Επίσκεψη στο ναό της Ιωάννας της Λωραίνης

Το αίσθημα της ανατριχίλας, του δέους, του θαυμασμού, της υπόκλισης και της κατάνυξης, είναι με λίγες λέξεις έντονα!

Είναι αυτά που αισθάνεται ο κάθε πιστός, ανεξάρτητα από το Χριστιανικό δόγμα στο οποίο ανήκει…

Όταν εισέλθει στο ναό της Ιωάννας της Λωραίνης που βρίσκεται στο Ροάν, πρωτεύουσα της Νορμανδίας στη Γαλλία.

Πριν από λίγο καιρό, Η Παναγία των Παρισίων παραδόθηκε στις φλόγες και έτσι, η παραδομένη στις φλόγες εκκλησία-καμάρι των Γάλλων, τους έκανε να προσέχουν ακόμα περισσότερο τα αμέτρητα μνημεία τους και πόσο μάλλον αυτό της προστάτιδας της χώρας τους!

Αυτή, δεν είναι άλλην εκτός της Ιωάννας της Λωραίνης. Λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουν την ιστορία της,

Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1412 στο χωριό Ντομρεμύ και εκτελέστηκε δια της πυράς στις 30 Μαΐου του 1431 στη Ροάν, στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα ο ναός, ο οποίος είναι χτισμένος με σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Στο εσωτερικό του ναού, επικρατεί απόλυτη ησυχία και σε μια γωνιά του, βρίσκεται το άγαλμα που κατασκευάστηκε προς τιμήν της, μιας και στις 16 Μάιου του 1920, ανακηρύχτηκε ως Αγία και εκτός από προστάτιδα της Γαλλίας, έχει την ίδια ιδιότητα για τους αιχμαλώτους, τους στρατιωτικούς, αλλά και για όσους κατηγορούνται για την πίστη τους.

Σημασία (και επί προσωπικού)

Ο ναός της Ιωάννας της Λωραίνης, αποτελεί ένα σημαντικό έργο για τους Γάλλους, οι οποίοι της αποδίδουν τιμές, κάθε 30 Μάιου.

Αρκετοί πιστοί, μαζεύονται κάθε μέρα από κάθε γωνιά της Γαλλίας και όχι μόνο, για να επισκεφθούν το ναό και στις 18 Ιουνίου του 2019, είχα και εγώ αυτήν την πραγματικά μεγάλη τιμή!

Ευχαριστίες

Θα ήταν όμως τεράστια μου παράλειψη, να μην ευχαριστήσω την προσωπική και αγαπημένη μου φίλη, Γκιλέν Μπερνάντ, τόσο για τη φιλοξενία στη Γαλλία, αλλά και για τη μετάβαση στον ιερό αυτό χώρο, δίνοντας μου έτσι, την ευκαιρία, να επισκεφθώ το Ναό της Ιωάννας της Λωραίνης!

rpt
rpt