Όταν ο Γουίλαν προτίμησε την Disneyland, αντί την Ανόρθωση

Εγκαίνια για τη νέα μας στήλη, που θα ανοίξει το χρονοντούλαπο της ιστορίας, ξεσκονίζοντας δημοσιεύσεις, έντυπες και ηλεκτρονικές, θα θυμάται καλοκαιρινές και… χειμερινές ιστορίες μέσα από το κυπριακό ποδόσφαιρο, με περισσότερο φυσικά μεταγραφικές ιστορίες. Αστέρια που μας έστησαν στο αεροδρόμιο, παλτά που ανακοινώθηκαν, πυροβόλα που ήρθαν με σιγαστήρα, φημολογίες που φούντωναν και γενικότερα ιστορίες που σημάδεψαν προηγούμενα καλοκαίρια αλλά και χειμώνες.

Ξεκινάμε για αρχή γυρίζοντας το χρόνο 18 χρόνια και κάτι πίσω και με πρώτη ομάδα την Ανόρθωση. Η παντοκρατορία της «Μεγάλης Κυρίας» σπάζει και το καλοκαίρι του 2001 ήταν καλοκαίρι κοσμογονικών αλλαγών. Ο αείμνηστος και πολυνίκης Ντούσαν Μιτόσεβιτς αποτέλεσε παρελθόν από την ομάδα της Αμμοχώστου.

Ο Κίκης Κωνσταντίνου στο πηδάλιο, μαζί με συνεργάτες μερικά γνώριμα πρόσωπα στην ομάδα. Τον Ευγένιο Χαμπουλλά, τον Χριστάκη Πίττα, τον Ανδρέα Σάντη και άλλους, είναι στην αναζήτηση προπονητή.

Το Δ.Σ είχε ως πρώτιστο στόχο να βρει προπονητή που γνωρίζει την κυπριακή πραγματικότητα. Έτσι αποφασίστηκε η πρόσληψη του Ιρλανδού άλλοτε σταρ της Λίβερπουλ όταν μεσουρανούσε, του Ρόνι Γουίλαν. Ο Ιρλανδός προηγουμένως είχε θητεύσει στον Ολυμπιακό. Πέρασμα που άφησε καλές εντυπώσεις, έστω και αν στο τέλος πήρε τα παπούτσια στο χέρι από τον τυφώνα Χριστόφορο Τορναρίτη.

Επισήμως ο Ρόνι Γουίλαν δεν είχε ανακοινωθεί ωστόσο έμμεσα υπήρχε επιβεβαίωση. Μάλιστα στη «Μεγάλη Κυρία» είχαν προχωρήσει και τον προγραμματισμό. Τεχνικοί διευθυντές και γνώμες προπονητών, δεν υπήρχαν και τόσο στην κυπριακή ποδοσφαιρική τροπόσφαιρα.  Αρχές Ιούνη και είχαν κλείσει 10-12 ποδοσφαιριστές με ονόματα όπως των Βελή και Νικολάου να ξεχωρίζουν και έμεναν οι ξένοι. Εκεί χρειαζόταν η έγκριση του προπονητή και εκεί είναι που έχει και το ζουμί η ιστορία μας.

Στην Ανόρθωση είχαν υπογράψει προσύμφωνο συνεργασίας με τον τότε 27χρόνο Ούγγρο διεθνή επιθετικό, Γκάμπορ Έγκρεσι και τον Σλοβάκο Πίτερ Μπάμπνιτς. Προσύμφωνο που έδινε στην Ανόρθωση την προτεραιότητα να το ενεργοποιήσει μέχρι τις 30/6.

Τότε ήταν που ζητήθηκε από τον Ρόνι Γουίλαν, να μεταβεί στην Ουγγαρία για να δει ιδιοίς όμμασι αγωνιζόμενο τον Έγκρεσι, προκειμένου να «ανάψει» το πράσινο φως για απόκτηση του. Θυμίζουμε πως τότε τρεις ξένους δικαιούτο η κάθε ομάδα και έπαιζαν ιδιαίτερο και καταλυτικό ρόλο για την επιτυχία ή την αποτυχία.

Και κάπου εκεί επήλθε η ρήξη στο προσύμφωνο συνεργασίας. Ο Ιρλανδός αντί να πάει στην Ουγγαρία, πήγε στην Αγγλία και ακολούθως οικογενειακώς στην Disneyland, τον Έγκρεσι δεν πήγε να τον δει και η Ανόρθωση στις 19 Ιουνίου του 2001 ήταν εκ νέου στην αναζήτηση του αντικαταστάτη του Ντούσαν Μιτόσεβιτς.

Για την ιστορία, ο Έγκρεσι δεν ήρθε ποτέ στο νησί μας τουλάχιστον για να παίξει μπάλα. Η Ανόρθωση εν τέλει προσέλαβε τον μακαρίτη πια, Γιάννους Βούιτσικ που προτίμησε να φέρει Πολωνούς. Ο Ρόνι Γουίλαν απόλαυσε το ταξίδι του στο Disneyland και μερικούς μήνες αργότερα κατηφόρισε εκ νέου στο νησί μας για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Απόλλωνα.