Εξελίξεις με την κάρτα φιλάθλου

 

Ενώπιον της Επιτροπή Νομικών της Βουλής τίθεται επί τάπητος την ερχόμενη Τετάρτη το θέμα της κάρτας φιλάθλου.

Στις εξελίξεις που έπονται αναφέρεται με ρεπορτάζ η εφημερίδα Πολίτης:

Το ζήτημα συζητείται μετά από πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη, Άριστου Δαμιανού, Ευανθίας Σάββα και Νίκου Κέττηρου οι οποίοι ενέγραψαν θέμα με τίτλο: «Αξιολόγηση της εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου και άλλων προνοιών του περί Καταπολέμησης της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμου». Η συζήτηση, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, έρχεται ξανά στο προσκήνιο με αφορμή και την κατάθεση τροποποιητικού νομοσχεδίου για το μέτρο της κάρτας φιλάθλου για νομοτεχνικό έλεγχο ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας. Τους προηγούμενους μήνες ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου είχε διάλογο τόσο με την ΚΟΠ και τα σωματεία όσο και με την επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου και την Αστυνομία ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή σχετικά με τις αλλαγές που προκρίνονταν για να αλλάξει το μέτρο προς όφελος των φιλάθλων, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου. Οι συζητήσεις είχαν αίσιο τέλος, με τις ομάδες να δίνουν τη συγκατάθεσή τους διά στόματος ΚΟΠ προς τον Ιωνά Νικολάου να προχωρήσει σε τροποποιήσεις ώστε να έχουν δικαίωμα έκδοσης κάρτας φιλάθλου τα σωματεία. Δέον να σημειωθεί ότι στην περασμένη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών στις 3 Δεκεμβρίου 2018, στην παρουσία του τέως υπουργού, της ΚΟΠ, του ΚΟΑ και των ομάδων πλην της Ομόνοιας, ο Ιωνάς Νικολάου είχε ρωτήσει τις ομάδες εάν ζητούν κατάργηση ή τροποποίηση του μέτρου, με τα σωματεία να απαντούν ότι δεν θέλουν κατάργηση. Όπως αναφέρθηκε, το τροποποιητικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο.

Οι αλλαγές
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», με τις αλλαγές που προωθούνται έξι παραπτώματα που σχετίζονται με αθλητικές εκδηλώσεις μετατρέπονται από ποινικά σε πειθαρχικά.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως για παραπτώματα που προηγουμένως ήταν/είναι ποινικά και τιμωρούνταν οι οπαδοί, με τη μετατροπή τους σε πειθαρχικά θα τιμωρούνται τα σωματεία. Για το θέμα φαίνεται να υπήρξε συμφωνία σε συνάντηση που είχαν τα σωματεία, η ΚΟΠ και ο ΚΟΑ με τον τέως υπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο κατάλογος με έξι παραπτώματα τα οποία από ποινικά που είναι σήμερα θα μετατραπούν σε πειθαρχικά είναι:

-Άρνηση παράγοντα ομάδας να υπακούσει σε υπόδειξη να εξέλθει εκτός του αγωνιστικού χώρου. Αν δεν το πράξει, θα τιμωρείται πειθαρχικά και ο ίδιος και η ομάδα του.
-Παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων.
-Προσπάθεια εισόδου οπαδού εντός του γηπέδου με άλλη κάρτα φιλάθλου εκτός της δικής του.
-Εξύβριση παικτών – διαιτητών.
-Επίδειξη υβριστικών πανό.
-Ρίψη πλαστικών ποτηριών εντός του αγωνιστικού χώρου

Το δεύτερο που αλλάζει με τις τροποποιήσεις που προωθούνται είναι η έκδοση της κάρτας φιλάθλου που μέχρι σήμερα εκδίδεται μόνο από τον ΚΟΑ. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και την ΚΟΠ, με το τροποποιητικό νομοσχέδιο τα σωματεία θα έχουν δικό τους μητρώο φιλάθλων μέσω έκδοσης καρτών με την ονομασία «loyalty card» ή «membership card». Η συγκεκριμένη πρόταση που φαίνεται να δέχτηκαν τα σωματεία είχε κατατεθεί ξανά το 2014 από την κυβέρνηση, με τις ομάδες ωστόσο να την απορρίπτουν. Πέντε χρόνια μετά η πρόταση ήρθε και πάλι στο τραπέζι, με τα σωματεία αυτήν τη φορά να την αποδέχονται. Τα σωματεία θα μπορούν να εκδίδουν κάρτες, ωστόσο σε περίπτωση επεισοδίων στα γήπεδα η Αστυνομία δεν θα χρειάζεται δικαστικό ένταλμα για να επέμβει στο μητρώο – κάτι που αποτελούσε αίτημα της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ κυρίως. Άρα, θα υπάρχει το υφιστάμενο μητρώο του ΚΟΑ και θα δημιουργηθεί παράλληλο που θα διαχειρίζονται οι ομάδες εφόσον το νομοσχέδιο κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή. Εν τω μεταξύ, πηγή προσκείμενη στο Υπ. Δικαιοσύνης ανέφερε στον «Π» ότι την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Γιώργος Σαββίδης θα βρίσκεται στην Επιτροπή Νομικών και θα ενημερωθεί αλλά και θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για μέτρα και εισηγήσεις για την πάταξη της βίας στα γήπεδα. «Η κάρτα φιλάθλου δεν είναι το μοναδικό θέμα που απασχολεί», ανέφερε στο μεταξύ στον «Π» ο Άριστος Δαμιανού. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ακόμα ότι «η κάρτα φιλάθλου είναι ένας από τους παράγοντες που έφυγαν από τα γήπεδα οι φίλαθλοι», ενώ πρόσθεσε πως «θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τις τιμές των εισιτηρίων, τη διόρθωση των γηπέδων, καθώς και το πώς ανακτούμε τη χαμένη εμπιστοσύνη των φιλάθλων προς το άθλημα».