ως ο 6ος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου από τις 28 Φεβρουαρίου 2008 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013, οπότε και τον διαδέχτηκε στο αξίωμα ο Νίκος Αναστασιάδης. Ήταν επίσης πρώην γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ. Η προεδρική θητεία του Δημήτρη Χριστόφια δέχτηκε επικρίσεις για την κυπριακή οικονομία.

Γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής Kάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας στις 29 Αυγούστου1946. Ομιλούσε επίσης την αγγλική και ρωσική γλώσσα. Ήταν έγγαμος με την Έλση Χριστόφια – Χηράτου και έχουν δύο κόρες και ένα γιο. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας. Ήταν διδάκτωρ ιστορικών επιστημών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης.

Πολιτική καριέρα και σταδιοδρομία

Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρόνων έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ). Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ). Το 1969, στο 5ο συνέδριο της ΕΔΟΝ, εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης.

Το 1974, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μόσχα, επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη στην ΕΔΟΝ, της οποίας εξελέγη κεντρικός οργανωτικός γραμματέας. Το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της οργάνωσης, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.

Το 1976 εξελέγη μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας. Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Μετά το θάνατο του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τον όρισε προσωρινό γενικό γραμματέα. Στις 22 Απριλίου 1988 η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε γενικό γραμματέα της, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές, το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.

Ήταν  μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου.

Δημοψήφισμα 2004

Τον Απρίλιο του 2004 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος με βάση το σχέδιο Ανάν. Το ΑΚΕΛ, του οποίου επικεφαλής ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας, τάχθηκε εναντίον του σχεδίου αυτού. Ο κυπριακός λαός απέρριψε τελικά το σχέδιο με ποσοστό 76%. Ο ίδιος ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε δηλώσει:

«Το όχι του ΑΚΕΛ δεν είναι το ίδιο, όπως το όχι άλλων, αφού το όχι του κόμματος οδηγεί σε αναβολή, ώστε να αποτραπεί η ανατίναξη στον αέρα της λύσης κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της (…) Θέλουμε συγκεκριμένα μέτρα που να τσιμεντώνουν την εφαρμογή της λύσης».

Ο ίδιος, ως Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ξεκίνησε αποστολές στο εξωτερικό ώστε να ενημερώσει ξένους ηγέτες για την απόφαση των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα, αλλά και για να διατηρηθούν οι προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού ζωντανές.

Προεδρικές Εκλογές 2008

Ο Χριστόφιας ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, με ποσοστό 33,2% των ψήφων έναντι του οριακού 33,5% για τον Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο αναμετρήθηκαν στο δεύτερο γύρο, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο γύρος αυτός ανέδειξε νικητή το Δημήτρη Χριστόφια.

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ συγκέντρωσε το 53,36% των ψήφων έναντι 46,64%του συνυποψηφίου του, Ιωάννη Κασουλίδη. Η κυβέρνηση Χριστόφια ανέλαβε καθήκοντα στις 28 Φεβρουαρίου του 2008, δηλώνοντας τα ακόλουθα στη Βουλή των Αντιπροσώπων την ίδια ημέρα:

«Ο στόχος της προεδρίας μας είναι να πετύχουμε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Λύση που να καθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκλείει τα όποια δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας από ξένες δυνάμεις. Λύση που να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας»

Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια 2008-2013

Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια είναι η προηγούμενη κυβέρνηση της Κύπρου που προέκυψε από τις Κυπριακές προεδρικές εκλογές, αναλαμβάνοντας μετά την κυβέρνηση Τάσου Παπαδόπουλου. Πρόκειται για κυβέρνηση του ΑΚΕΛ.

Η σύνθεσή της ανακοινώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2008, με την ορκωμοσία των μελών της κυβέρνησης να γίνεται την 1 Μαρτίου 2008, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, ορκίστηκε ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου 2008.

Διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της προεδρίας του Δημήτρη Χριστόφια ήταν η επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Επιδίωξε άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2008. Ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατέληξαν στις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, οι οποίες αφορούσαν συμφωνίες σε σημαντικά ζητήματα όπως ο τρόπος άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας, τα νομοθετικά σώματα, η δικαστική εξουσία και οι αρμοδιότητες της ομόσπονδης κυβέρνησης.

Το 2010 ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναδείχθηκε ο Ντερβίς Έρογλου. Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν με τον Έρογλου στη θέση του Ταλάτ αλλά κατέληξαν σε αδιέξοδο

Εξόρυξη φυσικού αερίου

Σημαντικό γεγονός της θητείας του Δημήτρη Χριστόφια αποτελεί η προσπάθεια για εξέρευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση Χριστόφια έκανε συμφωνίες με γειτονικά κράτη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και προκήρυξε και ανέθεσε την έρευνα σε διάφορα θαλάσσια οικόπεδα σε εταιρείες κολοσσούς. Όλα αυτά συνέβησαν παρά την απειλή της Τουρκίας τον Σεπτέμβριο του 2011 για αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή.

Έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»

Η έκρηξη στο Μαρί σημειώθηκε την 11η Ιουλίου 2011 στην ναυτική βάση της «Ευάγγελος Φλωράκης», η οποία βρίσκεται στο Μαρί στην Κύπρο. Η έκρηξη σημειώθηκε σε εμπορευματοκιβώτια με πολεμικό υλικό, τα οποία είχαν κατασχεθεί από πλοίο το 2009 και φυλάγονταν στην ναυτική βάση.

Από την έκρηξη 13 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 63 τραυματίστηκαν ενώ καταστράφηκε και ο γειτονικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός. Η οικονομική επιβάρυνση στην Κύπρο ήταν αρκετά σημαντική.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών ο τότε υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ενώ ο Έλλαδίτης Αρχηγός Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών από στρατοδικείο στην Ελλάδα.

Η κοινή γνώμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος ανέθεσε σε ανεξάρτητη επιτροπή να μελετήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη και στις 3 Οκτωβρίου παρέδωσαν πόρισμα με το οποίο επέρριπταν ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος απέρριψε το πόρισμα.

Κυπριακή προεδρία Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το εξάμηνο Ιούλιος 2012 – Δεκέμβριος 2012 η Κύπρος ανέλαβε την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν ο επικεφαλής της Κυπριακής Προεδρίας.

Οικονομική κρίση 2012-2013

Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2012, υπήρξε η μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε η Κυπριακή Δημοκρατία. Κύρια αιτία της κρίσης υπήρξε η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, που κουρεύτηκαν την άνοιξη του 2012.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, η κυπριακή οικονομία υποβαθμίστηκε απ’ όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Είχε προηγηθεί η μεγάλη έκρηξη στη βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Παρά τον χαμηλό της πληθυσμό και τη μικρή της οικονομία, η Κύπρος έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τραπεζικό κλάδο.

Μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σ’ αυτό άγγιξε τα 22δις €, πόσο μεγαλύτερα από το εγχώριο προϊόν της Κύπρου. Το διακρατικό δάνειο που είχε λάβει η Κύπρος από τη Ρωσία ύψους 2,5 δις ευρώ, ικανό για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Κύπρου μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013, ήταν πλέον ανεπαρκές.

Μετά την προεδρία

Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν επαναδιεκδίκησε επανεκλογή στις προεδρικές εκλογές του 2013. Παρακολουθούσε την πολιτική ζωή εξ αποστάσεως. Παρέμεινε ενεργό στέλεχος του ΑΚΕΛ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Επιπλέον, ως πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Επιπρόσθετα, συνέγραψε βιβλίο με τίτλο «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία», στο οποίο κατέγραψε την προσωπική του μαρτυρία και άποψη για όσα έζησε, αλλά και για τα πολιτική, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα της Κύπρου.

ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ – ΕΔΟΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗ.ΣΥ


ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗ.ΚΟ

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΚΙΝΤΖΙ

ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΙ ΤΑΛΑΤ


ΔΗ.ΚΟ


Κ.Σ Ε.Δ.Ε.Κ


Α.Κ.Ε.Λ


Δ.Σ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Δ.Σ ΑΛΚΗΣ

Δ.Σ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

Δ.Σ ΝΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Δ.Σ ΑΣΙΛ ΛΥΣΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΕΟΚΑ 1955-59

ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ – ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΡΑΦΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΝΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΗ.ΣΥ

ΣΑΒΙΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΗ.ΣΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΣΙΛ ΛΥΣΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ SUPER SPORT FM 104.0

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ – ΜΕΛΟΣ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ (ΜΑΜΟΥΝΙΑΣ) – ΜΕΛΟΣ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

«Διαφωνησα πολλες φορες μαζι του. Εκαμεν λαθη σοβαρα. Οπως ολοι. Αδικηθηκεν εντονα που το Μαρι.

Μπορουσε να συμβει τζιντο πραμαν στον οποιοδηποτε προεδρον. Εμαθα να ειμαι με τους απο εδω. Κομματικα ανηκεν απεναντι ο Δημητρης Χριστοφιας. Στον θανατο ελοαρκαζεις τιποτε.

Εφαντον οιΤιμασιες του κοσμου τζε κυριως οι συγγενεις που εχασαν κοσμο στο Μαρι. Τι να πεις. Καλο ταξιδι Δημητρακη.

Ησουν του λαου, απλος τζε βοηθας τον κοσμο σου. Τζε τον πιο απλον. Ενεθωρες μονον τους αυλικους σου. Αιωνια σου η μνημη. Ετο ιντα που

Μεινισκει. Οσα θελεις καμε, στιβαζε, κλεψε, ρανε, φαε. Δυο μετρα γη τζε μεσα. Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης».

ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ Ε.Δ.Ε.Κ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΗ.ΣΥ

ΒΑΣΣΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΝΙΟΣ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΚΕΤΤΗΡΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α.Κ.Ε.Λ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΤΕΚΙΝ Κ. ΜΠΙΡΙΝΤΖΙ – Τ/Κ ΑΤΖΕΝΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΓΚΩΜΗΣ

ΔΟΝΑ ΚΑΠΑΡΤΗ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΧΡΥΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΗ.ΚΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΩΝ ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Δ.Ε.Κ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΗ.ΚΟ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ – ΝΟΜΙΚΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΑΘΩΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΗ.ΚΟ


ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗ.ΚΟ – ΝΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗ.ΠΑ

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΡΕΝΑ ΧΟΠΛΑΡΟΥ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΗ.ΣΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

ΚΛΕΛΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΥΡΑΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΑΘΕΥΤΗΣ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΡΙΚ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΘΑΡΗΣ – ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΓΣΠ

ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΣΙΑΟΥΛΗ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ Α.Κ.Ε.Λ

ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ – ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗ.ΣΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗ.ΚΟ

ΕΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΓΡΑΦΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ – ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΖΑΝΕΤΤΟΣ – ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΚΕΛ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ


ΕΛΕΝΑ ΛΟΥΚΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

 

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

 

ΦΑΙΔΩΝΑΣ ΦΑΙΔΩΝΟΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΦΟΥ

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ – ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

 

ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΑΡΙΟΛΟΥ

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΕΤΤΗΣ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΚΟΥΛΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ – ΚΑΘΗΓΗΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ – ΝΕΠΟΜΑΚ

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΛΜΑΣ – ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΟΕΔΡΩ

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΩΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

 

ΞΕΝΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΟ.ΔΗ.ΣΥ – ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΗ.ΣΥ

 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΦΟΥ

 

ΠΕΤΡΟΣ ΑΣΣΙΩΤΗΣ – ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΡΠΑΣΙΑ

 

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

 

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Ομίλου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λευκωσίας εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας έζησε όλη του τη ζωή υπηρετώντας τον τόπο και τον συνάνθρωπο του μέσα από τις αρχές και τα ιδεολογικά πιστεύω της αριστεράς οι οποίες τον καταξίωσαν να φτάσει στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας.

Διατηρώντας το ήθος και τις ανθρώπινες αξίες μέσα από τις οποίες μεγάλωσε κατατάχθηκε στο ψηλότερο σημείο στη συνείδηση των ανθρώπων της αριστεράς αλλά και της ευρύτερης Κυπριακής κοινωνίας.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε ένας αγνός Φίλος , ένας μεγάλος Άνθρωπος.

Ο Όμιλος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λευκωσίας τον οποίο στήριζε με σθένος αλλά και η οικογένεια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έχασαν από χθες ένα αγνό Ομονοιάτη!

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια στην οικογένεια.
Καλό ταξίδι Δημήτρη Χριστόφια!
».

 

ΠΑΝΕΠΣΤΗΜΙΟ ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Δ.Σ ΜΕΑΠ ΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ

«Ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας μας εκφραζουν την βαθύτατη τους θλίψη για τον χαμό του πρώην προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει φίλε και σύντροφε Δημήτρη.

Δ.Σ. ΜΕΑΠ».

 

Δ.Σ ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΣ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ

«Συλλυπητήρια ανακοίνωση

Το Δ.Σ. του Σωματείου ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ εκφράζει τΑ ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριατόφια, που έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Αιωνία του η μνήμη».

 

Δ.Σ ΟΡΦΕΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του ΟΡΦΕΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για τον θάνατο του σ/φου Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε φίλος του Σωματείου μας ενώ το 2002 εγκαινίασε και το γήπεδό μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

 

Δ.Σ ΑΡΗ ΛΕΜΕΣΟΥ

«Το διοικητικό συμβούλιου του συλλόγου ΑΡΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του τέως προέδρου της ΚΔ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 72 ετών.

Εκφράζουμε ως ΔΣ τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους, και ευχόμαστε να έχουν τη δύναμη να αντέξουν το βάρος της απώλειας.

Εκ μέρους του ΔΣ του σωματείου
Χαράλαμπος Χριστοφή
Έφορος επικοινωνίας – Εκπρόσωπος τύπου σωματείου ΑΡΗ ΛΕΜΕΣΟΥ».

ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΣΠΡΟΜΑΛΛΗΣ

ΤΙΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ – ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΓΙΑΝΝΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΗΣ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΕΠΑΚ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ – ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ

Δ.Σ ΕΡΜΗ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΥΛΙΚΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΡΚΟΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΧΑΤΖΗΜΗΝΑΣ